De feestdagen zijn inmiddels lang en breed voorbij en de reclames voor Valentijnsdag en Pasen zijn al in zicht, maar ik kan de periode van Kerst en Oud en Nieuw meestal pas echt loslaten als ik er alles over heb geschreven wat ik wilde schrijven, zodat het voor mijn gevoel mooi afgerond is en de waardering heeft gekregen die het verdient. Een wrap-up van de boeken die ik tijdens deze periode heb gelezen – want alles is dan zo raar en vaag en gek en ‘’wat zijn we aan het doen en wat is dit voor leven’’-achtig dat lezen dan de ultieme bezigheid is – mocht wat mij betreft dan ook niet ontbreken, zeker omdat er ook boeken tussen zitten die prima buiten de kerst om te versmaden zijn.
De kunst van Kerstmis – Jane Lovering
Twee jaar na de dood van haar man Jonno probeert Harriet de draad van haar leven weer op te pakken en zich over haar verdriet heen te zetten. Maar wanneer ze op zolder een berg mysterieuze strips vindt en die haar naar verzamelaar en verkoper Kell leiden, krijgt ze het gevoel dat Jonno misschien wel dingen voor haar verborgen hield – dingen waarvan ze niet zeker weet of ze ze wel moet willen ontdekken…
Mijn hart sloeg weer op hol toen ik de vingerafdrukken op een met plastic ingepakt pakket zag, de afdrukken vervaagd door de tijd en het toenemende stof. Sporen van Jonno. Net als de verdwaalde sok die ik achter de verwarming in de badkamer had gevonden toen ik halfslachtig was begonnen met verven afgelopen zomer. Of de zonnebril met het verbogen frame ergens achter in een keukenla. Kleine dingetjes die ik als stukjes van een puzzel bewaarde in het diepst van mijn verdriet. Alsof ik er genoeg kon verzamelen om hem weer in elkaar te zetten.
Ik vond dit een verrassend mooi en vooral lief verhaal. De schrijfstijl was onverwacht prachtig: heel sfeerrijk en winters, bijna sprookjesachtig en vol rake passages, magische metaforen en een mix tussen geestige luchthartigheid en gevoelige beschrijving van rouw en verlies. Het verhaal lijkt in eerste instantie een beetje doorzichtig en voorspelbaar, maar verrassend genoeg bleek het heel origineel en betekenisvol te zijn: ik vond het mooi hoe hoofdpersoon Harriet langzaamaan het contact met zichzelf weer terugvond en tegelijkertijd closer werd met Kell en de waarheid ontdekte over Jonno. Een mooi en bijzonder verhaal over de betekenis van oude liefde, de hoop van een nieuw begin en de troost van geborgenheid. Zeker de moeite waard, ook door de rol van strips in het verhaal.
De kunst van Kerstmis (The Art of Christmas) – Jane Lovering – Dutch Venture Publishing – november 2018 – 90 blz – paperback en ebook (Kobo Plus) – 9789463189538 – Bol.com – Goodreads – Auteurssite – 4 sterren – recensie-exemplaar
Geek Girl pakt uit! – Holly Smale
Wat ik zo fantastisch vind aan mensen is dit: We zijn geen cadeautjes. Je kunt ons niet netjes inpakken, een strik om ons heen doen en ons dan aan iemand geven. Je kunt ons niet openmaken en alles eruit halen. Je kunt niet in één keer zien wie we zijn. Eigenlijk kom je daar nooit achter. Mensen blijven je verrassen.
Dit was een heel simpel verhaaltje dat zich afspeelde tussen Geek Girl: Knap anders! en Geek Girl blundert door. Het gaat over de eerste prille fase van verliefdheid tussen Harriet en Nick en hun eerste date. En ja, dat maakt een onwijs leuk en grappig verhaal: Harriet is lekker kerstgek en het is zo schattig en romantisch en er zit zoveel proesthumor in en aaaahhhh. Oké, het stelt niet écht veel voor. Maar het is wel heel leuk leesvoer om op kerstavond of -ochtend bij weg te zwijmelen.
Geek Girl pakt uit! (All Wrapped Up) – Holly Smale – Geek Girl #1.5 – Gottmer – oktober 2016 – 70 blz – paperback en ebook (Kobo Plus) – 9789025766450 – Bol.com – Goodreads – Auteurssite – 3 sterren
De Notenkraker – E.T.A. Hoffman
Na het zien van de film The Nutcracker and the Four Realms was ik ontzettend benieuwd naar het originele Notenkraker-verhaal (dat de film héééél anders was dan het echte sprookje, zoveel weet ik wel) dat door uitgeverij Blossom Books een tijdje terug in een prachtige nieuwe uitgave is uitgebracht. Het boek gaat over de jonge Clara, wier broertje met kerst een notenkraker krijgt van hun excentrieke oom – en wel een notenkraker die ’s nachts, zo merkt Clara, een gevecht aangaat met een muizenleger, wat terugvoert op een lange geschiedenis vol intriges. Clara wordt algauw meegevoerd in een wervelende wereld van magie, maar kan ze de notenkraker redden….?
Peetvader Droeselmeier glimlachte eigenaardig, nam Marie op schoot en zei vriendelijker dan iemand hem ooit had horen spreken: ‘Ach, lieve Marie, jij hebt meer macht dan ik of een van de anderen. Jij bent, net als Prilipat, geboren als prinses, want jij regeert over een stralend en schitterend koninkrijk. Maar je zult lijden als je de rol van de arme, misvormde Notenkraker op je neemt, want de Muizenkoning bespiedt hem vanuit elk hoekje en gaatje. Ik kan hem niet redden, dat kan alleen jij. Wees flink en eerlijk.’
Ik heb onwijs genoten van dit prachtige boek: nog afgezien van de fantastische illustraties die abstract maar toch ook heel authentiek zijn is het echt een heel uniek verhaal. De schrijfstijl is magisch en sprookjesachtig en ontzettend sfeerrijk, het betovert en is ingetogen en leest heel erg fijn – je wilt elk woord met aandacht lezen en talloze keren opnieuw in je opnemen. Maar het is vooral een heel rijk verhaal: rijk aan kleurrijke personages en grandioos taalgebruik en vertelsels die een ode brengen aan de liefde en aan de kinderlijke verbeeldingskracht. Bijzonder en meeslepend en met recht een klassieker die je gewoon moet lezen om te begrijpen wat de charme ervan is.
De Notenkraker (Nußknacker und Mausekönig) – E.T.A. Hoffman – vertaald door Elise Kuip – geïllustreerd door Sanna Annukka – Blossom Books – november 2017 – 96 blz – hardcover – 9789463491020 – Bol.com – Goodreads – 5 sterren
Nieuwjaarsleesvoer
Overigens kom ik bij het zoeken naar leuk leesvoer voor tijdens de feestdagen bijna nooit boeken tegen die zich echt significant rond de jaarwisseling afspelen: dat lijkt me juist eens zo leuk om te lezen! Met Oud & Nieuw vind ik het heerlijk om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar wat er nog gaat komen en hoe ik zou willen groeien en ik denk dat dat ook zeker in het Young Adult-genre voor hele toffe verhalen zou kunnen zorgen. Of zijn ze er wel, maar kijk ik niet goed?
Wat heb jij gelezen tijdens de feestdagen?