Life Improvement Tag

Streets Ahead is een van mijn favoriete blogs in het algemeen en specifiek over life improvement en persoonlijke groei, omdat ik er vaak zelf echt iets mee kan of erdoor aan het denken word gezet. Toen Linda onlangs een eigen tag in het leven riep die helemaal over life improvement ging, was ik meteen super-enthousiast, want dat was precies een tag voor mij. En hier is-ie dan eindelijk, ingevuld en wel natuurlijk!

 1. Wat is je grootste droom: wat wil je bereiken in je leven?

Ik vind het lastig om aan te geven wat Dé Droom is voor mij – ja, met accent én twee hoofdletters – omdat ik heel veel dingen graag mijn leven lang wil blijven doen. Ik denk dat ik vooral droom van een zo zelfstandig mogelijk leven waarin het combineren van al mijn passies mogelijk is: parttime voor de klas staan en me bezighouden met onderwijsinnovatie en de rest van mijn tijd verdelen tussen het bloggen op een inspirerend lifestyleplatform en het schrijven van romans die hopelijk iets bereiken in literatuurland. Zolang ik de dingen kan (blijven) doen waar ik gelukkig van word, ben ik blij!

 1. Op welke manier ben je bezig met het waarmaken van deze droom?

Ik volg natuurlijk de lerarenopleiding en daarnaast ben ik heel veel bezig met bloggen en schrijven om mijn vaardigheden daarin te ontwikkelen, maar probeer ik ook veel aan mezelf te werken om te kunnen blijven groeien en mezelf te verbeteren. Verder probeer ik dankzij mijn zelfinzicht vooral te doen wat goed voelt en waar ik gelukkig van word en dat zo consistent mogelijk te houden!

 1. Wat is het belangrijkste doel dat je dit jaar wilt bereiken?

Hmm… ik formuleerde laatst mijn focus voor (de rest van) dit jaar en daar zaten ook mijn doelen bij die ik het liefst vóór 31 december 2016 behaald wil hebben. Ik denk dat het opbouwen van een stabiel sociaal leven daar toch wel het belangrijkste in is. Ik weet nog niet precies wat ik me hierbij voorstel, maar ik ben op dit moment heel veel bezig met hoe ik socialer kan worden en daar ook echt het optimale uit kan halen en ik zou het wel heel fijn en positief vinden als ik er dit jaar een soort balans in kan vinden, een balans tussen tijd voor mezelf en voor mijn contact met anderen, een balans tussen intro- en extrovert zijn.

 1. Wat is jouw #1 tip voor het bereiken van doelen?

Zorg dat ze realistisch zijn, dat is toch wel het belangrijkste. Het is heel makkelijk om voor onszelf een lijstje te maken met wat we allemaal willen bereiken en all out te gaan, maar als je je doelen vervolgens niet haalt, word je er niet echt blij van. Ken dus je eigen kunnen en streven en formuleer de doelen op zo’n manier dat je ze ook echt kunt behalen. Je hoeft ze echt niet SMART te maken, want je moet er later nog een andere invulling aan willen geven en je moet niet aan teveel voorwaarden vast zitten. Maar zorg dat je doelen er niet bij voorbaat al voor zorgen dat de moed je in de schoenen zinkt.

 1. Hoe maak jij een dagplanning/to do lijst?

Dat verschilt enorm, op sommige dagen heb ik die niet eens haha. Meestal begint het met de Todoist-app waarin ik de dag van tevoren aangeef wat ik morgen wil doen om te zorgen dat ik het niet vergeet. Op de ochtend zelf – soms ook wel de avond van tevoren, maar vaker niet – pak ik dan mijn bullet journal erbij, neem een nieuwe pagina voor me, schrijf de datum op en plak er een stuk washitape onder… en dan ga ik aan de slag met stickers, nog meer washitape en stiften. Soms probeer ik het klein te houden met 3-5 taken die echt belangrijk zijn en soms maak ik een langere lijst waar echt alles in staat wat ik idealiter gedaan wil krijgen. Wat momenteel ook erg helpt is twee lijsten maken, eentje die Vandaag moet ik… heet en de andere die Vandaag wil ik… genoemd is. De woorden *moet* en *wil* zijn dan natuurlijk de kern, want daardoor wordt het onderscheid duidelijk. Op de moet-lijst staan administratieve klusjes en dingen voor school, stage en schrijfwerk bij externe sites. Op de wil-lijst staat alles wat ik voor mijn blog wil doen (fijne realitycheck!) maar ook taakjes voor mijn roman, lezen, series kijken… het idee is vooral dat ik het niet zo’n punt vind als een item van de wil-lijst niet lukt. En omgekeerd lukt het vrijwel altijd om de items van de moet-lijst af te strepen.

