Na een jaar van dwangarbeid in de zoutmijnen van Endovier was Celaena Sardothien eraan gewend dat ze overal in ketenen en onder dreiging van een zwaard naartoe werd begeleid. De meesten van de duizenden slaven in Endovier werden zo behandeld; hoewel er bij Celaena altijd nog eens zes extra wachters van en naar de mijnen meeliepen. Dat verwachtte de beruchtste sluipmoordenaar van Adarlan inmiddels wel. Maar vandaag was er ook een man in een zwarte mantel met kap bij. Hij leidde haar aan de arm door het mooie gebouw waarin de ambtenaren en opzichters van Endovier waren ondergebracht. Ze liepen door eindeloze gangen, gingen trappen op en af en de ene na de andere hoek om, net zo lang tot ze geen schijn van kans meer had om de weg naar buiten terug te vinden.

Hoe ik bij dit boek kwam

Ik weet nog dat ik vroeger best wel dol was op fantasy: ik vond het heerlijk om mezelf onder te dompelen in die magische werelden, vol tovenarij en mythische wezens en intriges. Ik had er totaal geen moeite mee om personages uit elkaar te houden en de opbouw van zo’n wereld te doorgronden en ik zag mezelf ook wel als fantasyauteur. Maar ja… met het verstrijken van de tijd las ik steeds minder fantasy en steeds meer andere genres, vooral contemporary. De laatste jaren heb ik alleen nog maar fantasy gelezen als deze zich in de moderne wereld afspeelde. De glazen troon sprak me heel lang niet aan, tot de nieuwe omslagen uitgebracht werden en ik besefte dat het misschien wel een leuk probeersel zou zijn. Om te kijken of het me nog kon boeien, die high fantasy.

Waar het over gaat

De achttienjarige Celaena is de gevaarlijkste sluipmoordenaar van het koninkrijk Adarlan, maar na haar arrestatie heeft ze een jaar in ballingschap doorgebracht en onder vreselijke omstandigheden geleefd. Ze is dan ook stomverbaasd wanneer niemand minder dan kroonprins Dorian haar een aanbod doet: ze mag meedoen aan een toernooi om te laten zien wat ze waard is als kampioen: als ze wint, mag ze de sluipmoordenaar van de koning worden en krijgt ze haar vrijheid uiteindelijk terug. Dat lonkt, en Celaena accepteert het aanbod. Maar niemand mag weten dat zij het is, en al snel blijkt dat er aan het hof een hoop gevaren op de loer liggen en dat ze hard haar best zal moeten doen om het toernooi te winnen…

Wat ik ervan vond

Ik vind het eigenlijk heel lastig om te beschrijven wat ik nu precies van dit boek vind. Aan de ene kant wil ik zeggen dat ik enthousiast ben, dat ik het een tof verhaal vond en dat mijn handen jeuken om het vervolg te gaan lezen, dat ik weer helemaal into fantasy ben, want dat gevoel heb ik wel een beetje. Het heeft gewoon iets, dat genre: misschien heeft het te maken met de eindeloze mogelijkheden, de oldschool magie, het ontsnappen in een wereld… ik weet het niet, maar het charmeert me wel. Aan de andere kant moet ik ook bekennen dat ik het gevoel heb dat ik het wel degelijk ontgroeid ben: al die onmogelijke namen, die ingewikkelde machtsverhoudingen, het vermoeiende uitpuzzelen hoe een wereld in elkaar zit en wat nou waar is, altijd weer die duistere krachten… precies die tegenstrijdigheid ervoer ik bij De glazen troon.

