Hittegolf

Bron beeld: Picjumbo

Laat ik even één ding voorop stellen: ik ben absoluut niet iemand die graag een hele dag op het strand ligt, regelmatig in de tuin te vinden is of wekelijks op de zonnebank gaat. Helemaal niet zelfs: ik vind het echt wel lekker als het fijn weer is, maar om heel eerlijk te zin word ik net zo gelukkig van de regen die op het raam timmert en dat het niet warmer is dan 10 graden als van 20 graden en een zonder jas-zonnetje. Maar daar ligt dan ook wel meteen mijn grens. Temperaturen van boven de 25 graden hoeven voor mij écht niet. Je kunt je voorstellen dat ik van een hittegolf zoals we die nu hebben dan ook niet echt heel erg happy word…

Hoe overleef ik de warmte?

Op dit moment zit ik in een dun niemendalletje (altijd al eens willen zeggen haha) met mijn och al korte haar met geweld in een minuscuul knotje gedwongen achter mijn bureau, mijn polsen op een handdoek en zo nu en dan met en koud washandje in mijn nek. Ik drink voor het eerst in drie dagen weer (lauwe) thee, maar er staan ook puur en alleen voor mij vier flessen ijsthee in de koelkast. Mijn voeten zijn gezwollen, ik slaap niet (of met veel moeite) en mijn energie is ergens rond het nulpunt. O ja, en het lukt me eigenlijk alleen ergens in de avonduurtjes om echt met iets bezig te zijn… overdag ben ik zo traag als de schildpad in de fabels van Fontaine.

Maar goed, ik klaag niet. Want natuurlijk, het is fijn dat het zonnetje schijnt en dat we zomers weer hebben. Het is fijn dat ik leuke jurkjes aan kan en het is zeker fijn dat ik gisteren met mijn collega’s van stage heerlijk heb gewandeld in het Vreewijk-tuindorp om daarna met een koel drankje en een tapasbuffet op een terrasje neer te ploffen. En het is gewoon fijn dat het mooi weer is. Maar… moet het nou per se zo warm zijn? Geef mij maar lekker iets tussen de 20 en de 25 graden, dan kan ik tenminste fatsoenlijk de middag op het tuinterras doorbrengen met een boek van Jojo Moyes, mijn blog en die o zo lekkere ijsthee. Of een ijsje, nog beter. En dan ’s avonds wat verkoeling in plaats van de benauwdheid die de verdwijning van de zon met zich meebrengt… perfect barbecueweer. Geloof me, met zo’n scenario ben ik dik, dik tevreden. Dat is voor mij een prima zomer. Helaas hebben wij Nederlanders het uiteraard niet voor het zeggen.

Wat ik doe om het draaglijker te maken

  • Douchen. Ik ga met dit weer echt niet in bad, maar een douche zou ik het liefst twee keer per dag nemen – alleen doe ik dat niet, want dan kun je me echt opvegen. Maar ik heb wel een superfijne manier gevonden om écht af te koelen door een douche: beginnen met warm water, dat steeds een beetje kouder draaien tot het lauw is en neigt naar koud en dan eindigen met net iets warmer water. Zo fijn.
  • Washandjes. Ik hou van de uitvinder van het washandje. Zo lekker, gewoon een koud doekje in je nek of op je polsen of voorhoofd.
  • Niks doen. Ben ik niet zo goed in, maar o wat is het lekker… vandaag toen ik terugkwam van de manege heb ik gewoon een paar uur op bed gelegen met mijn iPad, spelletjes spelen en lezen en zo. Gewoon heel relaxed. En tegen de avond, als het dan toch een beetje fris begint te waaien en zo, gewoon lekker in de tuinstoel hangen. Niet nadenken, niets doen, gewoon… zitten.
  • Drinken. In mijn geval ijsthee, maar het maakt eigenlijk niet uit: als je maar gewoon drinkt. Eten werkt trouwens ook: aardbeien, watermeloen… zo lekker!
  • Doen waar je zin in hebt. Als er één ding is dat niet werkt als het warm is, dan is het wel gaan zitten bedenken hoe warm het is en hoe lamlendig je je voelt: dat werkt dus gewoon niet. Veel beter is het om gewoon te doen wat je leuk vindt: in mijn geval dus lekker utteren met mijn blog en contentplanning. Maakt niet uit hoe traag je bent, want doordat je gewoon lekker bezig bent is het meteen een stuk minder vervelend dat het warm is. En sowieso: het blijft niet eeuwig zo. Dus hoe leuker je datgene wat je doet vindt, hoe sneller de tijd gaat en des te eerder het WINTER is.

