Poeh… het ene moment lijkt het alsof de zomervakantie gisteren nog in volle gang was en voelen de kerstdagen nog ver weg en het volgende moment ben ik al bezig met de eerste afspraken en doelen voor 2018. Zoals het cliché zegt: we zijn nét een beetje gewend aan het schrijven van de 7 in plaats van de 6 en 2016 begint nét een beetje als ‘’vorig jaar’’ te voelen en dan zijn er zo meteen al weer twaalf maanden voorbij. Voor mij voelt het nieuwe jaar toch altijd als een frisse start en is het afsluiten van een jaar niet zomaar iets. Want 2017 zou zomaar de geschiedenis in kunnen gaan als ‘’het jaar dat…’’ en dan kun je maar beter zorgen dat de lijst van 2017-associaties lang en mooi is! Daarom: 11 dingen voor de laatste 11 dagen van 2017! Let’s make it count

♥ Lees eindelijk dat ene boek

Goed, een boek lezen is misschien niet per se een bijzondere jaarafsluiter, maar wél als het dat éne boek is dat je al heel lang heel graag wilt lezen, maar waar je om de één of andere reden nog niet aan toe bent gekomen. Want voor boeken geldt ook: als je een heel bijzonder boek leest, zul je je dat blijven herinneren en dan zal ook de context waarin je het hebt gelezen, je bijblijven. Elf dagen moet genoeg zijn om een boek te lezen, dus ga ervoor! Maakt niet uit of het een non-fictieboek is, die ene langverwachte roman, een dichtbundel of iets compleet anders.

♥ Kijk je lievelingsfilms van het jaar opnieuw

De dagen vóór kerst en de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw kijk ik eigenlijk altijd van die fijne kerstfilms (A Christmas Prince, iemand?) maar die periode gebruik ik ook wel eens om eindelijk die film te zien waarvan ik hoge verwachtingen heb. En als je er een memorabele draai aan wilt geven, kun je zo rond de feestdagen een filmmarathon houden van alle films die je dit jaar hebt gezien en die je helemaal het einde vond, zodanig dat ze nog steeds door je hoofd spoken. Van die films waar je geen genoeg van zult krijgen omdat ze zó mooi en zó goed zijn. Waarom dan niet nog eens genieten van die in 2017ontdekte lievelingsfilms?

♥ Leeg je memory jar

Heb je een memory jar bijgehouden dit jaar? Zo’n verzameling briefjes met daarop mooie of bijzondere of gewoon heugelijke momenten van het afgelopen jaar? Dan is dit het moment om de pot te legen en de briefjes te lezen! Grote kans dat je dingen tegenkomt die je allang weer vergeten was en die des te leuker zijn om je weer te herinneren. Of als je geen memory jar hebt gemaakt, kan het ook mooi zijn om eens door je Instagram-feed te scrollen of in je dagboek te lezen. Misschien wat confronterend, of juist heel bijzonder om te zien hoe je gegroeid bent en hoe dingen veranderd zijn!

♥ Hou een 2017-avond

Dit kun je prima doen op Oudejaarsavond, maar ook al wat eerder. Ga gezellig met vrienden of familie zitten, steek kaarsjes aan, pak er wat snacks bij en praat samen over het afgelopen jaar. Je kunt vragenkaartjes maken, met vragen als waar heb je spijt van, welke persoon heb je dit jaar ontmoet die je niet meer wilt laten gaan, wat was je woord van 2017, wat is je belangrijkste levensles van dit jaar enzovoorts, maar je kunt ook om beurten je favoriete herinneringen van het jaar vertellen en daar met elkaar over praten. Extra leuk als je er foto’s bij bekijkt, luistert naar in 2017 uitgekomen albums en het combineert met een filmmarathon!

♥ Maak een fotoalbum

Dit is ook een soort stok achter de deur voor mij, want ik roep al tijden dat het me leuk lijkt om aan het eind van elk jaar een fotoalbum te maken waarin de highlights van dat jaar terugkomen. Het is wel even wat werk om foto’s uit te zoeken, maar je Instagram-feed en telefoonfoto’s kunnen daar goed bij helpen en bij de Hema of het Kruidvat kun je voor vrij weinig geld een leuk fotoalbum maken. Zo heb je de belangrijkste, mooiste, leukste en meest waardevolle momenten en lichtpuntjes bij elkaar en vergeet je niets meer wat zonde is om te vergeten!

