Bloggers be like 1

De laatste tijd vind ik het weer best leuk om tags in te vullen: een paar weken terug konden jullie al van alles lezen over mijn studie en ik heb ook nog wel wat andere dingen op stapel staan waar ik graag over wil vertellen. Vandaag duiken we wat dieper in de kunst van het bloggen en geef ik jullie een exclusief kijkje in mijn blogkeuken met de Bloggers Be Like Tag, bedacht door Maris van Hare Maristeit! Over bloggerclichés, gouden tips, bloggerblunders en meer!

 1. Hoe lang blog je al?

Ik denk dat dat nu neerkomt op zo’n jaartje of zes: ik ben begonnen rond 2010 op mijn eerste blog Violet Mirror en in 2012 ben ik overgegaan naar Vivians Vocabulaire, op mijn achttiende verjaardag. Toen wilde ik het bloggen serieuzer aanpakken, dus daarom reken ik ook eigenlijk pas vanaf 2012 als ik nadenk over hoe lang ik al blog. Echt serieus en semiprofessioneel bloggen doe ik dus nu bijna vier jaar, lang eigenlijk! Maar als je Violet Mirror meerekent is het dus nog langer haha, en daarvóór was ik zelfs ook al bezig op allerlei losse blogs. Maar dat telt niet. Vind ik.

 1. Wat vind je het allerleukst en het allerstomst aan bloggen?

Oeh, da’s lastig. Het allerleukste vind ik denk ik toch wel dat ik kan schrijven over alles wat me gelukkig maakt en wat me bezighoudt, dat ik mijn toetsenbord kan laten overstromen van de dingen waar mijn hart vol van is. En dat ik daar echt iets moois van kan maken, een mooie tekst die goed geschreven is en lekker loopt, waar een boodschap in zit die mensen kan inspireren met een vleugje humor, met mooie foto’s erbij, en dat ik dat dan echt mooi zie pronken op mijn website. Een eigen stukje van het web hebben, dat echt een soort kindje is… dat vind ik toch wel heel gaaf.

Ik weet niet of ik echt iets stom vind aan het bloggen… o ja, toch wel: dat het soms als ‘’moeten’’ gaat voelen. Hoe je jezelf ook voorhoudt dat je het voor jezelf doet en dat het niet hoeft, dat het leuk moet zijn, ik denk dat dat op zeker moment een leugen wordt. Er zijn altijd momenten dat je hoofd er niet naar staat maar dat het toch voelt alsof het moet, als een verantwoordelijkheid, een verplichting – een verplichte verantwoordelijkheid, nog erger. Dat vind ik toch wel jammer.

 1. Wat zijn jouw beste kwaliteiten als blogger en aan welke punten wil je nog sleutelen?

Ik denk dat mijn schrijftalent (even naast mijn schoenen lopen) toch wel mijn voornaamste kwaliteit is: ik weet gewoon hoe ik een goede tekst moet schrijven en hoe ik daar mijn persoonlijkheid én mijn drive én mijn capaciteiten als schrijver in moet stoppen. Mijn eerlijkheid en authenticiteit zijn wat mij betreft ook kwaliteiten: ik vind het belangrijk dat je aan mijn blog echt kunt zien wie ik ben en waar ik voor sta en ik vind het heel waardevol dat dat ook echt zo is.

Er zijn veel dingen waar ik nog aan sleutel en nog aan werk: zo ben ik de laatste tijd veel bezig met betere foto’s maken en vooral ook meer en dat gaat heel goed, want ik gebruik nauwelijks nog afbeeldingen van externe bronnen. Ook het toegankelijker maken van mijn teksten, met een woordlimiet, meer afbeeldingen en structuur, is iets waar ik veel aan werk. Als ik iets moet kiezen waar ik echt nog aan moet sleutelen, dan is het wel het hele SEO-gebeuren want daar houd ik me nu echt niet mee bezig. Omdat ik het niet zo belangrijk vind, maar ook omdat ik er gewoon niet thuis in ben. Of een beetje HTML leren, zodat ik ook dingen zelf zou kunnen aanpassen.

 1. Wie zijn jouw favoriete bloggers uit binnen- en buitenland?

Buitenlandse bloggers volg ik niet: dat zijn er zoveel en ik vind dat nooit zoveel zin hebben: natuurlijk kunnen het fijne blogs zijn, maar voor mij is verkeer tussen blogs en bloggers ook best belangrijk en dat krijg je waarschijnlijk niet bij buitenlandse blogs. Mijn grote favorieten in de Nederlandse blogwereld zijn toch wel Deisy (Visionary Life), Linda (Streets Ahead) en Lisanne (Lisanne Leeft) omdat zij alle drie een echt mooie en waardevolle insteek hebben, namelijk life improvement en inspiratie.

