Juli is een maand van uitdagingen, dames en heren. Niet alleen besloot ik op 8 juli mee te doen aan Camp Nanowrimo, ook vindt deze maand de allereerste Nederlandse Leesmarathon plaats – om maar meteen met de deur in huis te vallen! Misschien kennen de boekenwurmen onder jullie het concept van de Read-A-Thon wel, wat vooral op Youtube een populair fenomeen is. Het is dan de bedoeling dat je in principe 24 uur lang achter elkaar non-stop leest, behalve voor toiletpauzes en om iets te eten of te drinken te pakken (en, als het echt moet, om te slapen). Er is echter nog nooit een Nederlandse Leesmarathon geweest, en daar besloot onze eigen Joany van Craving Pages (één van mijn favoriete boekenblogs) verandering in te brengen. En dus heeft ze meteen maar de eerste Nederlandse leesmarathon de wereld in geholpen: van 29 juli 12:00 tot 4 augustus 12:00 is het de bedoeling dat iedereen die wil meedoen, zoveel mogelijk leest. Er is geen enkele druk, want je mag helemaal zelf je doel bepalen! Je hoeft echt geen week lang continu te lezen, dat lijkt me ook niet erg gezond: je mag zelf bepalen hoe veel dagen je meedoet (al is het er maar eentje) en hoe lang je op een dag leest. Helemaal aan jou. En dat maakt het zo superleuk!

Even voor de goede orde, ik kan het qua gezondheid echt niet aan om 24 uur achter elkaar te lezen. Op een bepaald moment ben ik gewoon echt te moe en dan beleef ik er totaal geen lol meer aan. Een marathon die een week duurt zonder welke vorm van druk ook is dus een heel fijn initiatief! Het lijkt me hartstikke leuk om mezelf uit te dagen hiermee: normaal gesproken lees ik niet zo snel en ik ben heel benieuwd hoeveel boeken ik uitlees als ik zes dagen lang niet veel anders doe dan me verdiepen in fictieve werelden. Ik ga enk ik niet zes dagen achter elkaar van het opstaan tot het slapen gaan lezen, dat is me teveel van het goede – ik denk dat de lust van het lezen me dan heel snel vergaat. Wel ben ik van plan om alle zes de dagen mee te doen en ongeveer van 11 uur ’s ochtends tot half 6 ’s middags te lezen. Zesenhalf uur per dag niets anders dan lezen (de avond bewaar ik dan graag voor schrijven en televisie kijken) lijkt me voldoende om toch zeker wel drie of vier boeken uit te lezen in één week – terwijl ik normaal gesproken één a twee weken over 1 boek doe!

Ik heb voor mezelf een aantal dingen bepaald om het leuker te maken, en daar gaat deze blog over. Ik heb een beetje bedisseld met mezelf welke boeken ik wil gaan lezen, zodat ik de voorpret al heb, maar ik heb ook met mezelf afgesproken dat ik tussendoor gewon kleine andere dingetjes mag doen én gewoon mag stoppen als ik geen zin meer heb, want het moet vooral leuk blijven. Ook lees ik alleen digitale boeken, want dat vind ik het lekkerste en ook het snelste lezen. En ik wil alleen boeken lezen die ik nog niet eerder heb gelezen, want daar gaat het nou juist om – dat ik snel door mijn grote aantal books to read heen kom, haha.

Het is nog wel een beetje onder voorbehoud want het ligt ook aan waar ik zin in heb, maar mijn lijstje van boeken die ik ga lezen tijdens de marathon ziet er ongeveer zo uit:

1. Het Nachtcircus – Erin Morgenstern

2. En uit de bergen kwam de echo – Khaled Hosseini

3. Post voor mevrouw Bromley – Stefan Brijs

4. Chocolat – Joanne Harris

5. De tweede dochter – Jodi Piccoult

Uit deze vijf boeken ga ik gewoon kiezen welke ik wil lezen, en als eentje me niet bevalt stop ik gewoon en ga ik lekker verder met de volgende. Ik ga op Twitter en Facebook bijhouden hoe ver ik ben en zal ook mijn blog updaten af en toe, maar ik doe niet mee met challenges, want ik wil het lekker relaxed houden voor mijzelf. Misschien wordt het wel weer een totaal ander lijstje of komt er niets van terecht haha, wie weet. Maar ik heb er in ieder geval wel zin in! Op de site van de Leesmarathon kun je alles precies nalezen en er is zelfs een handige app, waarop je ook alle berichten van de site ziet. Je kunt je inschrijven en zien wie er allemaal meedoen (heel veel boekenbloggers, hartstikke gezellig!) en je kunt op Goodreads lid worden van de Leesmarathon-groep. Alleen al het idee dat ik de komende week met heel veel boekenwurmen samen ga lezen vind ik een leuk gevoel! En als het me lukt om inderdaad een stuk of 4 boeken te lezen (zou natuurlijk hartstikke tof zijn als ik het hele bovenstaande lijstje uit kreeg…) dan ga ik zeker vaker meedoen, want te oordelen naar hoe succesvol nu al is denk ik dat Joany dit echt wel vaker gaat doen! Toch, Joany? *wink*

En nu ben ik natuurlijk benieuwd… ga jij ook meedoen?

You may also like...

3 Comments

  1. Veel succes en veel plezier met de marathon! Ik ga zelf voor vier boeken per week.

  2. Leuk! Succes alvast!! Ik ga komende week op vakantie, dus dat moet wel lukken 😉 Sowieso zit ik al in de lees-mood, ik heb gisteren gewoon in één dagje Ender’s Game uitgelezen! Wel een aanrader trouwens, ik vond hem echt leuk!

  3. Het was dat ik op vakantie was… anders had ik ook mee gedaan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]