Uitgeverij

Bron beeld

We hebben het allemaal wel: een back-upplan. Een tweede carrièreweg, al helemaal uitgestippeld in onze dromen en fantasieën. Een tweede keus, een tweede droombaan. Een tweede mogelijkheid. Een carrière die we eigenlijk wel, maar tegelijkertijd ook helemaal niet zouden willen hebben. Ook ik heb zo’n droom: stiekem en niet zo stiekem zou ik wel bij een uitgeverij willen werken, als redacteur. Niet omdat ik het onderwijs niet meer in wil – dat is mijn passie, daar ligt mijn hart en dat blijft zo – maar gewoon. Je weet wel. Omdat ik een boekenwurm ben. En is het niet de droom van iedere boekenwurm om iets met boeken te doen?

Vroeger kwam het al wel eens bij me op: in een boekwinkel of bibliotheek mensen helpen om de perfecte boeken uit te zoeken, voor de perfecte leeservaring – voor zichzelf of voor iemand anders. Later vergat ik die droom, zoals ik ook de droom vergat om prikzuster of kinderverpleegkundige te worden. Het kwam wel weer een beetje terug toen ik rond mijn zeventiende oog begon te krijgen voor blogs en online magazines: o, wat leek het me heerlijk om daar te mogen werken, de hele dag stukjes te schrijven over wat ik maar wilde. Dát wilde ik doen, als ik eenmaal klaar was met mijn studie Nederlands – want met die studie kon je alle kanten op in de schrijf- en taalwereld, was mijn heilige overtuiging. Steeds als er werd aangekondigd dat een magazine als Girlscene een stageplaats had, steeds als ik stukjes van die stagiairs voorbij zag komen over die stages, zuchtte ik. Op een dag. Op een dag!

Natuurlijk was het allemaal een beetje naïef, want later besefte ik dat het helemaal niet zo werkte. Niks de hele dag stukjes schrijven: ook websitebeheer zou erbij horen, en foto’s maken, relaties onderhouden, naar evenementen gaan en nog een hele hoop andere dingen die helemaal niets voor mij zouden zijn. Voor zo’n baan, op de redactie van een website, zou je een studie Communicatie moeten doen en we weten allemaal dat ik ook weer niet zo supersociaal ben dat ik een communicatie-expert moet gaan worden. Ik kijk voor de grap op de website van de Hogeschool Rotterdam bij de pagina van de opleiding Communicatie en ik krijg het al warm. Jazeker, veel aandacht voor de Nederlandse taal, maar ook: voortdurend mediaprojecten, mediaproductie, medialandschap, marketing, communicatieve organisatie, evenementenmanagement, conceptontwikkeling en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal erg praktisch en creatief gericht en zo  zit ik niet echt in elkaar. Nee hoor, geef mij maar lekker dat onderwijs. Dat bloggen en schrijven voor het web doe ik er wel gewoon als hobby bij!

Toch is er sinds ik met mijn boekenblog ben begonnen een zeurstemmetje. Ik zou eigenlijk graag bij een uitgeverij willen werken. Want wat is het geval? Ik heb nu vrij veel met uitgevers te maken, niet alleen voor het contact omtrent recensie-exemplaren en dingen als blogtournees, maar ook het simpelweg in de gaten houden van wat er allemaal wordt gepubliceerd en wat ik daaraan zou kunnen hebben. Dagmar, één van mijn favoriete bloggers, is marketer bij uitgeverij VBK (onder andere Zomer & Keuning) en ook daardoor krijg ik wel eens een kijkje in het leven bij een uitgeverij. En natuurlijk weet ik dat het ook daar om veel meer gaat dan alleen boeken, maar oh. De droom van een boekenwurm. Ik zie het al helemaal voor me.