 1. Welke drie artikelen op je blog, zijn het meest gelezen of gedeeld op social media?

Heel eerlijk? Ik heb geen idee! Dit is vast heel makkelijk ergens terug te vinden in WordPress of Google Analytics of zo, maar ik zou het echt niet weten. Ik weet wel dat mijn stuk over mijn overleden zus erg bijzonder werd gevonden en ook mijn stukje over life goals werd heel positief ontvangen. Sowieso merk ik dat de echt persoonlijke stukken of mijn artikelen over mijn versie van life improvement het meest gewaardeerd worden en dat is fijn, want die schrijf ik ook het liefst!

 1. Welke misvatting over bloggen hoor je het meest, of welk onderdeel van bloggen heb je zelf onderschat?

Dit is eigenlijk wel grappig, want het spreekt elkaar een beetje tegen. Wat ik het meeste hoor als ik met mensen praat over mijn blog, is de vraag: ‘O, ga je hier dan ook over bloggen?’ of ‘O, gaat je volgende blog dan over mij?’ Ik kan me daar best een beetje aan ergeren, want daardoor lijkt bloggen op een soort dagboek dat je heel makkelijk schrijft terwijl het echt veel meer is dan dat en de inspiratie echt niet altijd makkelijk te vinden is. Dat is dus ook wat ik zelf heb onderschat: hoe lastig het kan zijn om inspiratie te vinden. Tuurlijk, je kunt overal ideeën vandaan halen, maar de echt góede ideeën en de echt góede uitwerking van die ideeën is vaak veel lastiger. Ideeën zelf zijn lang niet altijd interessant: de manier waarop je ze verwerkt moet dat wel zijn.

 1. Aan welke bloggersclichés maak jij je schuldig?

O jee, haha. Ik weet eigenlijk niet zo goed welke clichés er in omloop zijn als het gaat om bloggen en een blogger zijn… ik ging eens even op internet zoeken en kwam dit artikel tegen, waar ik me eigenlijk best wel goed in kan vinden. Ik denk dat mensen best een stereotiepe beeld hebben van bloggers en ik geloof dat ik mezelf daar toch wel aardig schuldig aan maak. Ik bedoel, ik heb een kat die ik adoreer en die ik maar al te graag laat figureren in blogfoto’s of –artikelen. Ik kan niet bloggen zonder thee en heb een zwak voor toffe plug-ins. Ik heb een overload aan notitieboekjes voor blogposts en andersoortige ideeën en zelfs een hele agenda voor mijn fysieke blogplanning, ik heb twee laptops, een iPad Mini plus bijbehorend toetsenbordje en een bedtafeltje voor bovengenoemde laptops. O ja, en ik heb een boek over bloggen in huis en ik luister vaak naar dezelfde soort muziek tijdens het werken aan mijn blog. Ik denk dat dat wel het cliché is waar ik me aan schuldig maak: ik ben een stereotiepe blogger.

Bloggers be like 2

 1. Krijg je hulp, of doe je alles voor je blog helemaal zelf?

Ik krijg zeker hulp: mijn lay-out, hosting en het hele HTML-gebeuren wordt verzorgd door de meest geweldige Anouk en daar ben ik haar duizendmaal dankbaar voor want anders zou ik heel erg verloren en amateuristisch zijn. Daarnaast heeft een goede vriendin van me zich onlangs op mijn verzoek opgeworpen als eindredacteur: voor een artikel online komt, gaat het eerst langs haar kritische ogen zodat ze de typfouten eruit kan halen en eventueel commentaar kan geven op de inhoud. Verder, dus het schrijven van content, foto’s maken, promoten enzovoorts doe ik alles zelf.

 1. Wat voor soort blogs lees je graag en hoeveel bloggers volg je?

Ik heb geen idee hoeveel bloggers ik precies volg en ik ga ze ook niet tellen als je het niet erg vindt haha, maar ik schat een stuk of 60: 30 voor Vivians Vocabulaire en nog eens grofweg 30 voor The Book Review, misschien iets meer of minder. Ik vind blogs vooral leuk als ze op wat voor manier dan ook een unieke insteek en een heel persoonlijke uitstraling hebben, en daarnaast ben ik fan van blogs die gaan over life improvement, selfhelp, bloggen, schrijven mindstyle en dat soort stuff.

 1. Plan jij je blogberichten van tevoren in, of post je alles ‘live’?

Ik zweer bij inplannen, echt! Ik vind het heerlijk om een middag uit te trekken voor het typen van artikeltjes die ik vervolgens in WordPress gooi met een datum erbij: ik heb er geen omkijken meer naar en dat haalt echt wel wat druk van de ketel. Soms plaats ik ook wel eens iets live, als er last minute nog iets toegevoegd moet worden of als ik eerder gewoon geen tijd heb gehad, maar dat probeer ik te voorkomen want het voelt niet zo lekker.

