YAY, IK BEN VANDAAG JARIG! Het is mijn eerste verjaardag sinds ik The Book Review heb en dat moet natuurlijk wel even aandacht krijgen. Omdat ik 22 word, dacht ik eerst aan een overzicht van 22 memorabele boeken, maar hoewel ik het mezelf graag moeilijk maak vond ik dat een beetje té ingewikkeld worden – want na 10 boeken loop ik dan wel vast. Dus vandaar dat ik besloot om gewoon even een ‘’leuk stukje’’ te schrijven, want leuke stukjes zijn leuk, over verjaardagen en boeken en jarig zijn en boeken krijgen. Want dat heeft toch wel iets bijzonders.

Toen ik echt nog een klein opdondertje was, kreeg ik natuurlijk nog geen boeken voor mijn verjaardag – want zó snel kon ik nou ook weer niet lezen. Dus kreeg ik Barbies, videobanden en ander speelgoed. Maar zo gauw ik leerde lezen en mijn leesniveau ook echt rap omhoog ging, werd duidelijk dat boeken toch wel een erg geliefd cadeau waren. Ook in periodes dat ik ziek was of in het ziekenhuis lag, waren boeken gewoon heel erg fijn. Als mensen op mijn verjaardag kwamen en van tevoren mijn moeder belden met de vraag ‘’wat Vivian graag wil hebben’’, dan luidde het antwoord altijd ‘’doe maar een boek, da’s altijd goed.’’ Tja, het is wel zo!

En hoe ouder ik werd, hoe fijner en magischer het werd, dat boeken krijgen. Ik vond het superfijn om me te laten verrassen met nieuwe boeken – veel van mijn kindse favorieten heb ik echt by surprise ontdekt doordat ik ze als verjaardagscadeau kreeg – én ik vond het superleuk om verlanglijstjes te maken en dan maar lekker af te wachten wat ik van wie ging krijgen. Al snel rees de vraag bij de verjaardagsvisite ‘’maar wat nou als ze dat boek al heeft?’’ en inderdaad, dat gebeurde wel eens. Maar ach, dat vond ik nooit zo’n ramp, want in die tijd kreeg ik ook best regelmatig boekenbonnen en dan kon ik lekker zelf mijn leesvoer uitzoeken. Of ik kreeg geld. O, hoeveel verjaardaggeld heb ik niet uitgegeven in de boekwinkel!

22 jaar

Toen ik wat meer de tienerleeftijd bereikte, vond ik het wel lastiger om boeken voor mijn verjaardag te vragen: ik had kennisgemaakt met de heerlijkheid van zakgeld en kocht daar bijna alleen maar boeken van (oké, laat dat bijna maar weg) – met als gevolg dat ik rond mijn verjaardag alle leuke boeken zelf al had gekocht. De laatste jaren heb ik veel meer het principe van het persoonsgerichte verlanglijstje – yes, ik maak mijn eigen principes – leren waarderen. Op Bol.com heb ik een lijst met boeken die ik zelf niet zo snel zou kopen: koffietafelboeken, schrijfboeken, invulboeken enzovoorts – die ik aan specifieke personen kan vragen. Wat ik ook nog wel eens deed, was een compleet verlanglijstje sturen aan bepaalde personen zodat het een verrassing zou blijven, of één verlanglijstje aan iedereen met de opmerking dat ze ‘’mama maar moesten bellen over wat ze zouden kopen om dubbelcadeaus te voorkomen.’’ Erg ingewikkeld, ik weet het. Haha.

Ik vind het nog steeds fantastisch, dat boeken krijgen voor mijn verjaardag -hoewel ik nu als twintiger ook steeds meer ervaar hoe leuk het is om andersoortige dingen te vragen, zoals een dagje uit of een etentje of iets dergelijks: hoe ouder en volwassener je wordt, hoe meer waarde de ervaringen gaan hebben. Toch geniet ik er nog enorm van als iemand op mijn verjaardag komt aanzetten met een pakje dat ongetwijfeld een boek is: het voelen van het papier, hoe groot is het, wat zou het kunnen zijn? En het leukste zijn de mensen die boeken geven die, zonder dat ze het echt zo bedoeld hebben, perfect bij mij passen: dat worden vaak mijn nieuwe lievelingsboeken en dat is zó leuk! Net zoals ik het heel leuk vind om delen van series te vragen voor mijn verjaardag, want ook dat worden leuke herinneringen. Ben benieuwd of ik voor deze verjaardag nog boeken ga krijgen. Jarig zijn als boekenwurm is in ieder geval wel heel erg leuk!

