Comfortzone

Treed uit je comfortzone, verleg die grenzen, ga op avontuur, blijf niet vastgeroest zitten in het oude vertrouwde! Er zijn talloze boeken over geschreven, het is een favoriet onderwerp bij veel mindstyle- en life improvementbloggers en zelfs in het onderwijs wordt er veel over gepraat en gediscussieerd: je comfortzone. Je eigen cocon van vertrouwdheid en fijnheid, van omstandigheden waar je je prettig bij voelt en waar de dingen zijn zoals je ze graag wilt hebben. Veel mensen zijn van mening dat je in die comfortzone niks kunt bereiken, dat je daarin niet uitgedaagd wordt en dat je jezelf het échte leven in moet pushen. Nou jongens, I’m here to tell you… er is niets mis met die comfortzone. Wat een opluchting, hè? Ja, geniet maar van die fijne wetenschap. Dan vertel ik intussen even wat mijn eigen comfortzone voor mij betekent en waarom het hartstikke oké is dat jij ook in die van jou bivakkeert.

Situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt

Ja. Dat is het. Hoe geïsoleerd het ook mag klinken, dat is de definitie van comfortzone. Je creëert omstandigheden en een omgeving waarin je je lekker voelt, waarin je rustig bent en tot jezelf kunt komen, waarin je kunt ontspannen. En dat is hartstikke fijn: elk mens heeft van die momenten nodig dat je geniet van wat welverdiende R&R: rust en relaxation. Die momenten moeten er elke dag wel even zijn, want je moet jezelf gewoon elke dag de gelegenheid gunnen om bij te komen van de hectiek van de dag, om op te laden en alles te laten bezinken. Tuurlijk, het is niet aan te raden om dagen achtereen in die comfortzone te blijven hangen, maar op gezette tijden is er niets mis mee. Sterker nog: ik vind dat je vaker in je comfortzone zou moeten zitten dan erbuiten!

Situatie waarin je gelukkig bent

Laten we nou eens even eerlijk zijn: zelfs als iedereen elke dag één ding zou doen waarmee hij buiten zijn comfortzone treedt (en er zijn meer mensen die dat niet doen) dan nog brengt iedereen meer tijd door in zijn comfortzone. Je comfortzone is namelijk het leven dat je kent, het leven dat je kiest: het zijn de plekken waar je je thuis voelt, de mensen om wie je geeft, de hobby’s waar je graag mee bezig bent, de studie of het werk waar je voldoening uit haalt, de guilty pleasures waar je intens van kunt genieten, je lievelingseten, je favoriete muziek en boeken en series en films… kortom: je comfortzone wordt gevormd door alles wat je kent, alles waarbij je je prettig voelt en alles waar je gelukkig van wordt. In je comfortzone breng je de meeste tijd door, omdat dát de levenssfeer is die je kiest en die bij je past.

Life begins at the end of your comfort zone, zei Nesale Donald Walsch. Nee hoor: het leven begint in je comfortzone!

Situatie om in te functioneren en te bezinnen

Ten slotte is je comfortzone dus ook de situatie waar je je het grootste gedeelte van je dagelijks leven in bevindt: het werk dat je elke dag doet, de opleiding die je volgt, de mensen met wie je bevriend bent enzovoorts. Het is de situatie waarin je functioneert, maar… het is ook de situatie waarin je je bezint en reflecteert op precies dat leven dat je hebt. Doordat je je in je element voelt in wat je doet, kun je dromen, doelen stellen en plannen maken voor de toekomst. En die toekomst kan een verlengde vormen op je comfortzone, een voortzetting ervan, máár (the big but) die toekomst kan zich juist ook buiten je comfortzone afspelen. Een spannende nieuwe baan, het overwinnen van een angst, het leren kennen van nieuwe mensen, volwassen worden, een grote reis maken, iets heel nieuws doen, noem het allemaal maar op. Het leven buiten je comfortzone komt voort uit je comfortzone. Dat is precies waarom die cocon van ons zo waardevol is.

