img_8578

Ik vind het altijd fijn om naar nieuwe manieren van productiviteit te zoeken, om mijn dagen op een nieuwe manier in te delen en te zoeken naar nieuwe trucs voor timemanagement. Inmiddels weet ik dat ik die structuur ook wel nodig heb: als ik geen compromissen sluit met mezelf over wat ik wel en niet ga doen, push ik mezelf elke dag met mijn takenlijstjes tot het uiterste – en daar wordt niemand uiteindelijk gelukkig van. Ik heb al aardig wat techniekjes geprobeerd en vind het ook fijn om verschillende GTD-methodes door elkaar te gebruiken, maar wat ik op dit moment heel fijn vind is de missie en me-time mentaliteit!

Belonen als basis

Het idee is supersimpel: je formuleert per dag voor jezelf een missie én richt je me-time in. Je missie gaat over je takenlijstje: wat móet je vandaag doen? Welke studieopdrachten, werkklusjes of andere karweitjes mag je niet laten liggen, wat is je doel voor vandaag? Dat mag best een overkoepelend doel zijn: mijn missie kan bijvoorbeeld de lessen van volgende week voorbereiden of tentamenstof van vak X samenvatten. De missie bestaat vervolgens uit kleinere taakjes. Het stukje me-time is de beloning die je jezelf geeft als je missie accomplished is: wat mag je doen als je helemaal klaar bent? Lekker een poosje bloggen? Met een boek op de bank? In bed met de tv aan? Misschien een fijne wandeling of iets te snacken? Maakt niet uit, als het maar iets is wat je voor je lol doet en waarmee je kunt ontspannen, waar je naar kunt uitkijken. Missie en me-time.

Het verschil tussen moeten en willen

Een groot voordeel van deze mentaliteit vind ik dat je het onderscheid tussen moeten en willen voor jezelf duidelijker maakt. Je missie is iets waar je energie in investeert, terwijl je me-time iets is wat je doet om te ontspannen, om weer nieuwe energie te krijgen maar zonder een beoogd resultaat. Dit voorkomt dat je jezelf dingen die bij me-time horen gaat opleggen als to do’s op je lijstje, want me-time moet me-time blijven.

Dingen gedaan krijgen

Je missie is iets waar je echt serieus mee aan de slag wilt, waar je tijd en energie in wilt investeren voor een mooi resultaat. Werken aan je blog kan ook best een missie zijn, maar dan ben je er op een andere manier mee bezig dan wanneer je het als me-time doet. Je missie hoeft niet per se iets te zijn wat je voor anderen moet doen – bijvoorbeeld docenten of werkgevers – het kan ook een opdracht zijn die je jezelf geeft. Het huishouden, de administratie, een karweitje waar je tegenaan zit te hikken of een afspraak maken bij de tandarts kunnen ook prima missies zijn. Je kan het zo groot of klein maken als je zelf wilt! Als je het maar gedaan krijgt, als je maar trots op jezelf kunt zijn als het is gelukt!

img_8577

Successen vieren

Bij Deisy kwam ik laatst een mooi stuk tegen over het vieren van successen en dat inspireerde me wat betreft het me-time gedeelte van dit artikel. Successen vieren is namelijk iets wat we veel vaker zouden moeten doen, maar wat er om de een of andere reden vaak bij inschiet. We vinden het nutteloos om even stil te staan bij hoe goed we iets hebben gedaan, bij het feit dat iets klaar is, bij het gevoel van de afgevinkte takenlijst. En daar komt het stukje me-time om de hoek kijken! Want je me-time is de beloning voor het afwerken van je taken: het is de manier waarop je kunt genieten van het klaar zijn, waarop je je behaalde successen – hoe groot of klein ook – kunt vieren. Denk er dus ook bewust op die manier over na! Je mag best genieten van het harde werk dat je hebt verricht!

Productiviteit

Door je takenlijstjes op deze manier te maken, verhoog je waarschijnlijk je productiviteit flink, omdat je iets hebt om naar uit te kijken als je klaar bent. Het is ook helemaal niet erg om gaandeweg je me-time anders in te richten, maar het is wél belangrijk om je er ook echt aan over te geven als je klaar bent en niet alsnog iets missie-achtigs te gaan doen. Want er is nog een voordeel: door je hobby’s en dingen die je doet ter ontspanning als het ware ‘’in te plannen’’ zorg je er ook voor dat je daadwerkelijk aan je hobby’s toe komt! En van hobby’s wordt een mens gelukkig, want we moeten ook iets van verstrooiing hebben in ons dagelijks leven. En hobbyen als me-time… voelt heerlijk! Dan heb je het ook écht verdiend en hoef je je niet schuldig te voelen. Je hebt je missie immers al volbracht!

img_8579

Werk als missie

Overigens moet je voor jezelf uitmaken hoe groot jouw missie moet zijn. Er is niets op tegen om meerdere missies per dag te willen doen, als je ook maar meerdere me-tmemomenten hebt en je het goed aankunt. Je kunt het ook anders zien, door bijvoorbeeld je werk of colleges die je volgt als missie te zien: kom je eenmaal thuis, dan mag je de rest van je dag aan me-time besteden! Dit probeer ik te doen op dagen dat ik school of stage heb zodat ik thuis écht kan uitrusten en relaxen… en dat is wel heel erg fijn!

Vind jij de missie en me-time mentaliteit fijn?

You may also like...

7 Comments

 1. Wauw, wat een fijn artikel! Deze methode kende ik nog niet, maar het klinkt als iets waar ik echt wat aan kan hebben. Ik betrap mezelf erop dat ik altijd ontiegelijk veel missies heb op een dag en 0,0 me-time. Misschien is het goed om mijn aandacht eens op een of twee missies te richten en mezelf dan tijd voor mezelf te gunnen.
  Romy onlangs geplaatst…Ja, taal is zeg maar echt mijn ding is!My Profile

  1. Dat werkt inderdaad heel goed, althans voor mij! 😀

 2. Eigenlijk pas ik dit, onbewust, al toe. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #35My Profile

 3. Ik werk niet echt volgens een methode, maar ik weet wel dat het heerlijk is om to do’s af te vinken, haha! Overigens probeer ik taken waar ik tegenop zie eerst af te maken.
  Anouk onlangs geplaatst…Shoplog LittleLeftyLouMy Profile

  1. Dat is ook een goeie idd, dan zit je er niet meer zo tegenaan te hikken!

 4. Ik pas dit onbewust toch grotendeels wel toe. Successen mag ik iets vaker vieren vind ik van mijzelf maar dat is iets wat ik de laatste tijd pas wat meer doe!
  Kelly onlangs geplaatst…Wat is je signature look?My Profile

  1. Ik vind dat ook nog zo lastig! Soms vergeet ik het ook gewoon haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]