Lifeimprovementtag-1

Bron beeld: Streets Ahead
 1. Hoe ga je te werk in een super drukke periode?

Dan vind ik het fijn om met een weekplanning te werken: op zondagmiddag neem ik dan echt even de tijd om per dag uit te schrijven wat ik moet doen voor school, welke deadlines ik heb én wat ik graag zou willen doen bij wijze van vrije tijd. Ik probeer hier ook echt een onderscheid in te maken: op dagen dat ik naar school of stage moet, wil ik hooguit nog kleine moet-taakjes doen maar geen grote meer. Die dagen draaien om rusten en relaxen na de verplichtingen en dus zet ik er vaak een soort label op: aan blog A werken, aan blog B werken, schrijven, lezen, series kijken… andere dingen mag ik dan dus niet doen. En daar probeer ik me vervolgens aan te houden.

 1. Wat is jouw #1 planning tip?

Hier ook weer: wees realistisch. Niets zo erg als een takenlijst die voor de helft niet afgevinkt is, daar krijg je echt een rotgevoel van. Probeer dat dus te voorkomen: schat in wat je binnen een bepaalde tijd kunt doen en houd je daar ook aan. Het helpt om voor jezelf een maximumaantal taken in gedachten te houden, bijvoorbeeld 5, want dan heb je ook de essentie van wat je moet doen. Het realistisch houden kun je ook doen door in tijden te plannen en daarbij rekening te houden met pauzes: plan bijvoorbeeld een uur in voor het bestuderen van tentamenstof en neem daarna een kwartier pauze, plan vervolgens een uur om te beginnen met een essay en daarna een kwartier pauze, enzovoorts. Maar wees vooral realistisch: beter iets niet gedaan dat achteraf wel had gekund dan het op de lijst zetten en niet kunnen afvinken. Geloof me maar.

 1. Wat is jouw ochtendritueel?

Ik probeer zo tussen 10:00 en 10:30 op te staan en dan volgt het gebruikelijke ritueel van douchen, aankleden, tanden poetsen enzovoorts. Meestal zet ik dan meteen mijn laptop aan: ik werk mijn mail weg, check sociale media en mijn blogs – meestal promoot ik die ook even op Twitter en Facebook – en begin dan met mijn takenlijst voor die dag. Eigenlijk heel simpel.

 1. Waarvan krijg je energie? Waarom?

Eigenlijk van alles wat ik graag doe: een goed boek dat me echt raakt, bloggen, schrijven aan mijn roman, lesgeven… ik word er gelukkig van, het roept heel positieve emoties en gedachten op en daar word ik echt blij van. Het zijn dingen die me doen inzien dat ik een heel fijn leven heb en dat ik daar echt optimaal van geniet – en die energie krijg ik dan omdat ik ervan wil blíjven genieten haha.

