IMG_3771

Vrijdag is tag-dag! Vorige week beet ik het spits af met de 20 vragen-tag waarmee jullie mij wat beter konden leren kennen. Er zullen nog allerlei soorten tags komen, van persoonlijk tot gericht op positiviteit en van reizen tot huisdieren, maar de komende weken gaat er een aantal tags over bloggen online komen. Het leek me leuk om dat in te luiden met dé tagtrend van het moment: de Blogspiratie Tag van BlogQueen!

1. Heb je altijd volop inspiratie of loop je vaak tegen een blogger’s block aan?

Hmm, meestal heb ik eigenlijk wel inspiratie. Ik blog persoonlijk, dus mijn inspiratie kan zo ongeveer overal vandaan komen, meestal gewoon uit mezelf. Ik blog tegenwoordig meestal in het weekend en dan heb ik van tevoren een lijstje gemaakt van blogs die de komende week online moeten komen: eens in de zoveel tijd neem ik het lijstje met lukrake blogideeën – ideeën die ik overal en nergens krijg en opschrijf in een boekje of app – en zet ik de ideeën in mijn contentkalender, zodat ik precies weet waar ik naartoe moet. Maar inspiratie kan ook op elk moment spontaan komen, door een gedachte of gebeurtenis of door het bloggen over een ander onderwerp. Een blogger’s block heb ik dus eigenlijk niet vaak. Bloggers die zeggen dat ze inspiratieloos zijn, wil ik altijd vertellen dat inspiratieloos niet bestaat… er is altijd inspiratie, je moet het alleen (willen) zien. Alles kan inspiratie zijn, van de pen waarmee je schrijft tot de kleur van je haar.

2. Hoe voel jij je als de woorden even niet uit je vingers komen?

Gefrustreerd. Ja, als ik er helemaal voor ben gaan zitten met een kop thee, een koekje en mijn blogboekje en het lukt niet, dan baal ik wel. Maar het heeft ook altijd een reden: als een post niet vordert, als ik veel afgeleid ben of als iets gewoon niet lijkt te kloppen, dan is dat voor mij een teken dat het geen goede blogpost is, dat ik hem eigenlijk niet online wil zetten. Heb ik dat gevoel eenmaal geconstateerd, dan delete ik wat ik al geschreven heb en vraag ik me af… waar wil ik op dit moment het liefste over schrijven? En dan schrijf ik dat. Werkt echt! Geeft vooral heel veel voldoening, want bloggen voelt toch het fijnste als je kunt schrijven over de onderwerpen die je écht bezighouden. Ik maak wel eens de fout dat ik schrijf over iets omdat ik vind dat ik erover moet schrijven – omdat het actueel is bijvoorbeeld of omdat het past bij iets wat ik eerder heb geschreven – maar als ik niet bevlogen genoeg ben, werkt het gewoon niet.

Een voorbeeld: aansluitend op de artikelen over rolstoelfrustraties en praktische problemen van mijn beperkingen wilde ik iets schrijven over de bijwerkingen (= lastige dingen) van mijn chronische ziekte. Maar het kwam niet, en dat kwam doordat ik daar al vaker over had geschreven en het gewoon niet zo voelde. Dus dat stukje heb ik opgegeven en in plaats daarvan een vloeiend stuk gemaakt over me kwetsbaar opstellen, en dat voelde veel beter!

3. Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een artikel?

Ik zou dolgraag zeggen dat ik gewoon supergedisciplineerd ben, maar dat is helaas niet zo haha. Tijdens het bloggen heb ik heel snel de neiging om nog 100 andere dingen tegelijk te doen: Facebook en Twitter in de gaten houden, mijn mail checken, een spelletje doen (en dan vooral elk halfuur de nieuwe energie gebruiken in Kim Kardashian Hollywood) of zelfs lezen. De ervaring heeft me geleerd dat ik wel productief kán bloggen, dat het me best lukt om gefocust te blijven als ik sociale media afsluit en alles, maar dat het dan wel echt moet gaan om iets waar ik vol vuur over kan schrijven. Ik moet weten wat ik wil, waar ik naartoe wil en op welke manier en ik moet echt iets te zeggen hebben: als ik het gewoon voel, dan zit het eigenlijk altijd wel goed. Deze tag heb ik bijvoorbeeld gewoon aan één stuk door ingevuld, omdat ik bij elke vraag – ik had de vragen van tevoren doorgelezen – vrijwel meteen iets te zeggen had.