Mijn eigen comfortzone

Het idee voor dit artikel ontstond toen ik een poosje terug besloot dat ik een van mijn favoriete series opnieuw wilde gaan kijken op Netflix (The Vampire Diaries) terwijl ik tegelijkertijd één van mijn lievelingsboeken herlas (Het Nachtcircus van Erin Morgenstern). Dat voelde zo ontzettend fijn en ontspannend en comfortabel, maar toen ik verder ging nadenken over het artikel besefte ik ook dat mijn leven zich voor een groot deel in mijn comfortzone afspeelt: ik voel me prettig bij mijn studie en het lesgeven, bij het bloggen en alle andere dingen die ik graag doe. En tóch treed ik regelmatig uit mijn comfortzone: door socialer te zijn, af te spreken met mensen die ik alleen via internet ken, nieuwe dingen uit te proberen bij het lesgeven, te werken aan mijn blog- en schrijfskills, me actief in te zetten bij fysiotherapie en allerlei andere kleine dingen. En elke keer dat ik dat doe voel ik mezelf groeien en dat voelt heel goed, maar het voelt óók steeds heel goed om weer lekker terug te zakken in mijn comfortzone met een mooi boek, een fijne kop thee en mijn blog.

Treed uit je comfortzone om jezelf te blijven ontwikkelen, maar onderschat vooral niet de waarde van diezelfde comfortzone!

Is jouw comfortzone belangrijk voor je?

You may also like...

9 Comments

 1. Mijn comfort zone is bijna non-existent. Nee, dat is niet waar. Lekker thuis, lezen, achter de laptop. Dan voel ik me oké. Veel andere dingen zijn eigenlijk al “te”. Ik denk dat het mooi is om een balans te vinden tussen in je comfort zone blijven, en buiten je comfort zone treden. Allebei hebben namelijk wel wat, vind ik. Buiten de comfort zone treden geeft (voor mij in elk geval) vaak wel een veel trotser, blijer gevoel dan binnen de comfort zone blijven.
  Fijne week!
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…Wandelen: Duinenmars 2016My Profile

  1. Precies, die balans is gewon heel belangrijk – en helaas vaak ook heel lastig.

 2. Ik sluit me bij Kim aan en denk dat een balans inderdaad goed is. Zelf ben ik wel snel geneigd om binnen mijn comfortzone te blijven overigens.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #29My Profile

 3. Wat een mooi artikel! Ik ben ook wel eens geneigd om lekker binnen mijn comfortzone te blijven, omdat het veilig en vertrouwd voelt. Om te blijven ontwikkelen is het inderdaad echt nodig om soms even een stapje buiten je comfortzone te zetten, maar zoek wel de juiste balans zodat je als nog gelukkig voelt!
  Kelly onlangs geplaatst…Mijn top 5 kookboekenMy Profile

  1. Helemaal met je eens!

 4. Wat een mooi en inspirerend artikel! Ik vind het ook fijn om lekker in mijn comfortzone te blijven, maar voel wel vaak de ”druk” om daar uit te stappen, terwijl het zo fijn kan zijn! Ik denk daarom ook dat een balans de beste combinatie is, want ik ben wel gehecht aan mijn eigen comfortzone.
  Anouk onlangs geplaatst…Plog IJsland: Blue Lagoon en het NoorderlichtMy Profile

  1. Ja precies: mensen vinden vaak dat je er altijd maar uit moet komen terwijl erin zitten ook gewoon prima en heel fijn is!

 5. Het lijkt soms wel alsof je steeds nieuwe dingen moet ontdekken, nieuwe avonturen moet beleven, nieuwe smaken moet proeven, … Niet dat ik daar tegen ben hoor. Af en toe kan zo’n ontdekking best wel leuk zijn. Ik merk echter dat ik best wel gelukkig ben met de dingen die ik nu al heb én ken. Zou hoef ik niet persé nieuwe boekengenres te verkennen of elke nieuwe serie te bekijken. Ik kan evengoed genieten van een vakantie dicht bij huis als één verder weg. Dus tja, mijn comfortzone, vrienden-en familiekring zijn zeker belangrijk voor me.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Explosief vermoord – J.D.RobbMy Profile

  1. Ik snap je helemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]