selection-5-de-kroon-kiera-cass-boek-cover-9789000345205‘Sorry,’ zei ik, en ik bereidde me voor op de reactie die onvermijdelijk zou volgen. Toen mijn Selectie begon, had ik me voorgesteld dat die zo zou eindigen, met tientallen kandidaten die tegelijkertijd vertrokken, terwijl velen van hen er niet op waren voorbereid dat hun moment in de schijnwerpers voorbij was. Maar na de laatste paar weken, nadat ik erachter was gekomen hoe aardig, intelligent en grootmoedig de meesten van hen waren, vond ik de fikse afvalronde bijna hartverscheurend. Ze waren fair geweest tegenover mij, en nu moest ik heel unfair zijn tegenover hen. De aankondiging in het nieuws zou de afvalronde pas officieel maken, en nu moesten ze allemaal wachten tot de uitzending.

Eerste indruk

Daar was het dan. Het slotstuk van de fenomenale, heerlijke Selectie-serie: het allerlaatste boek, het laatste deel in het verhaal van America, Maxon en Eadlyn. En man, ik kan wel zeggen dat ik mijn hart vasthield voor dit boek: het bijna traumatische einde van De One lag nog vers in mijn geheugen en dat had eigenlijk het einde moeten zijn voordat er nog twee boeken bijkwamen. Ik hoopte met heel mijn hart dat Kiera niet weer zo’n dramatische wending in petto had, maar ik verwachtte eerlijk gezegd van wel. Sterker nog: ik verwachtte een knaller van een einde.

img_8463

Waar het over gaat

Na de plotse hartaanval van haar moeder heeft prinses Eadlyn Schreave besloten om vaart achter de Selectie te zetten. Ze heeft zich gerealiseerd dat ze wel degelijk met één van de mannen, die ze nu heeft teruggebracht tot de Elite, wil trouwen – maar de keuze wie dat moet worden, is een stuk moeilijker. De onrust in het land bereikt intussen nieuwe hoogtepunten en alle schijnwerpers zijn op de koninklijke familie gericht, vooral wanneer Eadlyn steeds meer een kroon gaat dragen in plaats van een tiara.

img_8464

Wat ik ervan vond

Laat ik beginnen bij het daadwerkelijke begin van het boek: na de wendingen aan het einde van De Prinses sleurt Cass je meteen weer mee in een draaikolk van nieuwe ontwikkelingen. Het verhaal gaat meteen door waar het gebleven was, maar wat het begin zo sterk maakt, is dat er duidelijk dingen anders zijn. Ik vond het zo mooi om te lezen dat Eadlyn echt veranderd is: ze neemt de Selectie serieus, ze probeert erachter te komen wat ze voelt en van wie ze houdt en dan zie je ook nog eens dat ze flink groeit in haar rol van (bijna-)koningin. Het geeft een soort playtime is over-gevoel: Eadlyn is hard bezig volwassen te worden in dit boek en dat is echt mooi om te zien.

Leukere Selectie

Waar ik bij De Kroon achter ben gekomen, is dat ik de Selectie van Eadlyn vele malen leuker vind dan de Selectie van Maxon. Misschien omdat het nu meisje-jongens is in plaats van jongen-meisjes of omdat je het van achter de schermen meemaakt, maar ik heb er echt van genoten. De band die Eadlyn met de jongens heeft en de band tussen de jongens onderling zorgt ervoor dat het veel hechter voelt. Alsof de jongens samen een front vormen om Eadlyn te steunen en er voor haar te zijn, en dat leidt tot prachtige, aandoenlijke momenten. Je leert de jongens echt kennen, veel meer dan bij Maxon en America.

Voorspelbaar

Iets wat ik heel jammer vind bij dit boek, is dat veel dingen enorm voorspelbaar zijn. Het is toch een beetje alsof Kiera de druk voelde om allemaal happy endings te creëren voor het einde, en dat is echt zonde. Zo wist ik precies welke jongens in de Elite zouden zitten, voor wie ze gevoelens zou krijgen en met welke jongens er iets bijzonders aan de hand zou blijken te zijn. Ik wist ook precies wie er stiekem een verborgen agenda had…  en ook Eadlyns uiteindelijke keuze zag ik aankomen. Niet per se erg, want de personages zijn er wel realistischer door, maar het is toch anders dan bij America, toen ik echt niet wist of ze nou Maxon of Aspen zou gaan kiezen.

img_8465

Fijne toon

Naast de voorspelbaarheid vond ik ook de schrijfstijl af en toe wat minder. Er zit veel vaart in en het leest lekker weg, dat is absoluut het probleem niet: het is meer dat het af en toe zó snel gaat dat je dingen terug moet lezen. Er komt plots heel veel informatie op je af en daardoor krijg je niet de tijd om de mooie passages over wat Eadlyn voelt en denkt echt te waarderen, en dat is jammer. Wel vind ik de toon van dit boek weer wat fijner dan in De Prinses: luchtige momenten en laugh out loud-humor worden afgewisseld met de serieuzere verhaallijn en dat leest wel heel fijn.

Puzzeleffect

Kiera is er een meester in om haar slordigheidjes te compenseren met oprecht mooie en goed doordachte elementen. Zo kreeg ik echt bewondering voor Eadlyn en de manier waarop ze echt om haar land gaat geven: ze doet haar best om een goede koningin te zijn en leert daardoor ook weer heel veel over zichzelf, wat ze moet opofferen en hoe mensen haar eigenlijk zien. Veel mooier nog is het puzzeleffect tegen het einde: de verhaallijn van Marlee krijgt ineens flink wat extra lading, er volgt een onthulling die je een idee geeft van wat er in de afgelopen 20 jaar is gebeurd en waardoor Eadlyn tot prachtige inzichten komt. Je beseft dat het steeds een verhaal is geweest over hoe niemand ooit perfect is en dat regels en tradities ook niet altijd alles zijn.

Magie

De grote finalescène heeft me tot tranen gebracht, maar niet in negatieve zin: eerder omdat het einde het beste is wat Eadlyn, haar familie én Illéa ooit had kunnen overkomen. En daardoor valt alles op zijn plek en is de hele cirkel van de serie rond. Zie daar: de Kiera Cass-magie.

img_8466

Conclusie

De Kroon is misschien wel het voorspelbaarste deel van de Selectie-serie, maar daar staat tegenover dat het verhaal wel weer heel mooi in elkaar zit. De personages hebben een eigen verhaal, ontboezemingen zorgen voor een hoop extra diepgang en ontwikkelingen en de sfeer is aandoenlijker en romantischer dan ooit tevoren – in meerdere opzichten. Het is een slotstuk zoals we ze het liefste hebben.

Titel: De Kroon (The Crown)
Auteur: Kiera Cass
Serie: The Selection Series #5
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgeverij: Van Goor Best of YA
Verschenen: mei 2016
Aantal bladzijden: 240
Beschikbaar als: paperback, ebook
Genre: young adult dystopisch
ISBN13: 9789000345205
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]