Als enorme fan van historische romans was ik zo ongeveer euforisch toen ik op internet boeken van de Britse schrijfster Philippa Gregory aantrof, die gaan over de geschiedenis van het Engelse koningshuis. Na een verslaving te hebben ontwikkeld voor The Tudors, besloot ik eens één van deze dikke pillen open te slaan, namelijk het boek dat het verhaal vertelt van Anne en Mary Boleyn. Inmiddels is het al een tijdje geleden dat ik dit boek las, maar wilde ik er toch nog graag een recensie van schrijven: onlangs las ik ook het vervolg en daarover komt ook nog een recensie!

Oorspronkelijke titel: The Other Boleyn Girl
Titel: De zusjes Boleyn
Auteur: Philippa Gregory
Uitgeverij: De Boekerij
Genre: historische roman
Aantal bladzijden: 640
Prijs: 9,99 (eBook) bij Bol.com
Beoordeling: 4,8/5

Liefde en verraad aan het Engelse hof
Het zijn de jaren twintig van de zestiende eeuw wanneer de pasgetrouwde en nog erg jonge Mary Boleyn als hofdame van koningin Catharina van Aragon wordt opgemerkt door koning Henry VIII van Engeland. Onder strikte begeleiding van haar zuster Anne en haar broer George en onder het angstaanjagend toeziend oog van haar vader en oom wordt ze zijn minnares, maar wanneer ze zwanger raakt en voorlopig niet met de koning het bed mag delen, verplaatst hij zijn aandacht naar Anne. Er breekt zo ongeveer een koude oorlog los tussen de zussen, die eerst zo hecht waren maar nu elkaars concurrent zijn geworden. Wie houdt de aandacht van de wispelturige koning het langste vast? Wie zorgt ervoor dat hij verliefd op haar wordt? Wie zorgt ervoor dat hij het Engeland zoals iedereen dat kende, aan radicale veranderingen onderwerpt? En vooral… wie overleeft het aan het veel te corrupte hof waar alles draait om spelletjes en intriges?

Geschiedenis op zijn best
First of all: dit boek raad ik je alleen aan wanneer je echt van geschiedenis houdt. Zeshonderd pagina’s over de zestiende eeuw is namelijk niet niks: daar moet je wel echt even tegen kunnen, want anders kom je er niet doorheen. Verder: hou je van geschiedenis, dan is dit echt een absolute must read! Ik werd vanaf de eerste bladzijde compleet meegesleurd door het verhaal, dat zelfs wanneer je de geschiedenis kent nog bloedstollend spannend en huiveringwekkend intrigerend is. De personages nemen je mee in hun belevingswereld door het switchen van perspectief tussen Mary en Anne, waardoor de plot veel diepgang krijgt en de personages echt tot leven komen. Toegegeven: er zitten scènes bij die ongelofelijk langdradig en ook wel een beetje oppervlakkig zijn, maar dat is dan ook het enige minpunt. Dit is werkelijk een prachtig boek – met overigens ook een prachtige omslag – waardoor je zult leren, genieten, en vooral na zult gaan denken over de geschiedenis.

You may also like...

4 Comments

  1. Als ik dit soort blogjes lees, voel ik me altijd schuldig… dat ik Engels studeer, en dit dus niet lees, of minder interessant dan anderen dit lijken te vinden :$ Maar hé, niet iedereen kan supergeïnteresseerd zijn in the kings & queens 😉 (hoop ik)
    Alhoewel, dit boek lijkt me dan wel weer leuk… voor gewoon, leuk.

  2. Ik heb deze toevallig ook net gekocht als Ebook. Voornamelijk vanwege mijn verslaving aan de Tudors. Wat een topserie was dat toch.

  3. Misschien moet je ‘Wolf Hall’ dan ook eens lezen – ‘k heb dat zelf (nog) niet gedaan, maar het is een historische roman over het hof van Henry VIII die de Man Booker prize won (’t zal dus sowieso wel geen slecht boek zijn 😉 )

  4. Om heerlijk eerlijk te zijn lees ik eigenlijk heel weinig historische romans. Terwijl ik het best leuk vind om te lezen. Toch maar eens wat meer doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]