Vandaag is het Bevrijdingsdag, dé dag waarop we elk jaar opnieuw de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog herdenken en onze vrijheid vieren door allerlei leuke dingen te doen – zoals lezen! Ik heb de oorlog altijd een heel fascinerende periode gevonden en juist daarom lees ik graag oorlogsromans: er zijn zoveel prachtige verhalen overgebleven die echt nog verteld mogen worden. ook al is de periode van herdenking hiermee weer een beetje voorbij, wat mij betreft kunnen oorlogsromans gewoon altijd en juist daarom zet ik vandaag mijn vijf favorieten op een rijtje!

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Met stip op nummer één staat deze beklemmende roman over de moderne Parijse journaliste Julia die het verhaal ontrafelt van een verschrikkelijke razzia waaraan een enkel meisje wist te ontsnappen: Sarah. Het verhaal van Sarahs zwerftocht in een poging haar familie terug te vinden is enorm emotioneel, maar prachtig geschreven – vooral als de ontknoping nadert en het duidelijk wordt welke invloed Sarah en haar verhaal hebben op Julia’s levenscrisis.

Codenaam Verity – Elizabeth Wein

Een verrassend mooie young adult over jonge vrouwen in het (vlieg)verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, vol prachtige en vooral sterke personages en symboliek. Absoluut een aanrader: af en toe lijkt het saai of ingewikkeld, maar de kracht van de boodschap over de ware betekenis van moed, vriendschap en integriteit is enorm waardevol.

Het meisje met het rode haar – Theun de Vries

Een al wat ouder boek, maar daarom niet minder mooi. De toegankelijke schrijfstijl maakt het verhaal over verzetsstrijder Hannie Schaft enorm levendig en aantrekkelijk: je zult er al snel achter komen dat je meer om haar bent gaan geven dan je dacht – en ook om de andere personages. Aanrader!

Oorlogsromans

De boeken van John Boyne

Twee ongelofelijk mooie romans: De jongen in de gestreepte pyjama gaat over een jongetje dat naar Auschwitz verhuist en daar bevriend raakt met een jongen ‘’van achter het hek’’ zonder ook maar ergens iets van te weten. De jongen op de berg vertelt het verhaal van een Frans jongetje dat zonder ergens bij betrokken te zijn Duits moet worden en enorm geïndoctrineerd wordt door de Hitler. Boyne schrijft op zo’n eindeloos betoverende manier dat het allemaal zo levensecht en bizar wordt dat je door wilt blijven lezen en het is ontzettend treffend en aangrijpend.

De Tweeling – Tessa de Loo

Een boek dat ook al wat ouder is en waar je je wel een beetje doorheen moet ploeteren, maar dat je ook echt kunt leren waarderen. Het verhaal over de tegenstelling tussen twee zussen die elk aan een kant van de oorlog opgroeien is bijzonder origineel en waanzinnig mooi geschreven. Over gewone mensen en hoe zij kapot werden gemaakt door de oorlog, maar ook over hoe zulke mensen erin rolden omdat ze gewoon geen keus hadden. Erg mooi!

Weten welke oorlogsromans ik in de kast heb staan en welke daarvan ik binnenkort zeker nog wil gaan lezen omdat er nog zó veel moois is waar ik geen weet van heb? Check dan deze vlog!

Lees jij graag oorlogsromans?

You may also like...

8 Comments

 1. Jaa Haar naam was Sarah is zo’n goed boek!! Ik heb verder Codenaam Verity in de kast staan, moet ik nog lezen, maar vandaag lees ik Codenaam Coco. Ik weet niet of je die kent, maar is ook een oorlogsverhaal, over een vijftienjarig meisje dat in het verzet gaat, uitgegeven bij Blossom Books. Ik ben nog niet ver, maar het is wel leuk 🙂

  1. Heb ik van gehoord inderdaad, heb het idee dat het een beetje gejat is van Verity haha…

 2. Jaa Haar naam was Sarah is zo’n goed boek!! Ik heb verder Codenaam Verity in de kast staan, moet ik nog lezen, maar vandaag lees ik Codenaam Coco. Ik weet niet of je die kent, maar is ook een oorlogsverhaal, over een vijftienjarig meisje dat in het verzet gaat, uitgegeven bij Blossom Books. Ik ben nog niet ver, maar het is wel leuk 🙂

  1. Heb ik van gehoord inderdaad, heb het idee dat het een beetje gejat is van Verity haha…

 3. Bedankt voor deze blogpost. Hier staan zeker een aantal titels tussen die ik nog een keer wil lezen. Ook ik lees graag oorlogsromans. Ik kan trouwens ook de Boekendief door Markus Zusak van harte aanraden. Dat is mijn favoriete boek. Echt een onwijs mooi en ontroerend verhaal en op een hele bijzondere manier vertelt.

  1. Hé, nou weet ik eindelijk welk boek ik er nog tussen had willen zetten, ik kwam er steeds maar niet op! Die vond ik ook echt prachtig ,een van mijn lievelingsboeken inderdaad 🙂

 4. Bedankt voor deze blogpost. Hier staan zeker een aantal titels tussen die ik nog een keer wil lezen. Ook ik lees graag oorlogsromans. Ik kan trouwens ook de Boekendief door Markus Zusak van harte aanraden. Dat is mijn favoriete boek. Echt een onwijs mooi en ontroerend verhaal en op een hele bijzondere manier vertelt.

  1. Hé, nou weet ik eindelijk welk boek ik er nog tussen had willen zetten, ik kwam er steeds maar niet op! Die vond ik ook echt prachtig ,een van mijn lievelingsboeken inderdaad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]