5068482159_d63041b349_o

Bron

Eerder schreef ik al over hoe het mij gelukt is om het afgelopen jaar door te komen zonder een enkele herkansing te hoeven maken. Het echt serieus nemen én het leuk vinden is heel belangrijk gebleken, maar ik heb ook wel veel te danken aan goede studieomstandigheden. Je kunt namelijk heel graag willen leren, maar als de omstandigheden er gewoon niet naar zijn dan is het veel lastiger om daar ook daadwerkelijk in te slagen. Vandaag vertel ik jullie dus het een en ander over plannen, samenvatten, opdrachten uitwerken en leren.

Studietijd

Er moet gestudeerd worden. Daar kun je nu eenmaal weinig aan doen: je wilt goede cijfers halen en dat lukt alleen als je goed studeert. Maar wanneer doe je dat? Je weet vast wel dat het niet slim is om nachten door te halen, want er is niets zo belangrijk als slaap. Op tijd beginnen is dus onwijs belangrijk! Als je weet dat je over twee weken een tentamen hebt, begin dan diezelfde dag nog met studeren, al is het maar bekijken welke stof je moet kennen. Wacht niet tot een dag van tevoren. Als je heel erg geluk hebt haal je het tentamen wel, maar echt relaxed is het niet. Het ligt natuurlijk heel erg aan je daginvulling op welk moment van de dag je het beste kunt studeren: ik heb een aantal trucjes. Als ik de hele dag thuis ben, is het eerste wat ik doe na het opstaan even op gang komen en dan ga ik leren. Daarna doe ik iets anders en dan ga ik weer leren. De middag werkt voor mij het beste, maar het kan best zijn dat de avond of juist de ochtend voor jou beter werkt. Wat voor mij wel heel fijn is, is zoveel mogelijk dingen op school doen, bijvoorbeeld in een tussenuur, als een college eerder is afgelopen of tijdens het wachten op de taxi. Zo blijf je nuttig bezig en heb je thuis meer tijd om te relaxen.

Plannen

Stel, je hebt over twee weken tentamens en moet in die twee weken nog best wel veel opdrachten doen. Dan moet je dus twee dingen gaan combineren: leren en studeren. Dat kan nogal intimiderend zijn en daarom is het zo belangrijk om goed te plannen. Niet iedereen is daar goed in en binnenkort zal ik een artikeltje schrijven over hoe je een planning het beste kunt aanpakken. Wat ik nu al wel kan zeggen is dit: zorg dat je weet wanneer je je deadlines hebt en dat je ook weet hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor een bepaalde taak. En vooral: zorg dat je de discipline kunt opbrengen om je ook echt aan je planning te houden!

Weet wat je te doen staat

Er is niets zo erg als willen gaan leren en niet weten wat je moet kennen, of een opdracht willen gaan uitwerken en niet weten hoe. Zorg dus dat je weet wat er van je verwacht wordt: weet welke stof er op het tentamen terugkomt en weet wat er wordt bedoeld met een opdracht of vraag. Maar ook: zorg dat je genoeg moed en doorzettingsvermogen bij elkaar raapt om écht aan de slag te gaan, want het moet nu eenmaal gebeuren. Verwijder alle afleiding: geen Skype, geen Facebook of Twitter of Whatsapp en bij voorkeur helemaal geen internet, tenzij je het nodig hebt natuurlijk. Zorg eventueel voor muziek waardoor je je beter kunt concentreren, neem iets te eten of te drinken of leg je hond of kat op je schoot als je dat fijn vindt. Wat ook werkt is een omgeving zonder afleidingen, zoals de bibliotheek of op school. Whatever works!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]