Hebben jullie dat ook wel eens, dat gevoel dat je zo overwéldigd wordt door al die boeken? Alle boeken die je nog ongelezen in je kast hebt staan, alle boeken die je al gelezen hebt maar nóg eens wilt lezen, al je lievelingsboeken waar je nooit genoeg van krijgt… en dan ook nog eens al die boeken op je verlanglijstje, alle boeken die je graag wilt hebben… zo’n gevoel dat ervoor zorgt dat je jezelf een boekenverbod oplegt. En alles gaat dan best een tijdje goed, je focust je op boeken die al langere tijd in je kast staan… maar dan komt het moment. Het moment van zwakte: je koopt toch weer een boek. Of meerdere boeken, zelfs. OH LOOK, BOOKS!

Smoesjes

En dan vergeet je gewoon dat je geen boeken mag kopen van jezelf, dat je er echt nog zoveel hebt. Dan kun je alleen nog maar denken aan BOOKS BOOKS BOOKS BOOKS en HEBBEN HEBBEN HEBBEN. Voor je het weet, heb je je pinpas getrokken en loop je de boekhandel uit met een tas vol of lig je alweer onder de brievenbus te wachten op de pakketpost van Bol.com. Voor je het weet, ben je tientallen smoesjes aan het bedenken: dat boek helpt me om mijn Engels te verbeteren, op dat boek heb ik al zó lang gewacht, die auteur vind ik zo tof, ik heb het verdiend, ik mag mezelf ook wel eens gewoon een boek cadeau doen, het hoort bij een serie, het staat zo mooi…

Wat er door je heen gaat

Het is nu eenmaal gewoon zo dat wij boekenwurmen niet makkelijk nee kunnen zeggen tegen nieuwe boeken. In de boekhandel schreeuwen ze je naam, op internet is de kracht van al die boeken bij elkaar meestal gewoon sterker. En geloof me, je probeert het. Je probeert het echt. Nee, nu kan het niet. Nee, nu heb ik gewoon het geld er niet voor. Nee, ik heb nog genoeg boeken. Nee, ik moet dit niet doen. Ik moet het echt niet doen. Maar… (dan begint de twijfel), maar… maar… nee, ik zou het echt niet moeten doen. Ik zou mijn geld aan andere dingen uit moeten geven. Ik zou het echt niet moeten doen. Echt, echt, echt, echt niet… o jee, nu heb ik het toch gedaan.

Look books

Zo erg is het niet

We zijn gewoon zwakkelingen, wij boekenwurmen. Maar is dat echt zo erg? Ja, oké, misschien zou je je geld beter kunnen uitgeven aan studieboeken, de huur, eten en kleren en dat soort dingen. Maar soms hoef je je over die kosten geen zorgen te maken en dan is overmatige boekenkoop toch eigenlijk niet zo’n probleem? Er zijn veel ergere dingen om je geld aan uit te geven. En boeken zijn gewoon fijn. En mooi. En waardevol. En leuk. En zoveel dingen die het geld waard zijn.

Kun jij de drang om boeken te kopen ook altijd slecht weerstaan?

You may also like...

18 Comments

 1. Ik kan me tegenwoordig heel goed inhouden; heb het afgelopen jaar echt nauwelijks boeken gekocht. Zeker aangezien ik momenteel geen vaste job heb, maar voornamelijk freelance opdrachten is het belangrijk om op mijn geld te letten. De huur kunnen betalen en eten zijn voor mij echt wel belangrijker dan boeken XD bovendien staan er nog zoveel ongelezen boeken in mijn kast, die verdienen eerst wel eens wat aandacht! En dan heb ik ook nog eens de bibliotheek herontdekt..

 2. Ik kan me tegenwoordig heel goed inhouden; heb het afgelopen jaar echt nauwelijks boeken gekocht. Zeker aangezien ik momenteel geen vaste job heb, maar voornamelijk freelance opdrachten is het belangrijk om op mijn geld te letten. De huur kunnen betalen en eten zijn voor mij echt wel belangrijker dan boeken XD bovendien staan er nog zoveel ongelezen boeken in mijn kast, die verdienen eerst wel eens wat aandacht! En dan heb ik ook nog eens de bibliotheek herontdekt..