Vraag jij altijd boeken voor je verjaardag?

You may also like...

14 Comments

 1. Gefeliciteerd met je verjaardag, Vivian!

 2. Gefeliciteerd met je verjaardag, Vivian!

 3. Gefeliciteerd! Ik krijg altijd verrassend weinig boeken voor mijn verjaardag haha. Heeft inderdaad grotendeels te maken met het feit dat ik er al zoveel heb dat mensen niet meer weten wat ze moeten kopen 😉

 4. Gefeliciteerd! Ik krijg altijd verrassend weinig boeken voor mijn verjaardag haha. Heeft inderdaad grotendeels te maken met het feit dat ik er al zoveel heb dat mensen niet meer weten wat ze moeten kopen 😉

 5. Gefeliciteerd, maak er een leuke dag van! En ja, ik vraag altijd boeken voor mijn verjaardag. Ik geef dan wel specifieke boeken op die ik wil hebben, want anders komen ze aan met boeken die ik allang heb, haha!

 6. Gefeliciteerd, maak er een leuke dag van! En ja, ik vraag altijd boeken voor mijn verjaardag. Ik geef dan wel specifieke boeken op die ik wil hebben, want anders komen ze aan met boeken die ik allang heb, haha!

 7. Happy birthday! Oeh, ik geef altijd precies door wat ik wil hebben qua boeken, haha! Meestal geef ik er wel wat meer door, maar nooit te veel. En ik blijf boeken vragen, want ja, je kunt er nooit genoeg hebben, toch?? 🙂

  1. Precies mijn motto =D

 8. Happy birthday! Oeh, ik geef altijd precies door wat ik wil hebben qua boeken, haha! Meestal geef ik er wel wat meer door, maar nooit te veel. En ik blijf boeken vragen, want ja, je kunt er nooit genoeg hebben, toch?? 🙂

  1. Precies mijn motto =D

 9. De laatste jaren verschijnen er steeds meer boekentitels wanneer vrienden en familie me om een verjaardagswenslijst vragen. Ik vind het ook echt leuk om jaren nadien nog te weten welk boek ik van wie heb gekregen. Als ik geld krijg verdeel ik dat deels over mijn boekenbudget en deels over mijn knutselbudget. Al spendeer ik doorgaans wel het meeste geld aan boeken én minder aan knutselmateriaal. Dat laatste kost meestal iets minder. Ik vind het ook echt leuk om af te wachten welke verrassingen ik zal krijgen op mijn verjaardag.

 10. De laatste jaren verschijnen er steeds meer boekentitels wanneer vrienden en familie me om een verjaardagswenslijst vragen. Ik vind het ook echt leuk om jaren nadien nog te weten welk boek ik van wie heb gekregen. Als ik geld krijg verdeel ik dat deels over mijn boekenbudget en deels over mijn knutselbudget. Al spendeer ik doorgaans wel het meeste geld aan boeken én minder aan knutselmateriaal. Dat laatste kost meestal iets minder. Ik vind het ook echt leuk om af te wachten welke verrassingen ik zal krijgen op mijn verjaardag.

 11. Een verlate gefeliciteerd. Hopelijk heb je een fijne dag gehad.
  Ik vraag altijd maar boeken aan mijn man via zo’n bol verlanglijstje inderdaad, haha. Ik ben nu 28 en vind het eigenlijk lastig om andere dingen te vragen, want dan koop ik ze toch wel zelf als ik ze nodig heb. Van mijn ouders krijg ik meestal wel geld om boeken te kopen, haha. Andere mensen durven geen boeken voor mij te kopen gezien ze bang zijn dat ik het al heb denk ik, haha.

  1. Haha heel herkenbaar wat je zegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]