Lieve vriendin, graag wil ik jou laten kennismaken met de Happiness-lifestyle. Een verfrissende levensvisie die jouw leven zal veranderen. De Happiness-lifestyle draait om liefde, geluk en schoonheid. Om innerlijke groei en uitstijgen boven jezelf. Om dromen najagen en doelen behalen… Laat je betoveren door de inspirerende inzichten die ik je geef. Ik help jou te transformeren tot de mooiste versie van jezelf. Ik omlijst jouw levensdoel met gouden stralen. En ik strooi glitters op jouw pad. Wij, de Vlinderaars, streven naar een mooi, gelukkig en liefdevol leven. Wij houden de Zeven Wetten van de Happiness-lifestyle in ere en zetten ons in om de wereld te betoveren met glans, kleur en glitters. Dream Big, Shine Bright and Spread the Sparkle!

Happymaking 101

Ik heb geluk altijd iets ontzettend interessants gevonden: ik heb zo’n vijf jaar geleden een blog gehad die Happiness in the Making heette en waar ik schreef over alles wat ik zelf had geleerd over gelukkig zijn en mezelf gelukkig maken… en later heb ik voor mijn studie een keuzecursus gedaan over positieve psychologie, oftewel de wetenschap van wat mensen gelukkig maakt. En ook nu vind ik het nog steeds supermooi dat wij mensen aan onszelf en ons leven kunnen werken om gelukkiger te worden en ook voor onszelf kunnen bepalen wat geluk voor ons betekent… of daar nou zelfhulpboeken of, in het geval van De Happiness Goeroe, kilo’s glitter bij komen kijken. Al toen ik het boek net uit was, wilde ik het lezen – ik bedoel… happymaking! – maar pas toen ik Gek van jou! van deze auteur had gelezen, besloot ik erin te beginnen. En vlinderlief, wat was het leuk! 

Vlinderaars, unite!

Wanneer studente Iris na heel lang heel hard werken aan een stageproject nauwelijks erkenning krijgt, belandt ze in een flinke dip: volwassen worden is helemaal niet zo leuk als het zou moeten zijn. Maar dan neemt haar leven een wel heel aparte wending: om haar vriendin, die stage loopt bij een populair lifestylemerk, te helpen, valt ze in voor een medium… en dat loopt een beetje uit de hand. Voor ze het goed en wel beseft, gaat ze viral met haar Happiness-lifestyle, staan de klanten voor haar in de rij en krijgt ze, onder haar artiestennaam Vlinder, eigenlijk zelf ook vlinders in haar buik van wat ze aan het doen is. Maar hoe lang kan ze haar act volhouden voordat iemand doorheeft dat ze eigenlijk helemaal geen waarzeggende lifecoach is?

We kunnen nu wel een Happiness Goeroe gebruiken

Glitter! Confetti! Roze! Kleuren! Bloemen! Vlinders! Nog meer roze! Selfcare! Ik geloof dat dat de steekwoorden waren die ik gebruikte bij het zoeken naar plaatjes voor het moodboard bij deze recensie. En, nou ja, een betere beschrijving kan ik ook niet bedenken: De Happiness Goeroe is als een ballon bij een gender reveal die uit elkaar barst en die het dan confetti en bloemblaadjes en vlinderkleuren en luchtkastelen en hartjes laat regenen. Het is een blender gevuld met feelgood die ontploft nadat-ie te hard heeft gedraaid… maar op een goede manier. Op zo’n ‘’ik zit onder de glitter maar ik word er alleen maar supervrolijk van’’-manier. Op een ‘’perfecte zomerdag’’-manier en een ‘’in pyjama keihard meezingend met Lover van Taylor Swift deze recensie schrijven met de wetenschap dat ik vandaag enorm productief ben geweest en morgen een vrije dag heb’’-manier. Op een ‘’lichtpuntjes en vlinderkriebels’’-manier. Want oef, ik werd er zó blij van! En ook al las ik het nog voordat de pleuris van de huidige coronacrisis uitbrak, het is echt het perfecte boek voor deze tijd.

Lekker volwassen

Wat ik al meteen heel leuk vond, is dat Schröder ervoor heeft gekozen een young adult-boek te schrijven met een hoofdpersoon die al wat ouder is: van mijn eigen leeftijd zelfs. Ze is een levensfase verder dan de hoofdpersonen van de meeste YA-boeken, gedraagt zich wat volwassener en lijkt qua denken en doen wat meer op mij… inclusief uitglijers en onhandige keuzes en de pijnlijk herkenbare teleurstellingen van Het Echte Leven dat ook niet alles blijkt te zijn. Dat begint al meteen in het eerste hoofdstuk en ik voelde zó met Iris mee – ze had zo een studievriendin van me kunnen zijn – dat ik meteen in het boek getrokken werd. Bovendien is de schrijfstijl heel wat fijner en ook beter – wat minder overtrokken – dan bij Gek van jou!, en daardoor vloog ik er echt doorheen. Het is lekker volwassen, maar vooral ook lekker éérlijk volwassen, en daar hou ik heel erg van.

