Vakdidactiek en VOS: dat zijn de twee echt beroepsgerelateerde vakken die ik krijg in het eerste blok van de Lerarenopleiding Nederlands. Deze twee – en ook Jeugdliteratuur een beetje – zijn erop gericht om mij zoveel mogelijk te leren over hoe ik een goede docent kan worden, wanneer het eenmaal zover is. Bij VOS komen alle theoretische aspecten van het docentenberoep aan de orde en bij vakdidactiek gaat het vooral om de essentie van het lesgeven… het verschil is niet echt duidelijk, maar VOS gaat meer over het zijn van een goede leraar en vakdidactiek meer over het overbrengen van nuttige lesstof. In ieder geval zijn dit de vakken waarbij ik tot nu toe het meeste te maken krijg met echt voor de klas staan, en aangezien mijn interesse daarin steeds groter wordt, zet het me nogal aan het denken over wat voor leraar ik nou eigenlijk zou willen en kunnen zijn.  Uiteraard is dat een leuk blog-idee!

Ik heb mezelf deze vraag al vaak gesteld, voor ik met de opleiding begon en nu ik ermee bezig ben nog steeds: waarom wil ik docent Nederlands worden? Aanvankelijk wilde ik dat helemaal niet; na de propedeuse wilde ik gewoon lekker doei zeggen tegen de Hogeschool en naar de universiteit gaan om Nederlands te studeren. Maar dat idee is steeds verder aan het wegzakken omdat ik word geconfronteerd met een steeds sterker wordende interesse in het onderwijs en een steeds verder aanzwellende ambitie om een hele goede docent te worden. Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd raak: het is best wel iets voor mij. En wel hierom:

♥ Ik krijg kromme tenen van alle soorten taalfouten en zou er maar wat graag voor willen zorgen dat minder mensen die maken.
♥ Ik ben dol op lezen, vind lezen belangrijk en waardevol en zou er best voor willen zorgen dat meer mensen dat inzien en gaan lezen.
♥ Ik vind dat een goede beheersing van de Nederlandse taal echt belangrijk is om mee te kunnen draaien in de maatschappij en hogerop te komen, en als een betere taalvaardigheid ervoor kan zorgen dat de economie vooruitgaat… why not?
♥ Ik zou heel graag eens echt iets willen betekenen voor Nederland of misschien zelfs voor de wereld. Klinkt misschien apart, maar als ik naar films kijk als Freedom Writers en Mona Lisa Smile en The Ron Clark Story dan denk ik aan al die waargebeurde verhalen (oké, MLS is niet waargebeurd) over die inspirerende mensen die echt iets hebben bereikt, die echt iets hebben gedaan voor de maatschappij en voor de jeugd… en misschien is het heel erg ambitieus en vergezocht, maar ik zou dat best ook willen. Het gevoel dat je echt iets hebt betekend.

Met bovenstaande doelen in mijn achterhoofd is het best leuk om een beetje na te denken over wat voor docent Nederlands ik zou willen zijn. Het lijkt me enerzijds heel boeiend om aan nog vrij jonge kinderen les te geven en ze te ”kneden”, maar aan de andere kant zou ik ook wel het volwassenenonderwijs in willen om bijvoorbeeld nieuwe Nederlanders te helpen de taal te leren ter bevordering van hun integratie. Het belangrijkste zou ik vinden om niet alleen docent te zijn, maar ook een soort vriend. Wel met een hogere status en gezag, maar ik ben ervan overtuigd dat je als leraar je leerlingen pas echt kunt bereiken als je ook een vertrouwenspersoon wordt, een persoon met wie ze wat gemeen hebben, gewoon iemand naar wie ze wíllen luisteren in plaats van het alleen te moeten.

Ik zou mijn leerlingen door en door willen kennen en met elk van hen een persoonlijke relatie willen opbouwen, niet alleen om te zorgen dat ze elk individueel zoveel mogelijk zouden leren, maar ook om de bijzondere gevallen en de moeilijke kinderen eruit te filteren.  Ik zou bijvoorbeeld vanaf het begin heel goed opletten hoe ze met elkaar omgaan en welke kids er buiten de boot vallen, om te zien wie er gepest of buitengesloten wordt, en daar iets aan doen – het liefste door niemand de schuld te geven, maar de daders aan te wijzen als de beschermers van de gepeste – de No Blame-aanpak. Ik zou ervoor proberen te zorgen dat elke leerling zich prettig zou voelen in de klas, maar ik zou ook willen proberen degenen te helpen die het moeilijk hebben in hun thuissituatie – ik zou best een juf Engel/Honey willen worden voor een leerling à la Matilda, haha.

Ik zou als leraar Nederlands uiteraard alle aandacht besteden aan alle stukjes van de Nederlandse taal, maar wel op mijn eigen manier. Op het gebied van lezen zou ik regelmatig stukjes voorlezen uit mijn eigen jeugdboeken en elke leerling individueel helpen om de magie van het lezen te ontdekken door leuke boeken uit te kiezen, passend bij het karakter. Ik zou ze, om hun schrijfvaardigheid te laten ontwikkelen, in de geest van Freedom Writers een dagboek laten bijhouden over wat ze meemaken en waar ze mee bezig zijn, dat ze aan mij zouden mogen laten lezen als ze dat zouden willen – maar dat zou niet hoeven. Ik zou ze de foefjes van de Nederlandse taal leren aan de hand van teksten, trucjes en voorbeelden uit hun eigen belevingswereld – zinnen over Harry Potter, Twilight, gamen, Young Adult-films en -boeken, Project X-gerelateerde zaken en dergelijke. Ik zou ze niet eindeloos laten werken uit hun lesboeken, maar ze zelf opdrachten geven: in plaats van een boekverslag een recensie schrijven, in plaats van saaie spellingoefeningetjes maken hun eigen ezelsbruggetjes verzinnen, ze meenemen naar het Kinderboekenmuseum, misschien zelfs ontmoetingen met schrijvers regelen… ze een sollicitatiebrief laten schrijven voor de baan die ze het allerliefste zouden willen – zelfs al is dat vuilnisman.. alles om ervoor te zorgen dat ze van hun taal zouden gaan houden en er hun best voor zouden wíllen doen, er trots op zouden willen zijn. Dat is mijn doel. Ik ben benieuwd of het me lukt om dat waar te maken wanneer ik echt voor de klas ga staan.

You may also like...

4 Comments

  1. Heel mooi geschreven! Met zo’n instelling kom je zeker tot je doel hoor ^^

  2. Ik hoop dat je dit allemaal gaat lukken Vief,Je ambitie is heel goed.

  3. Wat een mooie dingen ben je van plan Vief! Hier ga je zeker heel ver mee komen, als ik zie hoe goed je nu al bezig bent!

  4. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk besluit, maar ik zie het je nog wel doen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]