Vrolijk kerstfeest! Het is vandaag Tweede Kerstdag en hoewel ik niet echt de inspiratie had voor een kerstachtige post, hoop ik dat jullie heerlijke feestdagen beleven met veel lekker eten, mooie momenten, gezelligheid én af en toe wat leestijd. Zo rond de feestdagen begint het bij mij altijd een beetje te kriebelen om boeken te lezen met zo’n warm en genoeglijk sfeertje: kerstromans bijvoorbeeld, of verhalenbundels. Want korte verhalen lezen rond de feestdagen, verhalen die een beetje sprookjesachtig zijn en misschien wel mooie wijsheden bevatten, die je lekker kunt lezen tussen het kerstdiner en de spelletjesmarathon en de jaaroverzichten op tv en het vuurwerk. Ik zet er maar liefst zes voor je op een rijtje, ideaal voor de dagen tussen kerst en oudjaar!

Jij & ik en andere verhalen – Jojo Moyes

Oeps, deze heb ik zelf nog niet gelezen… maar ik verheug me er wel enorm op deze romantische feelgoodverhalen. Het boek bevat een novelle over Parijs en daarnaast negen korte verhalen over bijvoorbeeld geheime liefde, sociale media, een bijzonder paar schoenen, huwelijksproblemen, een winkeldief, een magische jas, een wensenlijstje voor kerst en liefde via sms-berichten. Klinkt inderdaad heerlijk romantisch: als dit geen verhalen zijn om mee op de bank te kruipen met een kop thee en een pakje zakdoekjes met droevige én hoopvolle kerstliedjes op de achtergrond, weet ik het ook niet meer!

Wonderland – diverse auteurs

Ja, deze mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje! Deze verzameling van tien kerstverhalen is ook ná kerst nog perfect voor wat uurtjes leesplezier. De verhalen zijn magisch en sfeervol, met liefde en romantiek van ‘’je moet erin geloven, anders wordt het niks’’-kaliber, leuke plottwists en personages in wie je je goed kunt herkennen. Bovendien zit het vol met kersttradities, warme ontmoetingen en herenigingen en kerstgedachtes. Waar de verhalen over gaan? Bereid je voor op sprookjesachtige bladzijden met een hint van tijdreizen en droommagie, kersthelpers, verloren en gevonden familieleden, kerstfeesten waarbij puzzelstukjes op hun plek vallen, kerstmarkten, kerststerren (die aan de hemel) en liefde die alles overwint, zeker met kerst. Absoluut zalig!

Magisch – diverse auteurs

Nog een verhalenbundel die ik zelf nog niet gelezen heb, maar waar ik wel heel benieuwd naar ben. Het boek bevat negen paranormal romance-verhalen die in meer of mindere mate de grenzen van het realistische en het menselijke overschrijden, maar daardoor precies betoverend genoeg zijn voor de feestdagen. Denk aan magie in de familie, een hart dat letterlijk kan breken in duizend stukjes, djinns, leven na de dood, het einde van de wereld en magische ambachten. Ik word zelf ook helemaal enthousiast nu ik een beetje uitzoek waar de verhalen over gaan… snel lezen dus! Extra leuk: veel van de Wonderland-auteurs hebben ook een verhaal in Magisch zitten en vice versa, dus als je de ene bundel tof vond, dan de andere waarschijnlijk ook! Dutch Venture Publishing is in ieder geval heel goed in het maken van deze bundels, dat blijkt wel.

Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

Ooohh, dit boek is zo mooi! Het is létterlijk echt heel erg mooi, de vormgeving van het omslag en het binnenwerk is adembenemend en dan heb ik het nog niet eens over de illustraties bij de verhalen. Dit boek steekt met kop en schouders boven de rest uit als we het hebben over bundels die je rond de feestdagen kunt lezen, want het ziet eruit als een sprookjesboek en zo leest het qua inhoud ook. Het boek bevat verhalen die uit de wereld van het Bijzonderdom komen en dus allemaal gaan over mensen met bijzondere gaven. Klein nadeel: als je het andere werk van Riggs (de Bijzondere Kinderen van Mevrouw Peregrine-serie) niet gelezen hebt, zul je minder snappen van de verhalen, maar het is wel een boek dat heel tof is om te lezen met een open geest. De schrijfstijl is heerlijk en overal zit ook een levensles in. Aanrader!

The Tales of Beedle the Bard – J.K. Rowling

Het is al een hele tijd geleden dat ik dit boekje heb gelezen, maar ik ben van plan om binnenkort de Potterboeken weer eens te herlezen en dan komt dit tussenboek er ook achteraan. Het is maar heel dun en bevat een stuk of vijf verhalen, sprookjes eigenlijk, uit de tovenaarswereld. Ze gaan bijvoorbeeld over de Drie Broers, maar ook over magisch geluk en gebruiksvoorwerpen met een eigen willetje. De verhalen zijn voorzien van commentaar door Albus Perkamentus en dat maakt het, samen met de illustraties, extra leuk om te lezen. Je bent er snel doorheen en het is echt vet leuk!

In opstand – diverse auteurs

En dan de laatste, maar zeker niet de minste: een bundel van drie dystopische YA-verhalen van Lis Lucassen, Jen Minkman en Marieke Veringa (Mara Li). Vooral het eerste verhaal, dat zich afspeelt in een wereld waarin Duitsland de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen, is erg prikkelend en zet je enorm aan het denken. Het tweede verhaal is een verkorte versie van Het Boek van Voorheen maar alsnog interessant, over een wereld waarin kinderen al op jonge leeftijd uit huis gaan omdat dat hoort bij hun geloof. Het derde verhaal is wat ongrijpbaar, maar speelt zich af rond een Tribunaal voor criminelen waar iedereen op zeker moment in moet plaatsnemen. Verhalen die prikkelen, fijn lezen én stof tot nadenken geven, en ik vind de decemberperiode ook altijd een tijd van bezinning – dus daar past dit goed bij!

Lees jij graag verhalenbundels?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]