Vlinder… Iris?

Maar, laten we eerlijk zijn, de showstopper hier is gewoon het hele idee van het boek. Ik vond het zó ontzettend leuk en origineel en ben ook nog nooit eerder zoiets tegengekomen: de Mansion of Love uit Gek van jou! vond ik al heel tof gevonden, maar door de Happiness-lifestyle van de Vlinderaars ging ik bijna van mijn stokje van enthousiasme. Ik vond het leuk dat het helemaal niet zo zweverig is en dat er voor mij juist heel veel herkenbaarheid in zat vanuit de positieve psychologie en de wetenschap van aan jezelf werken en wat we ‘’positieve interventies’’  noemen – oefeningen om meer geluk en vrolijkheid en andere positieve emoties te ervaren. Bovendien gooit Schröder er nog een lekker excentriek en over de top-sausje overheen, want Iris wordt niet alleen Vlinder, maar Vlinder is natuurlijk Iris… en daardoor wordt het echt heel leuk.

Iris… Vlinder?

Maar echt. Het is zó tof. Naast dat lekker over-dramatische dat Iris aan Vlinder geeft, vond ik het ook echt heel leuk om te zien hoe zij echt Vlinder wórdt, haar draai vindt in wat ze aan het doen is en ontdekt dat het eigenlijk heel goed bij haar past en dat ze er talent voor heeft en dat het allemaal misschien helemaal niet zo nep is omdat ze er echt iets mee kan betekenen. Ik hou daarvan: het was echt een hele leuke ontwikkeling voor haar als personage en daar kon ik me ook heel erg in herkennen: met alles van die lifestyle en alles wat ik mezelf heb geleerd over gelukkig zijn en aan jezelf werken had ik zo samen met Iris dat vlindermasker op willen zetten en op de barricade willen springen voor de Happiness-revolutie. En dat bewijst des te meer hoe levendig Schröder het brengt!

Totaalplaatje

Eigenlijk is alles aan het boek gewoon leuk. De schrijfstijl is luchtig, maar zit ook boordevol humor die me echt liet grinniken en grijnzen en die soms zo uit een lekker feministische rom-com leek te komen: potsierlijk op een hele leuke manier. Er zit precies genoeg romantiek in om je te laten zwijmelen zonder dat het om een ‘’meisje ontmoet jongen’’-scenario gaat draaien en ook de vriendschapsdynamiek is leuk. Schröder heeft bovendien ook uitgepakt met allemaal extra dingetjes: blogposts door Vlinder, óver Vlinder, haar lessen, het hele Happiness Lifestyle-pakket… ik vind het geweldig als een boek dat heeft, en hier heb ik echt mijn hart bij opgehaald. Het past er ook helemaal bij: toen het boek uitkwam, werd er ook een bijbehorende website gelanceerd waar je nu nog de printables kunt downloaden van Vlinders adviezen en haar lifestyle-stappenplan, en tijdens het lezen heb ik meermalen gekeken of ik die spulletjes van Vlinder, van de wensflesjes tot de glittersteentjes en van de Personal Life Assignment tot de Happy Tea Treatment, echt niet ergens kon kopen… het was zo goed uitgewerkt en het is zo leuk dat ik enorm hebberig van werd.

Juist nu

Ik wil ook die lifestyle! Volgens mij wel allemaal wel, in deze tijd. Want zeg nou zelf: we kunnen op dit moment wel een Happiness Goeroe gebruiken die ons helpt om een beetje lief voor onszelf te blijven en die ons eraan herinnert ook nog gewoon de dingen te blijven doen waar we blij van worden… toch?

Conclusie

De Happiness Goeroe is oprecht een boek om gelukkig van te worden en om met een glimlach van begin tot eind in één ruk uit te lezen. Het idee is ontzettend leuk en origineel en de uitwerking is zo perfect dat je er het liefst meteen zelf mee aan de slag wilt. De plot zit prima in elkaar, met een paar verrassingen en vooral een leuke karakterontwikkeling voor Iris, en elke keuze die Schröder heeft gemaakt klopt als een bus – van Iris’ leeftijd tot het romantische aandeel. Het is bijna jammer dat Vlinder en haar lifestyle niet echt bestaan… maar dat zorgt voor des te meer motivatie om de Vlinder in onszelf te vinden… bijvoorbeeld door dit boek te lezen, want liefhebbers van feelgood en fans van happymaking zullen er met volle teugen van genieten.


Titel: De Happiness Goeroe
Auteur: Jette Schröder | Gek van jou!
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
Verschenen: april 2018
Aantal bladzijden: 288
Genre: young adult feelgood
Leeftijdsadvies: 12+
Voor liefhebbers van: Holly Smale
Beschikbaar als: hardcover, ebook
Recensie-exemplaar: nee
ISBN: 9789402701142
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |


You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]