9200000035988856Ik ijsbeerde door mijn kamer en probeerde de spanning in mijn lichaam kwijt te raken. Toen de Selectie nog in een ver verschiet lag, had dat spannend geklonken, als iets wat misschien een rol zou gaan spelen in de toekomst. Maar nu? Nu wist ik het niet zo zeker meer. De telling was klaar en de uitkomsten waren verscheidene keren gecontroleerd. Het paleispersoneel was opnieuw ingedeeld, de kamers voor de nieuwe gasten werden in orde gemaakt en er werd druk gewerkt aan hun garderobes. De spanning groeide, en in één klap voelde ik tegelijkertijd angst en opwinding.

Eerste indruk

Toen ik De One eenmaal uit had, snakte ik eerlijk gezegd naar wat nieuw Selectie-leesvoer: vertrouwd en toch onbekend terrein, nieuw materiaal, nieuwe personages, nieuwe invalshoeken. De novelles stonden al een hele tijd op mijn lijstje. Ik wist heel zeker dat ik ze allebei wilde lezen voordat ik met De Prinses verder zou gaan, want dat was toch weer een heel nieuwe dimensie in het verhaal. Om heel eerlijk te zijn startte ik met De prins en de lijfwacht zonder hoge verwachtingen: het zou immers voor een groot deel bekend en voorspelbaar zijn.

img_8336

Waar het over gaat

In De Prins zoomen we in op Maxon, ongeveer een week voor het begin van de Selectie. Hij is nerveus, opgewonden, vertwijfeld: zal het hem wel lukken om te schipperen tussen vijfendertig meisjes en ook nog eens de ware liefde te vinden? Stukje bij beetje ontdek je wat er vooraf is gegaan aan de Selectie, hoe het van binnenuit is voorbereid en wat zich achter de schermen afspeelt. In De lijfwacht maken we nader kennis met Aspen, die dan al een tijdje in het paleis werkt en verscheurd wordt tussen zijn vertrouwde gevoelens voor America en wat hij misschien echt wil. Is zij nog steeds zijn happy end of zijn er misschien andere opties?

img_8339

Wat ik ervan vond

Eigenlijk is De prins en de lijfwacht precies wat ik ervan verwachtte. Minder goed dan de drie ‘’echte’’ boeken, maar heel fijn om tussendoor even te lezen als toevoeging aan die heerlijke wereld. De twee verhalen zijn namelijk zeker een toevoeging. Bevatten ze informatie die je móet weten over het verhaal en de personages? Nou… nee, niet echt. Bevatten ze informatie die het verhaal en de personages nét dat beetje extra geeft? Ja, ja, ja!

Van binnenuit

Ik moet zeggen dat ik De Prins absoluut leuker vond dan De lijfwacht, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat ik heel erg Team Maxon ben. Maar het komt ook doordat de Selectie in De Prins extra diepgang krijgt en dát is vooral heel interessant. Niet alleen kom je erachter hoe corrupt het selectieproces eigenlijk is, je ziet ook wat er in het paleis gebeurt ter voorbereiding op de komst van 35 meisjes. Je maakt het van binnenuit mee en de intriges krijgen daardoor een extra laagje drama en karakter.

De koninklijke familie

Daarnaast krijg je in dit verhaal natuurlijk een kijkje in het hoofd van Maxon. En ook dat is heel boeiend: al zijn onzekerheden, frustraties, angsten en verlangens worden duidelijk en het is echt mooi om te lezen hoe hij eigenlijk naar de Selectie kijkt. Daarnaast kom je wat meer te weten over de geschiedenis van zijn liefdesleven en dat hij echt niet helemaal onervaren was. Ook de koning en de koningin krijgen wat meer achtergrond en Maxons relatie met zijn ouders komt mooi uit de verf: het is allemaal nét het beetje extra informatie waar je misschien steeds al hoopte. En natuurlijk is het heel leuk om te lezen hoe Maxons verliefdheid op America ontluikt…

img_8341

De lijfwacht

Dit verhaal vond ik eigenlijk niet zo heel boeiend: ik ben eigenlijk alweer vergeten wat er precies gebeurde, omdat het voor mijn gevoel niet echt nieuwe informatie was. Het is wel mooi om de band tussen America en Aspen vanuit zijn perspectief te beleven en ook te ontdekken hoe hij eigenlijk is veranderd en hoe hij ontdekt dat hun keuzes ook zijn veranderd. Het contrast tussen Aspen en Maxon wordt in dit verhaal mooi duidelijk, maar een echte toevoeging is het niet. Hoewel dat vast weer heel anders is als je Team Aspen bent: dan zul je De lijfwacht waarschijnlijk veel boeiender vinden dan De prins.

Bonusmateriaal

Een leuk extra onderdeel van het boek is het bonusmateriaal: achterin het boek staat een interview met Kiera Cass, maar ook nog wat andere dingetjes. Zo geeft ze uitleg over de stamboom van America, Aspen en Maxon en over de kasten, staat er een soundtrack in bij De Selectie en De Elite en een volledige lijst van deelnemers. Zeker leuk om even te lezen!

Conclusie

De prins en de lijfwacht is een leuke toevoeging voor de trouwe Selectie-fan: bereid je voor op wat bekende informatie én wat nieuwe informatie en een fijne onderdompeling van de wereld. Bedenk wel dat het waarschijnlijk afhankelijk is van je voorkeur voor Maxon of Aspen welk verhaal je het leukst zult vinden.

img_8343

Titel: De prins en de lijfwacht (The Prince and The Guard)
Auteur: Kiera Cass
Serie: The Selection Series #0,5 en #2,5
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgever: Van Goor Best of YA
Verschenen: maart 2015
Aantal bladzijden: 175
Genre: young adult dystopisch, novelle
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789000343669
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 3

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]