In het Manhattan van 1899 is nogal wat aan de hand bij de rijke families. Wanneer de populaire jongedame Elizabeth Holland plotseling een mysterieus en fataal ongeluk krijgt, vraagt iedereen zich af hoe dat kon gebeuren en wat eraan vooraf is gegaan. De lezer krijgt in dit boek een superieur gevoel omdat zij (aangenomen dat het lezerspubliek vooral vrouwelijk is) een stap vooruit is op de personages en en sappig kijkje wordt gegund in het schandalige leven van de families in deze decadente wereld. Gossip Girl ontmoet Jane Austen… als dat maar goed gaat!

Titel: Deluxe (The Luxe)
Auteur: Anna Godbersen
Uitgeverij: Gottmer, 2007
Serie: Deluxe
Aantal bladzijden: 379
Prijs: 5,99 bij Bol.com 

Beoordeling: 5/5

Gossip Girl meets Jane Austen
Welkom in de wereld van de New Yorkse rijkelui, en welkom vooral in het dagelijks leven van een groep vroegrijpe tieners. Ontmoet de mooie, populaire en damesachtige Elizabeth die een spannend geheim met zich meedraagt, ontmoet haar losbandige en vrijpostige zusje Diana, ontmoet Elizabeths vriendin en rivale Penelope, ontmoet de grote liefde en verloofde van Elizabeth Henry en ontmoet Elizabeths wrokkige dienstmeisje Lina, die de potentie heeft om de hele boel op stelten te zetten met één woord of daad. Dit boek is een historische roman annex chicklit: rijke tieners en persoonlijke drama’s, maar ook een levendig historisch tijdsbeeld en subtiele vleugjes humor gemengd met flinke porties romantiek. En alles, ja alles is gebaseerd op de buitenwereld en hoe die over deze adolescenten denkt. Er is van alles gaande met alle personages, alles grijpt in elkaar en niets gebeurt zonder reden.

Heerlijk wegleesboek
Ik vond dit boek bij De Slegte voor maar 2,50 en kreeg het cadeau van mijn vader omdat ik er zo verlekkerd naar zat te kijken, haha. Bij het zinnetje Gossip Girl meets Jane Austen was ik gewoon al verkocht, want laat ik nou gek zijn op de tv-serie van GG en momenteel ook een boek van Austen aan het lezen zijn! Je moet echter wel echt van dit soort boeken houden, want het is echt een either you love it or you hate it-gevalletje. In het begin vond ik het wat langdradig en lastig in te komen, maar dat zorgde er later in het verhaal wel voor dat ik het beter bij kon benen en de personages beter begreep. Het is een heerlijk wegleesboek, maar je moet ook wel een beetje je hoofd erbij houden omdat er best veel gebeurt en er veel verschillende personages zijn. Maar oh, wat is het een fijn boek om te lezen! Het is erg leuk geschreven, heel vlot en gemakkelijk mee te leven. Enigszins cliché in de verhaallijnen, maar toch verrassend en origineel in de uitwerkingen daarvan. De personages zijn hilarisch, treurig, emotioneel en irritant tegelijk en ik heb me verscheidene keren verbaasd over hun veelzijdigheid. Alles past mooi in elkaar, het is beslist niet saai en het is heel opwindend om verder te lezen en meer te ontdekken. Hoewel je in het begin al denkt te weten wat er gebeurd is, word je aan het einde echt met een oh mijn god was dit het?!-gevoel achtergelaten. Ik ben nu heel erg benieuwd naar deel 2 en ga 3 en 4 ook zeker lezen, al zal dat dan wel in het Engels moeten omdat die niet vertaald zijn.

Wel lezen als: je dol bent op series als Gossip Girl en boeken van Jane Austen!
Niet lezen als: je niet houdt van zoetsappige verhalen over arrogante tieners.

You may also like...

2 Comments

  1. Deze wordt voor mij een niet-lezen denk ik 🙂

  2. Ik heb deze hele serie gelezen!
    En ik ben nu opzoek naar iets wat een beetje dezelfde invloeden heeft, van ik vond het echt heerlijke boeken.
    Heb je misschien tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]