9200000026586225Mijn moeder was in haar nopjes toen de brief op de deurmat viel en dacht meteen dat onze problemen voorgoed tot het verleden behoorden. De zwakke schakel in haar briljante plan was ik. Niet dat ik zo’n ongehoorzame dochter ben, maar er zijn grenzen. Ik wilde geen lid van de koninklijke familie worden. Ik wilde ook geen Eén worden. Ik wilde het niet eens proberen. Ik verstopte me op mijn kamer, de enige plek in ons overvolle huis waar ik alleen kon zijn, en probeerde een argument te verzinnen waarmee ik mijn moeder kon overtuigen. Naar mijn bescheiden mening had ik een aantal goede redenen… Ik was alleen bang dat niet één daarvan indruk op haar zou maken.

Eerste indruk

Ik was volkomen betoverd toen ik een aantal jaar geleden The Selection las: ik lag onder mijn stoel van het lachen van de humor, heb gezwijmeld en gezucht en me geërgerd en het boek door de kamer willen gooien: ik voelde van alles en nog wat en ik vond het helemaal geweldig. Ook The Elite en The One verslond ik, en ik was door het dolle heen toen bleek dat er nog meer boeken zouden volgen. Toen ik onlangs wilde overstappen op de Nederlandse vertalingen, kon ik die voor een zacht prijsje overnemen van iemand die mijn Engelse delen overkocht en nu heb ik eindelijk het eerste boek gelezen. Ik vond het wel een tikkeltje eng: zou ik het nog wel zo fantastisch vinden?

IMG_8132

Waar het over gaat

Illea, het Amerika van de toekomst, is een samenleving die verdeeld is in kasten. America Singer is een Vijf: ze hebben het bepaald niet breed en daarom wil haar moeder ook niets liever dan dat America meedoet aan de Selectie, een wedstrijd met nog vierendertig andere meisjes. De hoofdprijs? Het hart van kroonprins Maxon én de kroon van prinses. Maar America heeft haar hart al verloren aan haar geheime liefde Aspen: wanneer ze toch besluit naar het hof te gaan, is dat omdat ze denkt dat er geen toekomst is voor hen. Ze is vastbesloten niet verliefd te worden op Maxon… maar daar is haar hart het niet mee eens.

IMG_8133

Wat ik ervan vond

Laat ik meteen even met de deur in huis vallen: ik vind dit boek nog steeds geweldig fantastisch magisch mooi. Of ik het nou in het Engels lees of in het Nederlands, het is zo onwijs goed om zo onwijs veel redenen. Wel is het zo dat ik door het herlezen iets minder ín het verhaal werd getrokken: veel dingen wist ik namelijk al en daardoor was het niet meer zo spannend als de eerste keer. Ook merkte ik dat sommige grapjes niet helemaal leuk vertaald werden, maar weet je… dat is ook eigenlijk het enige.

Schrijnend

De schrijfstijl van Kiera Cass heeft iets heel erg fijns: het is ontzettend levendig en realistisch en zó goed geschreven dat je niet eens meer door hebt dat het een verhaal is. Je gaat er enorm in op, ziet het helemaal voor je, gewoon alsof het echt precies zo gebeurd is en het echt over een bestaand land met een bestaande geschiedenis gaat. Daardoor is de wereld van Illea ook zo mooi geschetst: de verschillen tussen de kasten zijn schrijnend goed uitgewerkt en de geschiedenis van het land is heel aannemelijk en geloofwaardig en zet je tegelijk aan het denken over hoe troebel het eigenlijk allemaal is. Cass weet precies hoe ze haar lezers moet vermaken en tegelijkertijd aan het denken moet zetten.

America’s Next Top Model met diepgang

De Selectie is een mix van America’s Next Top Model en The Bachelor. Al in het prille begin genoot ik enorm van hoe America wordt voorbereid op de Selectie, alle informatie die ze krijgt en hoe ze wordt klaargestoomd. Ook daarna is het heerlijk om te lezen over de gang van zaken aan het hof en alle bijzondere gelegenheden – de make-overs en interviews en fotoshoots. En natuurlijk is het heerlijk sappig om te lezen over de onderlinge wedijvering en het commerciële tintje aan de hele vertoning! Daarnaast vind ik het zo leuk dat de Selectie ook echt onverwachte diepgang en betekenis heeft: het lijkt oppervlakkig en belachelijk, maar het verspreidt een boodschap van hoop en mogelijkheden, het bewijst dat sprookjes en dromen wel degelijk kunnen uitkomen en dat vind ik zó mooi. Bovendien zorgt de rebellendreiging ervoor dat het allemaal nét wat grimmiger en meeslepender wordt.