4. Welke brainstorm-techniek zorgt gegarandeerd voor blogspiratie?

Ik brainstorm eigenlijk niet zo vaak voor mijn blog. Krijg ik een idee, dan zet ik dat in mijn Wunderlist-lijstje of in mijn blogboekje. Later vul ik het dan in mijn contentkalender in en als dan blijkt dat ik ideeën tekort kom om bijvoorbeeld een week vol te maken (ik plan graag vooruit) dan ga ik gewoon nadenken. Me afvragen waar ik over zou willen schrijven, welke dingen me bezighouden. Soms helpt het ook om te kijken naar de categorieën en dan per categorie te bedenken waar ik over zou kunnen schrijven binnen dat kader. Andere blogs lezen zorgt ook vaak voor inspiratie.

5. Helpt muziek ook als je blogspiratie zoekt?

Nee, dat geloof ik niet. Ik luister wel eens naar muziek tijdens het bloggen, maar als ik inspiratie zoek doet het niet echt iets. Heb ik eigenlijk ook nooit echt geprobeerd, moet ik eerlijk toegeven, maar ik kan me in ieder geval niet herinneren dat ik wel eens inspiratie heb gekregen door muziek. Alleen in het kader van een artikel over mijn lievelingsliedjes of zo.

6. Waar ontstaan de beste ideeën?

Ik denk ’s avonds in bed, als ik alles van de voorbije dag nog eens verwerk. Dan vraag ik me ook af hoe ik me voel, wat ik denk, wat ik zou willen enzovoorts. Maar mijn ideeën ontstaan eigenlijk overal… in de taxi, tijdens college of tijdens stage, gewoon zomaar als ik over iets aan het nadenken ben…

7. In welke inspirerende omgeving werk je graag?

Thuis, gewoon lekker thuis. Achter mijn bureau, met mijn eigen laptop, met mijn boekjes en dingetjes binnen handbereik. Ik blog ook wel eens in bed als ik heel moe ben, maar ik merk dat ik dat toch vaak lastiger vind omdat ik niet alles kan pakken – ik moet dan van tevoren bedenken wat ik nodig zou kunnen hebben en dat werkt niet zo goed.  Gewoon mijn eigen plekje dus, waar ik mijn eigen dingen heb. Is ook wel logisch denk ik, aangezien mijn blog ook gaat over al mijn eigenheidjes haha.

8. Heb je een blogbijbel op je bureau staan voor als je het even niet weet?

Nee. Ik heb wel het Blogboek van Kelly Derienaeker in de kast staan, maar nog nooit gelezen. Als ik tijdens het schrijven onzeker ben over iets, bijvoorbeeld het format of hoe ik iets het beste vorm kan geven qua stijl, ga ik op andere blogs kijken waar een soortgelijk artikel is geplaatst om te zien of ik daar iets mee kan. Sinds ik Blogaholic.nl heb ontdekt kijk ik ook vaak daar voor tips.

9. Welke bloggers inspireren jou?

O, dat zijn er zoveel haha. Lisanne, Laura, Dina, Simone, Kirsten, Dagmar en Iris bijvoorbeeld. Het ligt er wel heel erg aan wat voor artikel ik aan het schrijven ben welke bloggers me inspireren… bij bovenstaande dames kijk ik vooral de kunst af als het gaat om ziek zijn en daar positief over bloggen of als ik op zoek ben naar een unieke insteek, maar als ik bijvoorbeeld een boekrecensie schrijf en ik wil wat inspiratie hebben voor de stijl, dan wend ik me liever tot Joany of Emmy.

1o. Hoe zit het met andere bijzondere inspiratiebronnen?

Oké, dit gaat misschien heel erg fout en arrogant klinken dus excuses alvast, maar… ikzelf. Ja, het is gewoon zo: dit is een heel persoonlijke blog over alles wat met mij te maken heeft, dus ik haal gewoon de meeste inspiratie uit mezelf, uit dingen die ik meemaak of waar ik over nadenk of wat dan ook. Kan er ook niets aan doen. Wel zal ik erbij zeggen dat ik ook gemakkelijk geïnspireerd raak door dingen die om me heen gebeuren, of ontwikkelingen in de maatschappij en dan vooral in het onderwijs. Zo. Klinkt wat minder aso hè?

Dat was ‘m! Ik tag dus niemand, maar wees vrij om hem over te nemen. Post dan eventjes een linkje in een reactie, dan kan ik ‘m lezen!

Waar haal jij je bloginspiratie vandaan?

You may also like...

4 Comments

  1. Wat leuk dat ik er tussen sta! 😀 En wat betreft jezelf nemen als inspiratiebron, dat vind ik juist heel goed en helemaal niet arrogant.

  2. Met veel interesse gelezen Vivan. Heb je quote over het geen gebrek aan inspiratie kunnen hebben, opgenomen in mijn overzicht.

  3. Heel leuk om te lezen weer Vivian! Lekker zo doorgaan met bloggen!

  4. Erg leuk om te lezen hoe jij het bloggen aanpakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]