Wat de mooiste zomer van mijn leven had moeten worden, begon op een zonnige dag in juni. De dagelijkse wandeling in het park met Princess, mijn poulain, zat er net op. Ik had haar achtergelaten in wat wij het hondensalon noemden, een van de vele vertrekken in de gigantische kelder onder het herenhuis waar ik woonde. Gulzig was ze begonnen haar kom water leeg te lebberen. Dat ze zo’n dorst had, verwonderde me niet; het was een warme dag. Bovendien had ze het heel druk gehad in het park.

Hoe ik bij dit boek kwam

De trilogie van Karen Dierickx over de Eerste Wereldoorlog stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje van Bol.com: in mijn ervaring staat uitgeverij Clavis bekend om hun bijzondere en altijd fascinerende verhalen, en ook deze boeken leken me ontzettend mooi. Zeker omdat WO I lang niet altijd zoveel aandacht krijgt – helemaal in vergelijking met WO II – en ik het toch een hele interessante periode vind om over te lezen. Maar jammer genoeg bleken dit niet de juiste boeken om mijn leeshonger mee te stillen.

Waar het over gaat

De veertienjarige Rosalie is kindermeisje bij een rijke Vlaamse familie: ze moet op de hond van haar meesteres, de ziekelijke madame Lily passen. Haar tante, het hoofd van de huishouding, heeft haar altijd gewaarschuwd voor de gevaren van de buitenwereld, maar dat lijkt tevergeefs wanneer de naïeve Rosalie meegaat op vakantie naar zee. Maar liefst twee jongemannen zijn geïnteresseerd in haar, al is het de vraag of ze wel eerbare bedoelingen hebben, en ook het doen en laten van de rijkelui gaat haar niet in de kouwe kleren zitten. Terwijl de Eerste Wereldoorlog sluimert, zet Rosalie haar eerste stappen op weg naar volwassenheid – of ze dat nu wil of niet.

Wat ik ervan vond

Waren mijn verwachtingen te hoog? Ben ik te oud om nog tot de doelgroep te behoren die dit boek op waarde kan schatten? Is het de Vlaamse schrijfstijl die ik niks vind? Het zou allemaal kunnen: in ieder geval vond ik dit boek eigenlijk maar weinig aan. Heel jammer, want ik hoopte echt op een verhaal over epische intriges rond het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, het woekeren van het chauvinisme en het verzet bij de rijke kringen, de paniek, de ellende, het vluchten… maar helaas, ik kreeg niets van dat alles. Het verhaal sleepte zich gewoon voort, het was ontzettend traag en eigenlijk gebeurde er gewoon ronduit niks. En niets frustrerender dan een verhaal dat nergens over lijkt te gaan terwijl je een heel rijke plot verwachtte.

Kinderachtig en naïef

De hoofdpersoon werkte me ook nog eens behoorlijk op mijn zenuwen. Het kan liggen aan mijn eigen leeftijd, maar ik vond haar gedrag echt gewoon te kinderlijk, te aanstellerig, te dramatisch en te overdreven.  Daar staat tegenover dat ik het wel mooi beschreven vind hoe Rosalie haar naïviteit kwijtraakt: Dierickx heeft de gebeurtenissen aan zee en de personages in het huis daar – vooral mondaine dienstmeid Noeëlla – zo beschreven en uit de verf laten komen dat niet alleen goed duidelijk wordt hoe sterk Rosalie eigenlijk in leugentjes gelooft, maar ook hoe ze daar langzaam maar zeker steeds minder van overtuigd raakt, soms op een hele harde manier. Wat dat betreft maakt ze een duidelijke ontwikkeling door, en dat is een mooi pluspunt aan het boek.

Oninteressant

Heel eerlijk gezegd is De mooiste zomer van mijn leven echt geen slecht boek. De setting is realistisch en kleurrijk neergezet, de schrijfstijl is beeldend en de personages zijn zeker niet stereotiep, maar verder is het eigenlijk gewoon heel erg oninteressant. De plot is te voorspelbaar, de diepgang mist en doordat er zo weinig gebeurt, vond ik het moeilijk om door de 150 bladzijden heen te komen. Ik snap werkelijk wel wat voor verhaal Dierickx wilde vertellen en op welke manier ze haar lezers wilde bereiken, maar voor mij is het geen succes geweest, hoe graag ik het boek ook mooi wilde vinden.

Conclusie

Dierickx zet met De mooiste zomer van mijn leven een beeldend verhaal neer waarin de naïviteit van de hoofdpersoon de sterkste schakel vormt. Maar de plot is traag en eerder voort- dan meeslepend en er gebeurt te weinig om echt geboeid te raken door het verhaal. Jammer, maar ik ben beslist niet van plan de rest van de trilogie ook te gaan lezen.

Titel: De mooiste zomer van mijn leven
Auteur: Karen Dierickx
Uitgeverij: Clavis
Verschenen: juli 2011
Aantal bladzijden: 192
Genre: young adult, oorlogsroman
Beschikbaar als: hardcover
ISBN: 9789044816068
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

2 Comments

  1. Ik heb net ontzettend genoten van de boeken uit de reeks. In het tweede deel krijgt Rosalies karakter meer vorm en is ze niet langer het naïeve meisje.

  2. Ik heb net ontzettend genoten van de boeken uit de reeks. In het tweede deel krijgt Rosalies karakter meer vorm en is ze niet langer het naïeve meisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]