 1. Welke gouden (of technische) tip heeft jou geholpen en zou iedere blogger moeten weten?

Dat is een lastige. Uiteindelijk is het vooral heel erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven: de meeste bloggers geven die tip en het lijkt een cliché (ook weer zo’n bloggercliché) maar het is wel echt waar: je moet doen waar jij gelukkig van wordt en waar jij je goed bij voelt, anders lukt het niet. De beste technische tip is voor mij toch wel de Edit Flow-plug-in geweest, waardoor het inplannen nog fijner en overzichtelijker wordt!

 1. Wat is de mooiste ervaring (of samenwerking) die je met je blog hebt gehad?

Oké, ik ga nog een cliché aanhalen, maar goed: het ontmoeten van bloggers. Dit doe ik pas sinds kort en ik heb er pas twee ontmoet, maar ik vind het zó ontzettend leuk en bijzonder! De bloggercommunity is er eentje waar ik me helemaal in thuis voel en het is zó fijn om met mede-bloggers te praten over het bloggen en om dan te ontdekken dat je heel veel met elkaar gemeen hebt. Dat koester ik echt enorm.

 1. Wat is het stomste dat je ooit als blogger hebt gedaan/zijn er dingen waar je achteraf spijt van hebt?

Echt stom is het niet, maar ik heb wel spijt van de keren dat ik een blogje plaatste over niet kunnen bloggen, een blogpauze, blogstilte enzovoorts. Ik weet nu dat dat helemaal geen doel dient en het werkt ook gewoon niet, want je gaat beloftes doen en als je je daar niet aan kunt houden voel je je weer schuldig en dan ga je nóg zo’n blogje schrijven en je lezers malen er uiteindelijk niet echt om.

 1. Hoe ga jij om met jouw privacy? Deel jij veel persoonlijke dingen op je blog of scherm je bewust bepaalde dingen af?

Ik ga vooral op mijn gevoel af: sommige dingen zijn echt té persoonlijk en té privé, dat zijn dingen die ik ook niet aan iemand buiten mijn persoonlijke kringen zou vertellen en die dus niet thuishoren op mijn blog. Als ik schrijf over het lesgeven zorg ik ervoor dat ik geen namen noem van collega’s of leerlingen zodat dat afgeschermd blijft en verder is het echt iets gevoelsmatigs: voelt het niet goed om het te delen, dan deel ik het niet.

 1. Wat hoop je nog een keer met/via/dankzij je blog te kunnen doen?

Ik wil nog heel graag heel veel meer toffe bloggers ontmoeten, dat in ieder geval! Daarnaast lijkt het me super om een keer naar een bloggermeeting of een ander soort event te gaan dat met bloggen te maken heeft. Maar ik wil vooral gewoon lekker blijven genieten van het bloggen zoals ik dat nu doe!

O ja, en neem de tag natuurlijk vooral over als je dat leuk vindt!

Welke bloggerclichés zijn op jou van toepassing?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik blijf deze tag leuk vinden! Ja dat irl ontmoeten van andere bloggers lijkt mij ook heel leuk. Ik heb geen echte bloggerscliches, behalve af en toe eerst een foto moeten maken van het eten.
  Elaintje onlangs geplaatst…Een jaar naar Suriname: regelzaken#2My Profile

 2. Ik blijf dit echt een hele toffe tag vinden om te lezen. Zo fijn divers hoe iedereen hem invult!
  Sas onlangs geplaatst…Geluksmomentjes van de afgelopen wekenMy Profile

 3. Ik vind dat altijd zo tof dat mensen vooruit kunnen schrijven en blogjes inplannen, dat is mij echt nog nooit gelukt. :’)
  Dina onlangs geplaatst…Zwanger | Vertrouwen op je lichaamMy Profile

 4. Zodra ik hem de eerste keer las is hij op mijn lijstje met tags terechtgekomen. Ik vind het echt leuk om te ontdekken hoe mensen over hun blog denken én hoe ze te werk gaan. Zelf ben ik trouwens ook een ontzettend fan van het inplannen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Young Adult Book TagMy Profile

 5. Leuk om jouw antwoorden te lezen!
  Ik heb je toegevoegd aan de lijst 🙂
  Maris Maria Renne onlangs geplaatst…Skinny Kerrieschotel met Kip, Yoghurt & MangoMy Profile

  1. Dankjewel, superleuk!

 6. Nou, ik ben nog maar net begonnen maar ik herken me dus wel in die kat…. En ik maar denken dat het leuk is haha, blijkt het cliché te zijn. Volgens mij kun je op de helft van mijn foto`s wel een kat spotten, maar ik vind ze zelf gewoon zo leuk! (en die van jou is ook een plaatje trouwens)
  Maaike onlangs geplaatst…Mijn week: de Color Run, jarig en het raadsel rond Jon SnowMy Profile

  1. Haha, ook en vooral leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]