Ik weet niet bij welke uitgeverij ik aan de slag zou gaan, misschien wel gewoon Zomer & Keuning vanwege de fijne New Adult-romans, misschien het nieuwe en veelbelovende Storm Publishers voor young adults van Nederlandse bodem, misschien Moon (Overamstel) vanwege de keimooie internationale young adults, misschien Clavis vanwege de mooie en vooral bijzondere verhalen, misschien De Fontein vanwege de prachtige romans… afijn. Ik zou er werken als redacteur of misschien wel als marketer, in ieder geval zou ik nogal wat te zeggen hebben over hoe er met de boeken zou worden omgegaan. Ik zou plannen maken voor welke boeken we zouden uitgeven, voor omslagen, voor promotieaanpak, voor de rol van bloggers en vooral voor het aanzetten tot lezen van een breed publiek. Ik zou de nieuwe Tatiana de Rosnay, de nieuwe Jojo Moyes, de nieuwe Gayle Forman, de nieuwe Philippa Gregory, de nieuwe Kiera Cass, de nieuwe John Green, de nieuwe John Boyne ontdekken. Ik zou voortdurend praten met allerlei hoogst interessante mensen over literatuur en lezen, ik zou dé perfecte leesapps ontwikkelen. Ik zou alle manuscripten zelf lezen en recenseren, ik zou contacten onderhouden met scholen en ik zou het lezen stijlvol maken. Ja, dat zie ik wel zitten. Ik zou misschien zelfs een tijdschrift uitgeven, speciaal voor stijlvolle lezers… een online magazine voor stijlvolle lezers… theesmaken en mokken voor stijlvolle lezers… notitieboekjes voor stijlvolle lezers, boekenleggers, een eigen merk ereaders, veel stijlvolle literaire high tea’s en schrijfworkshops voor stijlvolle lezers… uitgeverij Styleread. Zoiets.

Ach, we kunnen dromen toch? Maar het leuke is stiekem dat ik sommige dingen ook best kan bereiken met het online magazine dat ik op zeker moment in de toekomst wil maken, met veel aandacht voor boeken en lezen. En nog iets leuks is dat ik besef dat alles wat ik in het onderwijs kan doen eigenlijk leuker klinkt dan het bovenstaande. Maar toch. De droom is er – en laten we het lekker een droom houden.

Zou jij graag bij een uitgeverij willen werken?

You may also like...

5 Comments

 1. Ondanks dat ik een 0 relevante opleiding heb, zou ik best bij een uitgever kunnen en willen werken. Ik ben echter een allesdoener… Oftewel; ik wil niet vastzitten aan maar 1 ding. Mijn droom is om mijn inkomsten via drie wegen te genereren.. En ik ben hard op weg dat doel te gaan realiseren.
  Emmy onlangs geplaatst…NaNoWriMo 2015My Profile

  1. Vind ik een hele mooie droom, en ik herken me er wel in: ik hoop ook het onderwijs straks te kunnen combineren met bloggen en het schrijven van romans. Of het allemaal te combineren valt is een tweede natuurlijk, maar ik wil er wel graag voor werken.

 2. Mijn werk-dromen evolueerde van verpleegster (kleuterklas), kleuterjuf (tot ik +/- 15 was en doorhad dat het fysiek te zwaar was) en leerkracht (tot ook dat te zwaar was) tot journalist (helemaal te uitputtend) en vervolgens bibliotheek-bediende. Uiteindelijk heb ik wel mijn graduaat in het Bibliotheekwezen gehaald maar er ook effectief werken is jammer genoeg niet haalbaar. Ik doe echter wel vrijwilligerswerk voor de plaatselijke bibliotheek (al is het nu al een hele poos geleden sinds ik nog iets van hen hoorde) en ben heel blij dat ik dankzij mijn blog toch deels datgene kan doen wat me gelukkig maakt.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Crimson Peak – Nancy HolderMy Profile

 3. Het is mijn ultieme droom om ooit een boekenwinkel met theehoekje uit te baten. En ook al weet ik dat het economisch slechte tijden zijn voor zoiets én dat ik een vast job niet mag opgeven voor zo’n gek plan én dat ik er gewoon het geld niet voor heb, toch kijk ik wel eens stiekem naar een mooi pand te huur of winkelinrichting e.d. Dromen mag!
  Annelies onlangs geplaatst…Muziek in mijn hoofd #3My Profile

 4. Dromen blijft heerlijk!
  Mij lijkt het trouwens ook geweldig, zo bij een uitgeverij werken. Ik weet aan de andere kant ook dat het voor mij totaal niet haalbaar zou zijn, maar zo af en toe dan gaan mijn dromen met me aan de haal 😉
  Jantine onlangs geplaatst…Muziek | Speciaal voor kinderen!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]