 3. Herkenbaar, soms heb ik dat ook, maar over het algemeen kan ik me goed inhouden of het moet om een boek gaan die ik heel, heel, heel erg graag wil of het boek moet zo goedkoop zijn dat ik het wil hebben.

 4. Herkenbaar, soms heb ik dat ook, maar over het algemeen kan ik me goed inhouden of het moet om een boek gaan die ik heel, heel, heel erg graag wil of het boek moet zo goedkoop zijn dat ik het wil hebben.

 5. Ik kan me zo slecht inhouden als het gaat om boeken kopen. Ik ben op vakantie en heb hier al 12 boeken aangeschaft… Oeps
  Voorlopig echt even rustig aan doen (op een paar nieuwe releases na dan…) en eerst maar eens al die ongelezen boeken uit m’n boekenkast lezen

  1. Haha wauw 12, ook wel weer heerlijk zo’n dozijn nieuwe boeken!

 6. Ik kan me zo slecht inhouden als het gaat om boeken kopen. Ik ben op vakantie en heb hier al 12 boeken aangeschaft… Oeps
  Voorlopig echt even rustig aan doen (op een paar nieuwe releases na dan…) en eerst maar eens al die ongelezen boeken uit m’n boekenkast lezen

  1. Haha wauw 12, ook wel weer heerlijk zo’n dozijn nieuwe boeken!

 7. Ha! Vandaag compleet losgegaan en inderdaad véél boeken besteld, en ik voelde me zo schuldig. Tot ik je blogje las. Die nieuwe broek kan best nog een maandje wachten. Of twee. Thanks, dit stukje was precies wat ik nodig had ?

  1. Haha goed zo, graag gedaan!

 8. Ha! Vandaag compleet losgegaan en inderdaad véél boeken besteld, en ik voelde me zo schuldig. Tot ik je blogje las. Die nieuwe broek kan best nog een maandje wachten. Of twee. Thanks, dit stukje was precies wat ik nodig had ?

  1. Haha goed zo, graag gedaan!

 9. Vroeger had ik er meer moeite mee, dan kocht ik zo veel boeken die ik uiteindelijk niet las. Nu kan ik me beter beheersen, terwijl ik het qua salaris een stuk ruimer heb. Ik laat boeken langer op mijn verlanglijstje staan en koop ze alleen als ik ze echt wil hebben.

 10. Vroeger had ik er meer moeite mee, dan kocht ik zo veel boeken die ik uiteindelijk niet las. Nu kan ik me beter beheersen, terwijl ik het qua salaris een stuk ruimer heb. Ik laat boeken langer op mijn verlanglijstje staan en koop ze alleen als ik ze echt wil hebben.

 11. Eigenlijk lukt dit me vrij goed. Vermits ik zelf niet werk en dus ook geen eigen inkomen heb bestaat mijn boekenbudget uit kerst -en verjaardagsgeld. Op die manier geef ik eigenlijk geen geld uit en kan ik me dus ook niet schuldig voelen. Ik kan het budget wel aanvullen wanneer ik enkele oudere boeken verkoop. Maar ik hou me dus wel altijd aan dat beschikbare bedrag. Ook wanneer dit betekent dat ik keuzes moet maken. Misschien is dit ook wel deels de reden waarom ik de laatste jaren kritischer ben geworden in mijn keuze over het wel/niet aankopen van een boek.

  1. Wel goed van je dat het je op die manier lukt!

 12. Eigenlijk lukt dit me vrij goed. Vermits ik zelf niet werk en dus ook geen eigen inkomen heb bestaat mijn boekenbudget uit kerst -en verjaardagsgeld. Op die manier geef ik eigenlijk geen geld uit en kan ik me dus ook niet schuldig voelen. Ik kan het budget wel aanvullen wanneer ik enkele oudere boeken verkoop. Maar ik hou me dus wel altijd aan dat beschikbare bedrag. Ook wanneer dit betekent dat ik keuzes moet maken. Misschien is dit ook wel deels de reden waarom ik de laatste jaren kritischer ben geworden in mijn keuze over het wel/niet aankopen van een boek.

  1. Wel goed van je dat het je op die manier lukt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]