Acht jaar nadat ze ontslag nam bij Runway en zo ontsnapte aan de greep van Miranda Priestly, lijkt Andrea Sachs haar leven goed op de rails te hebben. Ze is opgeklommen tot redacteur bij The Plunge, de hotste bruidsglossy van het moment, en werkt zij aan zij met Emily, haar vroegere collega bij Runway en nieuwe BFF. Andrea is stapelverliefd op Max en ze droomt al over trouwen, maar de herinnering aan Miranda Priestly bezorgt haar nog steeds nachtmerries. Andrea weet niet dat al haar inspanningen om een nieuw leven op te bouwen haar recht in de armen drijven van de vrouw die ze uit alle macht probeert te ontvluchten…

Samenvatting
Acht jaar geleden maakte Andrea ”Andy” Sachs op bruuske wijze een einde aan haar loopbaan bij Runway door haar tirannieke baas, Miranda Priestly, in haar gezicht te vervloeken – in Parijs. In die acht jaar die zijn verstreken, ging het uit met haar vriend Alex, scheidden haar ouders en trachtte ze haar eigen dromen te volgen. Nu heeft ze eindelijk alles op de rails: samen met voormalig collega en nu beste vriendin Emily is ze het razend populaire trouwmagazine The Plunge begonnen en ze is verloofd met de waanzinnig knappe én rijke Max. Maar dan ontdekt ze op haar trouwdag een verdacht briefje van haar schoonmoeder in Max’ zak en kort daarna wordt ze herenigd met de vrouw die de duivel in eigen persoon vertegenwoordigt: Miranda Priestly is terug. Langzaam maar zeker begint Andy’s zorgvuldig opgebouwde leventje in kleine brokjes uiteen te vallen, en ze kan er niets aan doen.

Beoordeling

Laat één ding duidelijk zijn: ik vond de voorganger van dit boek, De duivel draagt Prada, fantastisch. Van dat boek heb ik echt ontzettend genoten, er hardop om gelachen, enorm meegeleefd met Andy en gesmuld van de sappige intriges en het romantische wereldje van de mode. Ik had dan ook hoge verwachtingen van dit boek, maar ik kan niets anders zeggen dat ik zwaar teleurgesteld ben. Dat begint zelfs al meteen in de eerste paar hoofdstukken: Andy is namelijk geen spat veranderd. Nog steeds wordt ze achtervolgd door de tirannie van Miranda en in plaats van de onafhankelijke, succesvolle journaliste bij The New Yorker die we allemaal hoopten en verwachtten dat ze zou worden, zit ze nog stééds in die modieuze glamourwereld. Nu wel in de huwelijksbranche, maar zij en Emily zijn nog steeds bezig met het werven van rijke klanten en bewegen ze zich nog steeds in de kringen van de high society. Dat Andy nog steeds helemaal in dat wereldje van de rich and famous zit, blijkt wel uit het feit dat ze de rijkste kerel van New York aan de haak heeft geslagen – en ja, die veeleisende schoonmama krijg je er dan gratis bij, daar kon je op rekenen.

Het verhaal is ontzettend slap en heel erg voorspelbaar. Je weet al meteen dat Andy zwanger is als het begint te gaan over kwaaltjes op de huwelijksreis, je wéét gewoon dat Max vreemd is gegaan ook al zweert hij van niet. Het is totaal niet geloofwaardig, alleen maar ontzettend cliché. Natuurlijk komen er weer allemaal oude geesten uit Andy’s verleden boven – wie nodigt nou haar scharrel uit op haar bruiloft? – en natuurlijk krijgt ze weer gevoelens voor haar ex. Het zijn allemaal zulke stereotiepe personages en clichématige verhaallijnen dat ik me er echt ontzettend doorheen moest worstelen en me vrijwel constant aan zo ongeveer alles ergerde.

Ja, het is nog steeds leuk om te lezen over dat wereldje van glitter en glamour, maar er zit totaal geen diepte meer in. Miranda is nog wel steeds een fantastisch personage, maar had van mij veel wraakzuchtiger geportretteerd mogen worden, er had veel meer Miranda in gemogen. Uiteindelijk is dit boek niets meer of minder dan een heel slap aftreksel van het eerste deel, waarschijnlijk puur geschreven om meer geld te verdienen. Want ja, het staat op de bestsellerlijsten omdat het een vervolg is op een bestseller. Zelfs het einde is totaal niet bevredigend: dan is Andy gewoon weer terug bij af, op het punt waar ze aan het einde van deel één ook was – alleen dan met een kind. Bah, sorry hoor, maar het is gewoon een slecht boek. Het krijgt nog twee vlinders omdat er hier en daar humor in is en vanwege de sfeer van het glamourwereldje, maar daar houdt het toch echt op. Het had zoveel meer kunnen zijn.

Waardering: WaarderingWaardering

Titel: De wraak van Prada (Revenge wears Prada)
Auteur: Lauren Weisberger
Genre: chicklit
Uitgeverij: Boekerij
Jaar: 2013
Aantal pagina’s: 360
Kopen: Hier!

You may also like...

1 Comment

  1. Jammer dat het verhaal dan zo uitgebreid wordt. Ik vond deel een wel gewoon ‘genoeg’ ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]