Twee Zweedse mensen in de journalistieke wereld die de handen ineen hebben geslagen om een bovennatuurlijke trilogie voor tieners te schrijven, die best vergeleken zou kunnen worden met Harry Potter en Charmed Een bloederig omslag en een plot vol uitgesproken personages, onverwachts spannende wendingen en magische mysteries. Het boek is net verschenen en zal vele liefhebbers van het fantasygenre nu al naar adem doen happen om meer.

Oorspronkelijke titel: Cirkeln
Titel: De Cirkel
Auteurs: Mats Strandberg en Sara B. Elegren
Uitgeverij: AW Bruna Uitgevers
Genre: young adult fantasy
Aantal bladzijden: 404
Prijs: 18,95 bij Bol.com
Beoordeling: 3/5

Goed tegen kwaad
In het stadje Engelsfors lijkt men aanvankelijk heel rustig en fijn te kunnen leven, totdat de inwoners worden opgeschrikt door de zelfmoord van het buitenbeentje op de middelbare school, Elias. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen die de zes totaal verschillende meiden Vanessa, Linea, Ida, Minco, Rebecka en Anna-Karin op een nacht met een bloedrode maan uiteindelijk bij elkaar brengen. Zij krijgen het meest onvoorstelbare te horen: dat ze heksen zijn die het eeuwenoude kwaad dat in Engelsfors huist, samen moeten verslaan. Met de nadruk op samen, en dat is nog niet zo gemakkelijk. Enigszins cliché, deze thematiek van goed tegen kwaad, maar wel op een manier dat het interessant is om te lezen: het bovennatuurlijke wordt namelijk gecombineerd met heel realistische jeugdthema’s als zelfmoord, eetstoornissen, pesterijen, buitenbeentjes en verboden verliefdheden.

Overtuigingskracht
Het boek is door twee verschillende mensen geschreven, maar dat is niet duidelijk want de schrijfstijl vormt een glad geheel en leest prettig. Weinig beschrijvingen en veel dialogen en gebeurtenissen, precies zoals de tiener van vandaag het graag schijnt te hebben – maar de ervaren lezer wordt hierin wel een beetje teniet gedaan. De personages zijn erg verschillend en wel een beetje stereotiep: de populaire bitch, het gepeste meisje dat wraak neemt, de agressieve gothic, het brave kind dat wil losbreken, het rebellerende meisje dat het moeilijk heeft en degene die al haar gevoelens verbergt achter een façade van perfectie. De plot is interessant, maar als het erop aankomt toch te voorspelbaar en te weinig verrassend. Het ontbreekt de auteurs aan echte overtuigingskracht, want ik kreeg bij het lezen van dit boek het gevoel dat ik naar een tv-serie keek. Dat zou enerzijds kunnen betekenen dat het levendig en meeslepend is, maar anderzijds dat het niet geloofwaardig genoeg is om echt te kunnen lijken. Er wordt teveel gebruik gemaakt van tell in plaats van show, en vaak is het allemaal wel een beetje erg makkelijk en magisch. Aan het einde van het boek is het alsof je het eerste seizoen van een nieuwe tv-serie hebt gezien: je bent wel benieuwd naar het vervolg (daarvoor moeten we overigens nog tot september 2013 wachten) maar je hoeft het niet meteen te zien/lezen. Een goed boek, maar het had veel beter gekund. Jammer.

Wel lezen als: je houdt van luchtige fantasy en series als Charmed.
Niet lezen als: je liever iets hebt met meer literaire waarde of niet van fantasy houdt. 

You may also like...

1 Comment

  1. Ooh, ik moet dit echt gaan lezen. Ik houd heel erg van dit soort boeken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]