Chronisch ziek in deze warmte

Nee, dat is geen pretje, zoals ik net al aangaf. Op zich kan ik goed tegen de warmte en ik verbrand ook niet supersnel, maar het is vooral dat ik heel, heel erg moe word van dit weer. Het vreet alle energie op omdat de warmte gewoon heel drukkend is en alles wegzuigt. Tegelijkertijd, en dat is heel raar, krijg ik er ook juist energie van: genoeg energie om rond half tien ’s avonds nog aan mijn blog te zitten werken. Het zonnetje is gewoon fijn, daardoor kan ik lekker veel vitamines opnemen en daar krijg ik energie van. Meer energie dan in het najaar in ieder geval, wanneer ik merk dat mijn energie zich terugtrekt naarmate de zon sneller verdwijnt. Ik denk wel eens dat ik eigenlijk gewoon in Turkije zou moeten wonen of zo, ergens waar het in ieder geval vaak zonnig is… maar ik weet niet of ik daar nou zo blij van zou worden. Ik ben echt meer een meisje dat met een dekentje en een dampende kop thee op de bank kruipt, lekker knus en gezellig. Maar goed… die zomer op zijn tijd kan ik ook heus wel waarderen. Als het maar niet zo superwarm zou zijn.

Bloggen in de zomer

Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat het niet zo’n geweldig goed idee was om in juli elke dag twee artikelen online te willen zetten: bloggen en warm weer gaan gewoon niet zo goed samen. Sterker nog: blogs lezen is eigenlijk veel fijner dan ze schrijven met dit weer! Daarnaast heb ik ontdekt dat redelijk wat bloggers een zomerrooster hebben, ook omdat bezoekers op vakantie gaan enzovoorts. Vandaar ook dat ik heb besloten om voor Vivians Vocabulaire ook een soort zomerplan te maken: er zal gewoon elke dag één artikel online komen, om zes uur ’s morgens zodat iedereen ‘m kan lezen wanneer-ie wil (wellicht als je in het ochtendzonnetje aan het ontbijten bent voor je moet gaan werken, hihi). Vanaf september zullen er dan af en toe extra artikelen online gaan komen. Ik ga mij deze zomer in ieder geval richten op het genieten van het bloggen: als de temperaturen een beetje zakken ben ik in ieder geval veel in de tuin te vinden met mijn laptop, blogboekje en glas ijsthee.

Wat doen jullie met dit weer?

You may also like...

2 Comments

  1. Dat is zo herkenbaar. Ik heb ook enorm veel last van de warmte. Het is wel idd weer zo dat de zon me energie geeft maar buiten in t zonnetje met deze temperaturen?? Wat een beproeving is dat. Goed dat je lekker kunt genieten van het niks doen. Dat moet ik ook eens leren! Lijkt me zo fijn. En schrijf gewoon wanneer jij je er goed bij voelt. Het zijn idd geen temperaturen om je hersenen in te laten kraken, al blijft bloggen super leuk natuurlijk! Hopelijk komende weken weer wat behapbaarder weer!

  2. Ook voor mij herkenbaar. Ik vind de hitte ook moeilijk. Het betekent wel dat ik minder pijn heb trouwens, tenzij het weer de hele dag om slaat. Maar mijn vermoeidheid word zó erg met heet weer. Iedereen heeft wel minder energie met de hitte, denk ik.
    Toch kan ik er wel van genieten. Het is allemaal gewoon net dat beetje vrolijker met de zon. En de herinneringen die ik heb kunnen maken, zoals op het stand liggen, vind ik nu al heeeel fijn om aan terug te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]