Lezen doe ik vaak in de auto of de taxi naar school, als ik ergens op moet wachten of soms zomaar tussendoor, als ik echt zin heb om een poosje te lezen. Maar ik denk dat ik niet overdrijf als ik zeg dat de meeste bladzijden door mij gelezen worden voor het slapengaan ’s avonds, zo vanaf 23:00 ongeveer. Dan kom ik in die fijne ontspannen gemoedstoestand terecht en kan ik echt enorm genieten van mijn boek omdat er geen andere dingen meer zijn die mijn aandacht opeisen of waarmee ik eigenlijk aan de slag wil, en dan heb ik ook nog helemaal geen zin om me over te geven aan die helaas broodnodige slaap.

 WHOOPS

Een scenario dat vaak werkelijkheid wordt is het volgende. Zo rond 22:00 zet ik de tv uit en maak ik me klaar om te gaan slapen: toilet, pyjama, medicijnen, beugel en me lekker installeren. Dan kan het meestal twee kanten op: als het nog vroeg is, wil ik nog wel eens een poosje Farm Heroes Saga spelen of een beetje rondhangen op social media. Soms bedenk ik me dan pas om half twaalf of zo dat ik eigenlijk nog wel even wil lezen… en meestal heb ik dan nog een dagdoel, dat ik wil halen. Even tot en met bladzijde zoveel of hoofdstuk X lezen want dan kan ik die progress bar op Goodreads weer lekker een stukje vullen. Tussendoor nog even een spelletje… een Facebook-chat… en WHOOPS, dan is het ineens alweer half één ’s nachts. Maar dan heb ik nog steeds niet dat dagdoel gehaald…

Nog twee hoofdstukken

 Straf

Ik heb er altijd al wel last van gehad: al toen ik klein was las ik de boekjes van Carry Slee gewoon steeds opnieuw omdat ik niet wilde stoppen met lezen en dan maakte ik het ook veel te laat – zo laat dat ik er een keer echt straf voor kreeg, oeps. En ook nu is het gewoon nog zo dat ik tot laat wil blijven lezen omdat ik het boek zo fijn vind, omdat ik niet wil ophouden, omdat ik geen zin heb om te gaan slapen. Omdat ik weet dat ik moeilijk in slaap zal komen omdat ik toch al slecht slaap, omdat ik al achterloop met mijn boek, omdat ik het graag uit wil hebben, omdat ik graag nog even wil ontspannen of juist omdat ik ’s avonds méér energie krijg door het rusten. Maar dat is allemaal niet echt heel erg handig als je de volgende ochtend naar school moet of er om uiterlijk tien uur toch wel uit wilt om nog iets aan je dag te hebben.

Raar leesritme

De oplossing? Tja. Toch echt dat boek wegleggen. Het grappige is dat ik altijd al wel een raar slaap- en leesritme heb gehad: vroeger werd ik vaak supervroeg wakker en dan lag ik gerust een aantal uurtjes te lezen: nu doe ik dat niet meer. Vroeg wakker worden überhaupt niet en lezen voor het opstaan al helemaal niet: dan wil ik lekker wakker kunnen worden. Mail checken, social media-notificaties bekijken, blog nalopen, spelletje spelen… lezen is er dan even niet bij. Wat ik wel graag doe, is in plaats van om een uur of half negen de tv aan te zetten, lekker een boek te pakken en me daar een poosje in te verdiepen zodat ik toch die hoofdstukken en bladzijden kan lezen. Of gewoon minder spelletjes spelen en meer bladzijdes omslaan. Kan ook best, toch?

Vinden jullie het ook zo moeilijk om ’s avonds te stoppen met lezen?

You may also like...

