Titel: De geheimen van Heavenstone (The Heavenstone Secrets)
Auteur: Virginia Andrews
Genre: thriller, familiesaga
Serie: Heavenstone #1
Uitgeverij: VbK Media
Jaar: 2011
Aantal bladzijden: 347
Kopen: Hier!

Waardering: WaarderingWaarderingWaarderingWaardering

Samenvatting
Samantha Heavenstone heeft altijd ingeprent gekregen dat ze uit een rijk en edel geslacht komt, dat het haar taak is om hun reputatie smetteloos en hun eer hoog te houden en dat ze veel verschuldigd is aan haar ouders. Samen met haar twee jaar oudere, autoritaire zus Cassie is Samantha de prinses van Kentucky: ze wonen op een weelderig landgoed, in een pracht van een huis, zijn bij iedereen geliefd en de hele wereld ligt aan hun voeten. Maar dat verandert op slag wanneer hun moeder in verwachting raakt van een jongen, de erfgenaam die hun vader zo graag wil. Cassie is, in tegenstelling tot Samantha, allesbehalve blij en wanneer hun leven radicaal verandert door een reeks verschrikkelijke gebeurtenissen, lijkt zij langzaam maar zeker in Samantha’s geliefde moeder te veranderen. Een zus kan je beste vriendin zijn.. maar ook je ergste vijand.  Want je weet maar nooit wat er werkelijk achter gesloten deuren gaande is.

Beoordeling
Als meisje van een jaar of acht, negen was ik dol op de boeken van Virginia Andrews, die ik leende van mijn zus. En dan heb ik het niet over de Dollenganger-serie of de Ruby-serie of de Casteel-serie, maar over de karakteristieke series waarin eerst vier of vijf individuele meisjes elk een eigen boek hadden en in het laatste boek bij elkaar kwamen. De Weesmeisjes-serie (Butterfly, Crystal, Brooke, Raven en Vlucht uit het Weeshuis) vond ik super, net als de Stralende Sterren-serie die ik daarna ging lezen (Cinmannon, Rose, Ice, Honey en Vallende sterren). Ook de Wilde Bloemen-serie wil ik graag nog eens lezen, maar om de een of andere reden ben ik gestopt met lezen na Stralende Sterren. Pas deze zomer besloot ik in een opwelling weer eens een boek van mevrouw Andrews te proberen, namelijk het eerste deel in het Heavenstone-tweeluik: ik had er nog nooit van gehoord, maar het sprak me wel meteen aan. Ik hou van familiedrama’s, zeker met zussen in de hoofdrollen en rijke, geheimzinnige landgoederen als setting.  Ook de cover verleidde me ertoe om het boek in een impuls aan te schaffen en op vakantie begon ik met lezen. Ik had het binnen drie dagen uit.

De geheimen van Heavenstone is een boek zoals we van Virginia Andrews gewend zijn, maar toch ook weer niet helemaal. Het is een ontzettend spannend verhaal waardoor je al vanaf de eerste pagina meegesleept wordt, en waarvan je al meteen weet dat er iets niet klopt. Zoals in al haar boeken gaat het om personages die vreemde dingen doen of dingen die niet voldoen aan het stereotype en het rolpatroon. In dit boek gaat het vooral om de zusjes Cassie en Samantha, die geen doorsnee band hebben doordat Cassie geen doorsnee zus is. Het boek heeft al meteen die onheilspellende sfeer, die je soms een ongemakkelijk gevoel van absurditeit geeft, maar die er ook voor zorgt dat je door móet lezen. Mrs. Andrews is er wederom in geslaagd om een wereld van vreemde gedragspatronen en schokkende relaties te creëren: de personages, ondanks dat hun doen en denken niet realistisch is, komen erg goed uit de verf en worden echt beschreven alsof het levende mensen zijn.  De schrijfstijl leest vlot, is niet te langdradig en valt af en toe wel een beetje in herhaling, maar door kleine details blijft het heel interessant en is er die drang om koste wat het kost verder te lezen. De plot ontwikkelt zich op precies de juiste manier, vol van verrassingen en wendingen. Toch is er wel een nadeel: dit boek is minder schokkend en voorspelbaarder dan de verhalen van Virginia Andrews die ik gelezen heb. Het feit dat het geschreven is door haar ghostwriter maakt dat logisch, maar ook weer een beetje slordig, want het had beter gekund. Een heel mooi boek, absoluut – maar voor de echte fans wel een beetje een teleurstelling.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]