♥ Schrijf een liefdesbrief aan het jaar

Om even in de sfeer te blijven van afscheid nemen en het jaar vieren: dit is iets wat je met anderen samen kunt doen, maar het is ook mooi als persoonlijke oefening. Schrijf een (liefdes)brief aan het voorbije jaar: beschrijf welke mooie en minder mooie dingen er zijn gebeurd, hoe jij bent veranderd, wat je anders had willen doen, wat je nooit meer zult vergeten, hoe je je het jaar zult herinneren, wat je hebt geleerd enzovoorts. Stel je voor dat het jaar 2017 een persoon is die dat alles op je pad heeft gebracht en laat je emoties de vrije loop in je brief. Het is een mooie reflectieoefening die voor bijzonere inzichten kan zorgen. Als je het met anderen wilt delen, kun je elkaar de brieven voorlezen, bijvoorbeeld op een 2017-avond.

♥ Start een nieuwe traditie

Hiermee kun je natuurlijk alle kanten op! Start een traditie die te maken heeft met het afsluiten van het jaar of die je elke kerstvakantie kunt herhalen, gewoon voor de feestdagen-feeling en om steeds iets leuks te hebben om naar uit te kijken. Schaatsen met je beste vriendin, een gezinsfotosessie (leuk om te zien hoe jullie elk jaar veranderen), een Jurassic Park-filmmarathon, een sjoelcompetitie met je grootouders, kerstverhalen of -gedichten schrijven, een kaartenactie opzetten voor eenzame ouderen of voor Serious Request, you name it.

♥ Doe iets engs of iets nieuws

Hoe tof zou het zijn als je je 2017 kunt herinneren als het jaar dat je je angst voor spinnen overwon? Of als je op de valreep met 2018 nog besluit om een luchtballonvaart te gaan maken, een schilderworkshop te volgen, te figureren in een film of tv-serie of iets anders te doen wat al een tijdje op je bucketlist stond? Mijn ervaring is dat de feestdagenperiode vaak een beetje gek voelt omdat alles anders is dan anders, maar dat gekke gevoel kun je veranderen in een bijzondere vibe door een beetje decembermagie te gebruiken om iets nieuws of engs te doen!

♥ Maak bewust tijd voor je passie

Grote kans dat je de laatste 11 dagen van het jaar kerstvakantie hebt of minder hoeft te werken. Als het je lukt om zoveel mogelijk vrij te zijn, zorg er dan voor dat je ook echt vrij hebt en gebruik die vrije tijd om een poosje álle aandacht – en dan bedoel ik ook echt álle aandacht – aan je passie te kunnen schenken. Ik heb er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ik de laatste blogs van het jaar vooruit kon plannen, zodat ik in de kerstvakantie veel tijd zou hebben om te schrijven. Op die manier kun je het jaar afsluiten in je heerlijke bubbel van doen wat je tof vindt én alvast de toon zetten voor waar je focus moet liggen in het nieuwe jaar!

♥ Beleef een perfecte dag

Bij de cursus positieve psychologie hadden we het laatst over positieve interventies: oefeningen die kunnen helpen om iemands geluk te bevorderen. Eén zo’n oefening is het creëren van je perfecte dag. Pak pen en papier en beschrijf hoe een perfecte dag er voor jou uit zou zien. Hoe laat zou je opstaan? Wat zou je eten bij het ontbijt en wat zou je doen tijdens het ontbijten? Hoe zou je je tijd daarna indelen? Met wie breng je je dag door? Het is een perfecte dag, dus alles mag! Probeer vervolgens een dag uit te trekken waarop je helemaal vrij bent en die perfecte dag te beleven. Hou het wel binnen de grenzen van het mogelijke en het simpele, maar bedenk hoe een ideale dag er voor jou uit zou zien en ga er vervolgens voor! Wedden dat het heel tof en bijzonder voelt?

♥ Iets impulsiefs doen

Decembermagie: dat betekent dat je in deze periode alle vrijheid hebt om te doen wat je wilt en wat er in je opkomt, ook al is het een beetje gek of niet helemaal redelijk. Geef daar dus aan toe: een sneeuwballengevecht houden alsof je een klein kind bent? Lekker doen. Om zes uur ’s ochtends een appeltaart bakken? Yum! Een hele dag afleveringen van Gilmore Girls kijken? Een foute dansparty houden op kerstmuziek? Heerlijk! Het maakt niet uit: doe lekker waar je zin in hebt, wees impulsief, maak er wat van. Juist die dagen en momenten herinner je!

Wat ga jij doen om het jaar goed af te sluiten?

You may also like...

1 Comment

  1. Wat een leuke blogpost! Een brief schrijven aan het jaar klinkt supertof. Misschien ga ik dat wel doen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]