9200000045871791Ik was hier pas twee weken en kampte al voor de vierde keer met zware hoofdpijn. Hoe moest ik dat ooit uitleggen aan de prins? Alsof het niet al erg genoeg was dat de overgebleven kandidaten bijna allemaal Tweeën waren en mijn dienstmeisjes zich een slag in de rondte moesten werken om mijn verweerde handen soepel te krijgen. Er zou een moment komen dat ik hem moest vertellen over mijn onverwachte hoofdpijnaanvallen – als hij me al zag staan. Koningin Abby ging achter in de Vrouwenkamer zitten, alsof ze zich doelbewust afzonderde van de meisjes. Door haar kaarsrechte rug straalde ze een zekere kilte uit, alsof ze ons liever kwijt dan rijk was.

Eerste indruk

Ik was echt zó benieuwd naar deze tweede Selectie-novelle! Koningin Amberly intrigeerde me in het eerste boek al enorm en dat werd bij deel twee en drie én bij De prins en de lijfwacht nog maar meer. Daarnaast was ik wel echt toe aan een beetje écht nieuw materiaal, als laatste stukje voorbereiding op De Prinses en De Kroon. O, en natuurlijk zou het verhaal van Marlee ook in dit boek zitten: ik wist niet zeker of ik daar echt op zat te wachten, maar ik vind Marlee wél een leuk personage, dus… waarom niet?

img_8345

Waar het over gaat

In De koningin maken we kennis met koningin Amberly, de moeder van Maxon, ten tijde van haar eigen Selectie. Ze is nog maar twee weken in het paleis en krijgt nauwelijks aandacht van prins Clarkson terwijl ze ook nog eens kampt met een zwakke gezondheid. Per toeval komt er echter een moment waarop ze écht kennismaakt met de prins – misschien wel met een heel kwetsbare kant van hem. In De favoriet zien we hoe het verder ging met Marlee en haar geliefde Carter na hun publiekelijke straf voor hun affaire: het kost hen moeite het hoofd boven water te houden, maar ze krijgen hulp uit een niet zo onverwachte hoek.

img_8347

Wat ik ervan vond

Ik vond deze novelle absoluut leuker dan De prins en de lijfwacht, wat misschien te maken heeft met het feit dat vrouwelijke personages mij al snel meer boeien dan mannen (haha). Vooral De koningin heeft mijn hart veroverd, maar ook De favoriet vond ik erg fijn om te lezen. Beide verhalen gaan namelijk over een oneindig sterke jonge vrouw die niet bang is haar stinkende best te doen voor wat ze wil: vrouwen die erg op America lijken. De verhalen gaan over hoe het leven voor hen knap zwaar kan zijn, maar hoe ze zich daar toch absoluut niet door laten tegenhouden. En dat vind ik echt heel mooi en boeiend.

De koningin

In het eerste verhaal zien we Amberly als jongedame meedingen naar de hand van de prins die Maxons wrede, kille  vader zou worden. Het is bijna onmogelijk voor te stellen dat Amberly haar hele leven al verliefd was op die jongeman… maar het mooie aan deze novelle is dat je met elk hoofdstuk wat meer gaat begrijpen van Clarkson. Hoe moeilijk hij het had met zijn egocentrische ouders en hun liefdeloze huwelijk en met de druk om een goede koning te zijn. Daarom vind ik het ook zo mooi hoe belangrijk ze voor elkaar worden: Amberly’s droom komt uit en Clarkson krijgt wat hij nodig heeft: een stabiele, zachtaardige echtgenote.

Thema

Het verhaal is natuurlijk enigszins voorspelbaar, omdat je weet dat Clarkson en Amberly bij elkaar zijn gekomen – maar de manier waarop is heel mooi om te lezen. Het wordt duidelijk dat Amberly het niet bepaald makkelijk had en daardoor begrijp je veel meer van de moeder die ze is en hoe ze zich gedraagt tegenover de meisjes die Maxons hart willen veroveren. Eerlijk is eerlijk: de details van dit verhaal staan me niet echt meer voor de geest. Maar naast dat het lezen over een andere Selectie – ook mooi om te zien hoe deze zich heeft ontwikkeld – heeft het echt diepgang en dat is heel mooi.

img_8349

De favoriet

Wie is er nou níet van Marlee gaan houden in de drie Selectie-boeken? Ik vond haar altijd echt het Beste Vriendin-type dat je het liefst in je leven zou willen hebben. In De favoriet kom je in twee grote hoofdstukken te weten hoe ze precies verliefd is geworden op Carter en wat er is gebeurd na hun arrestatie. Ik vind het heel mooi dat dit verhaal zo veelzijdig is: het is aangrijpend omdat het zo heftig is wat er met Marlee en Carter gebeurt, het vertelt je heel veel over Maxons persoonlijkheid en zijn waarden én je komt te weten wat ware liefde echt betekent, niet alleen voor je geliefde maar ook voor mensen die hoe dan ook belangrijk voor je zijn. Het leest fijn weg, is echt goed geschreven en vormt, net als De koningin, een verhaal op zich.

Conclusie

De koningin en de favoriet is een bundel van twee novelles die écht iets toevoegen aan het Selectie-verhaal omdat ze over twee supersterke personages en hun persoonlijke queeste naar liefde en geluk gaan. Je hoeft niet team Aspen of team Maxon te zijn om dit verhaal goed te vinden en dat is wel heel verfrissend! O ja, en het Waar zijn ze nu?-bonusstukje is in combinatie met het interview met Kiera Cass (pas op voor dikke vette spoilers!) een leuke extra verrassing.

img_8351

Titel: De koningin en de favoriet (The Queen and The Favorite)
Auteur: Kiera Cass
Serie: The Selection #0,4 en #2,6
Vertaald door: Hanneke van Soest
Uitgever: Van Goor Best of YA
Verschenen: oktober 2015
Aantal bladzijden: 136
Genre: young adult dystopisch, novelle
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789000346233
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Waardering 4

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]