IMG_8134

Geen prinsessentype

America is een personage dat ik echt vanaf het begin al enorm leuk vond. Ze is zo iemand die precies weet wat ze wel en niet wil, die het juiste wil doen en toch ook haar hart wil volgen: ze is niet op haar mondje gevallen en durft voor zichzelf op te omen. Ik vond het super hoe niet-prinsesachtig ze is maar wel van het prinsessenleven geniet, maar ook hoe ze steeds voor zichzelf blijft kiezen, hoe sociaal en sympathiek en oprecht ze blijft: ze is ie het meisje dat je als vriendin wilt hebben, voor wie je juicht – wat ze ook doet en waar ze ook voor kiest. Sowieso zitten de personages erg goed in elkaar: ik vind het jammer dat je niet alle Selectie-meisjes even goed leert kennen, want hun dynamiek is zo mooi: koningin Amberley en haar familie, America’s dienstmeisjes, Maxons band met de meisjes, Marlee…

Team Aspen of team Maxon?

Tja, en dan heb je natuurlijk de hamvraag… wie moet America krijgen? Nou, Kiera heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik eigenlijk team Zwitserland ben geworden. Want in het begin vond ik het prachtig hoe betekenisvol en diepgaand de relatie van Aspen en America is: mijn hart kromp ineen bij alle strubbelingen tussen hen en zwol ook steeds weer omdat ik een goed einde voor hen wilde. Maar dan verschijnt prins Maxon ten tonele… hun relatie ontwikkelt zich op zó’n bijzondere manier. Eerst is alles formeel en afstandelijk, dan gaan ze zich meer openstellen en worden ze vrienden en helpt zij hem niet alleen meer te begrijpen van vrouwen, maar ook van het land dat hij moet gaan regeren. Ik werd gewoon samen met America hartstikke verliefd op Maxon. Al die mooie momenten… zoveel feels. Echt. Ik ben gewoon smoorverliefd.

IMG_8135

Conclusie

De Selectie is een boek waar je halsoverkop verliefd op wordt: Kiera Cass schrijft op zo’n manier dat je alles om je heen vergeet, inclusief het feit dat zij het geschreven heeft. Oké, een verhaal dat een mix is tussen twee realityprogramma’s moet je ding zijn… maar het is zo ontzettend fijn en er zit zulke mooie diepgang in dat het absoluut niet oppervlakkig is.

Titel: De Selectie (The Selection)
Auteur: Kiera Cass
Serie: The Selection Series #1
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgeverij: Van Goor Best of YA
Verschenen: juli 2014
Aantal bladzijden: 272
Beschikbaar als: paperback, ebook, ebook-bundel
Genre: young adult dystopisch
ISBN13: 9789000338344
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 5

You may also like...

8 Comments

  1. Jaaa de Selectie! Ik krijg ook weer helemaal zin om de boeken te gaan herlezen ♥

  2. Jaaa de Selectie! Ik krijg ook weer helemaal zin om de boeken te gaan herlezen ♥

  3. Een tijd terug kon ik de eerste vier boeken uit deze serie voor een geweldig prijsje kopen bij de plaatselijke kringloopwinkel. Jammer genoeg heb ik tot nu toe nog niet de tijd gevonden om ze ook effectief te lezen. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

    1. Snel doen, het zijn echte aanraders!

  4. Een tijd terug kon ik de eerste vier boeken uit deze serie voor een geweldig prijsje kopen bij de plaatselijke kringloopwinkel. Jammer genoeg heb ik tot nu toe nog niet de tijd gevonden om ze ook effectief te lezen. Hopelijk komt daar binnenkort verandering in.

    1. Snel doen, het zijn echte aanraders!

  5. Ik hou echt van deze heerlijke boekenserie.

  6. Ik hou echt van deze heerlijke boekenserie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]