16 Comments

 1. Ik ben ondertussen wel zo ver dat ik MOET lezen voor het slapen, anders heb ik het idee dat ik niet ontspannen genoeg ben. Maar van lezen word ik echt wel moe dus vaak heb ik het na een uur wel gezien hoor. 🙂

  1. Ik heb dat juist helemaal niet, moe worden van lezen 🙂

 2. Ik ben ondertussen wel zo ver dat ik MOET lezen voor het slapen, anders heb ik het idee dat ik niet ontspannen genoeg ben. Maar van lezen word ik echt wel moe dus vaak heb ik het na een uur wel gezien hoor. 🙂

  1. Ik heb dat juist helemaal niet, moe worden van lezen 🙂

 3. Soms wel ja.
  In bed lees ik niet meer, sinds ik een bril draag: het ligt niet lekker met bril, en het leest nie lekker zonder bril. Maar ja, ik blijf vaak veel te lang op de bank zitten. Of als het lekker weer is op de galerij, waar op een gegeven moment de verlichting aangaat, zodat ik gewoon door kan lezen. Lekker buiten. Dus. En dan is het ineens echt enorm laat, en zeker met dit weer word ik ook nog eens vroeg wakker xD

  1. Haha dat kan ik me ook goed voorstellen inderdaad!

 4. Soms wel ja.
  In bed lees ik niet meer, sinds ik een bril draag: het ligt niet lekker met bril, en het leest nie lekker zonder bril. Maar ja, ik blijf vaak veel te lang op de bank zitten. Of als het lekker weer is op de galerij, waar op een gegeven moment de verlichting aangaat, zodat ik gewoon door kan lezen. Lekker buiten. Dus. En dan is het ineens echt enorm laat, en zeker met dit weer word ik ook nog eens vroeg wakker xD

  1. Haha dat kan ik me ook goed voorstellen inderdaad!

 5. Ik lees bijna nooit in bed. Niet alleen kan ik niet lekker lezen als ik lig, ik ga meestal naar bed als ik moe ben en dan wil ik gewoon slapen. 🙂

 6. Ik lees bijna nooit in bed. Niet alleen kan ik niet lekker lezen als ik lig, ik ga meestal naar bed als ik moe ben en dan wil ik gewoon slapen. 🙂

 7. Ik merk dat ik Netflix kijken veel lekkerder vind voor het slapengaan en daar echt ontspannen van wordt. Een tijdje moest ik van mezelf toch eerst gaan lezen, maar nu heb ik zoiets van: why?! Als Netflix kijken mij echt rustig maakt, wie zou mij dan tegenhouden 🙂 Ik volg dus lekker mijn gevoel tegenwoordig, wil ik verder in een tof boek, dan ga ik lezen, heb ik geen zin om te lezen, dan kijk ik Netflix. Dat voelt veel fijner dan lezen omdat het van mezelf moet.

  1. Precies dat doe ik ook inderdaad: rond een uur of 8 kijk ik of ik zin heb in mijn boek of in Netflix en ik probeer mezelf niet tot het een of het ander te pushen maar gewoon te doen waar ik het meeste zin in heb 🙂

 8. Ik merk dat ik Netflix kijken veel lekkerder vind voor het slapengaan en daar echt ontspannen van wordt. Een tijdje moest ik van mezelf toch eerst gaan lezen, maar nu heb ik zoiets van: why?! Als Netflix kijken mij echt rustig maakt, wie zou mij dan tegenhouden 🙂 Ik volg dus lekker mijn gevoel tegenwoordig, wil ik verder in een tof boek, dan ga ik lezen, heb ik geen zin om te lezen, dan kijk ik Netflix. Dat voelt veel fijner dan lezen omdat het van mezelf moet.

  1. Precies dat doe ik ook inderdaad: rond een uur of 8 kijk ik of ik zin heb in mijn boek of in Netflix en ik probeer mezelf niet tot het een of het ander te pushen maar gewoon te doen waar ik het meeste zin in heb 🙂

 9. In bed lezen lukt me niet goed omdat mijn gewrichten al snel reclameren vermits ik dan op één arm leun of mijn armen in de lucht moet houden. Ik lees echter wel steeds even – slechts enkele minuten maar voor mij hoort het een beetje bij het afsluiten van de dag

 10. In bed lezen lukt me niet goed omdat mijn gewrichten al snel reclameren vermits ik dan op één arm leun of mijn armen in de lucht moet houden. Ik lees echter wel steeds even – slechts enkele minuten maar voor mij hoort het een beetje bij het afsluiten van de dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]