 1. Wat doe je in het geval van een mental breakdown?

Die heb ik gelukkig niet vaak! Meestal heb ik een mental breakdown als het allemaal even te veel is, als ik teveel hooi op mijn vork heb genomen waardoor ik de dingen niet meer leuk vind of als het lichamelijk niet goed gaat. Veel praten helpt dan, een paar potjes huilen… en dan probeer ik orde op zaken te stellen. Waar komt het vandaan, wat kan ik eraan doen? Soms moet ik echt even rust nemen en dan probeer ik alles van school en andere verplichtingen even los te laten – gelukkig kan dat ook, daar wordt heel fijn rekening mee gehouden. Soms is het een stukje onzekerheid waar ik met de nodige zelfreflectie wel overheen kom en soms is het gewoon een beetje een dip: dan probeer ik gewoon lekker in mijn comfortzone te bivakkeren met een lievelingsboek, een fijne serie en andere leuke dingen om mezelf op te vrolijken. Vaak laat ik mijn blog dan ook even los. Het draait er volgens mij vooral om dat je jezelf de kans gunt om er weer bovenop te komen.

Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony. – Mahatma Gandhi

 1. Welk boek heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?

Ik denk dat dat LEEF! was van Laura Maaskant: ik heb het boek een tijdje geleden gelezen en wil het binnenkort herlezen. Het was vooral een feest der herkenning: het intens maar toch eenvoudig leven, het bewust zijn van jezelf en je kracht, maar vooral heel erg de waarde en de schoonheid van het leven waar je van houdt. Dat vind ik zó mooi en dat past zó goed bij mij! Ik denk dat ik daardoor misschien wel des te gelukkiger ben geworden, gewoon met al mijn bezigheden en gelukjes.

 1. Welke film (of serie, of documentaire) heeft jou het meest geïnspireerd of gemotiveerd? Waarom?

Dat vind ik wel heel lastig en ik weet ook niet of ik dat zo zou kunnen zeggen. Ik ben wel heel erg dol op Intouchables, maar dat is ook vooral weer dat feest der herkenning in hoe ze met elkaar omgaan en de humor en de schoonheid ervan. The Bucket List vond ik overigens ook heel mooi en daarnaast hou ik erg van films waarin onderwijs – en dan vooral onderwijs op een net iets andere manier – centraal staat. Die kunnen me zo inspireren over hoe ik zelf voor de klas wil staan en waar onderwijs voor mij om hoort te draaien! Er ligt ook nog een andere film op het puntje van mijn tong maar stom genoeg kom ik er niet op.

 1. Welke blog inspireert of motiveert jou het meest? Waarom?

Dat is dan toch echt Streets Ahead haha, en dat zeg ik niet om te slijmen maar omdat het gewoon zo is. Ik vind de artikelen gewoon heel fijn en ze bieden echt handvatten waar ik mee aan de slag kan. Het is ook een stukje herkenning van mijn eigen waarden, maar het is vooral een heel groot stuk motivatie om vooral aan mezelf te (blijven) werken en de best mogelijke versie van mijzelf te worden omdat ik dat gewoon waard ben.

En dan sluiten we nu af met een hair flip. Because I’m worth it.

Wat vind jij vooral belangrijk van life improvement?

You may also like...

6 Comments

 1. Wat een bruikbare tag! Als ik er tijd voor vind, ga ik hem overnemen van je 🙂 Haalbare doelen stellen en haalbaar plannen, dat is op zich al een doel voor mij haha. Maar gelukkig krijg ik daar nu echt hele goede begeleiding bij.
  Simone onlangs geplaatst…Tijdmanagement als je chronisch ziek bentMy Profile

  1. Dat is zeker superfijn, dat je die begeleiding krijgt!

 2. Ahh zo leuk dat je hem hebt ingevuld!! Mooie antwoorden ook, ik kan me in best wat dingen vinden. Dat boek ga ik even onthouden! Intouchables vond ik ook een erg mooie en goede film. En lief dat je mijn blog noemt, wat een compliment!! Ik ga je nog even toevoegen aan het overzicht met de ingevulde tags!
  Linda onlangs geplaatst…Een SPIbelt voor tijdens het hardlopenMy Profile

  1. Hihi superleuk!

 3. Leuk om te lezen! Deze tag staat bij mij nog in de steigers, hopelijk krijg ik deze week alle vragen beantwoord.

  Wat ik belangrijk vind aan life improvement is niet te blijven hangen in het oude vertrouwde, maar ook nieuwe uitdagingen aan te durven gaan.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Dans!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]