Geen context

Aan de ene kant vond ik het leuk om met een soort ontdekkingstocht in de wereld te duiken. Maas zorgt ervoor dat het verhaal meteen *PATSBOEM* begint, en ik werd ook echt meteen meegezogen en nieuwsgierig gemaakt. Ik wilde meer weten, meer personages leren kennen, meer uitzoeken over de wereld. Maar… ik miste ook zó veel context. Het kostte echt aardig wat bladzijden voordat ik de personages fatsoenlijk uit elkaar kon houden en wat de worldbuilding betreft wist ik aan het einde nóg niet hoe het nou zat met die verschillende gebieden. Je merkt gewoon heel erg dat het een complex verhaal is, met heel veel personages en een heel grote wereld, en je merkt dat er nog meer komt, nog heel veel delen, en daardoor kom je eigenlijk maar zo weinig te weten. En dat… ooohh jongens, dat frustreert me zo. Ik denk dat dat mijn grootste probleem is.

Kickass

Tot zover mijn klaagzang. Tijd voor een positieve noot: WAT IS CELAENA EEN GEWELDIG PERSONAGE. Wauw. Ik wist dat ze sluipmoordenaar was, maar ik vind haar echt héél goed uitgewerkt. Ze is zó lekker kickass, zo stoer en sarcastisch en slinks en sluw en hard, en het is echt zo lekker verfrissend om een vrouwelijke slechterik als hoofdpersoon te zien. Maar echt een slechterik is ze ook weer niet, want onder dat gewelddadige pantser is ze ook maar gewoon een meisje, gevoelig en kwetsbaar, en ook dat vond ik supermooi beschreven. Ze is echt zo’n meisje dat je niets liever als vriendin en als bondgenoot wilt, zeker als je erachter komt hoe grappig en zelfverzekerd en zorgzaam ze is. YAY VOOR CELAENA.

Reign

Maar vooruit, Celaena is niet het enige positieve aan het boek. Ik vond de schrijfstijl ook best wel tof: het is een beetje sprookjesachtig, spannend en intrigerend, en ik vond het leuk hoe er veel personages zijn die onbelangrijk lijken, maar toch een behoorlijke rol spelen – en door de perspectiefwisselingen kom je aardig wat over hen te weten. De personages maken het echt tot een kleurrijk en levendig verhaal, net als de hoofse intriges en de boeiende opdrachten bij het toernooi. Maas’ schrijfstijl zorgt ervoor dat je op het puntje van de actie zit, en ook de dynamiek en de beginnende liefdesdriehoek, met veel scherpe dialogen en zinderende momenten, houden het steeds boeiend. Het heeft wel wat weg van de tv-serie Reign: veel duisternis, veel opvallende personages en een spannende verhaallijn.

Conclusie

De glazen troon is een boek waarmee je je prima kunt vermaken: alleen al de geweldige hoofdpersoon en de intrigerende thema’s maken het de moeite waard. Maar de fantasywereld is erg ingewikkeld en er zijn zoveel onbeantwoorde vragen dat je bij voorbaat al moe wordt van de gedachte aan de vervolgdelen. Ik heb genoten van dit boek, maar of het echt mijn ding is… daar ben ik nog niet helemaal over uit.

Titel: De Glazen Troon (Throne of Glass)
Auteur: Sarah J. Maas
Serie: Throne of Glass #1
Vertaald door: Lisa Belt
Uitgeverij: Boekerij
Verschenen: maart 2017
Aantal bladzijden: 360
Genre: young adult fantasy
ISBN: 9789022580264
Beschikbaar als: paperback, ebook
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Na een jaar van dwangarbeid in de zoutmijnen van Endovier was Celaena Sardothien eraan gewend dat ze overal in ketenen en onder dreiging van een zwaard naartoe werd begeleid. De meesten van de duizenden slaven in Endovier werden zo behandeld; hoewel er bij Celaena altijd nog eens zes extra wachters van en naar de mijnen meeliepen. Dat verwachtte de beruchtste sluipmoordenaar van Adarlan inmiddels wel. Maar vandaag was er ook een man in een zwarte mantel met kap bij. Hij leidde haar aan de arm door het mooie gebouw waarin de ambtenaren en opzichters van Endovier waren ondergebracht. Ze liepen door eindeloze gangen, gingen trappen op en af en de ene na de andere hoek om, net zo lang tot ze geen schijn van kans meer had om de weg naar buiten terug te vinden. (meer…)

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]