Een paar weken terug kondigde onze koningin aan dat ze met Koninginnedag van dit jaar aftreedt en daarmee plaatsmaakt voor Willem-Alexander. Een bijzondere verandering waarmee ze Nederlandse geschiedenis heeft geschreven en die de praatjes losmaakte in Europa: veel vorsten gaven aan niet haar voorbeeld te volgen – waaronder de Engelse koningin, die haar zoon Charles ook al zolang laat wachten. Persoonlijk vind ik dat iedere vorst dat zelf moet weten: ik kan me voorstellen dat je traditiegetrouw door wilt gaan tot je dood, maar het lijkt me ook wel erg fijn als je nog van je oude dag kunt genieten. Zeker als je geestelijk en/of lichamelijk al niet meer zo gezond bent.

Maar nu net vandaag is het opnieuw gebeurd: Zijne Spirituele Hoogheid de Paus heeft aangekondigd af te zullen treden! Dat is nog maar twee keer gebeurd, in 1292 en 1415 – kun je nagaan wat een schok het is voor Italië en voor alle rooms-katholieken in de wereld! Ik dacht dat het pauselijk ambt ook iets was wat gewoon tot je dood doorgaat, maar nee dus… het is nogal een bijzondere gebeurtenis. Ik heb wel respect voor Benedictus XVI dat hij besloten heeft te stoppen zodat iemand anders het van hem kan overnemen: hij doet wat het beste is. De man is ook al vijfentachtig, dus ik vind dat hij het recht heeft om te stoppen. Terwijl hij eigenlijk maar relatief kort paus geweest is: net geen acht jaar. Ik ben nota bene nog bij hem op audiëntie geweest in 2007 – helaas kan ik vanaf 28 februari niet langer zeggen dat ik de paus ontmoet heb… helaas moet daar dan ‘vorige’ voor komen!

Ik vind het wel bijzonder dat de paus de stap heeft genomen om uit eigen beweging – dat wordt tenminste sterk benadrukt – om af te treden. Ik zie de paus als iemand die door God en Jezus zelf is aangesteld als hun verpersoonlijking op aarde (ik ben zelf katholiek, dus waarschijnlijk bevooroordeeld) en het lijkt me een sterke goddelijke missie die je dan krijgt en waar je niet zo gemakkelijk mee kan stoppen. Dat er nu zoveel flauwe Twittergrappen worden gemaakt over het aftreden van de paus, vind ik ronduit respectloos. Hij heeft misschien fouten gemaakt, maar hij is wel een belangrijk persoon. Niemand weet hoe het eraan toegaat aan het ‘hof’ van het Vaticaan, maar ongetwijfeld zijn daar ook een hoop intriges en ik kan me voorstellen dat er nu een soort machtsstrijd losbreekt onder de kardinalen. Of de nieuwe paus het beter of slechter gaat doen, weet niemand – het aftreden is in ieder geval een bijzondere gebeurtenis die lang herinnerd zal worden.

P.S: Mochten jullie geïnteresseerd zijn in het kopen van young adults en/of jeugdromans, ik verkoop een groot aantal! Klik dan lekker even hier!

You may also like...

3 Comments

  1. Oh, je gaat KanjerGuusje niet lezen?

    1. Nee, ik ben er niet meer zo in geïnteresseerd dus ik maak er liever iemand anders mee blij!

  2. Ik vind het eigenlijk wel een dappere beslissing, heb ik wel respect voor. Als hij gelooft dat dit het beste is, dan kan ik dat alleen maar geloven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]