Juni wordt de maand van bizar veel afspraken: een concert van Adele, een lesbezoek op stage, ziekenhuiscontroles en bruiloftsvoorbereidingen van mijn zus. Het wordt een maand van dag bij dag leven in de hoop dat mijn energie niet te veel weggevreten wordt, van rustig aan doen en mijn oplaadmomenten pakken en bloggen op een lager pitje, van ‘’we zien wel hoe het gaat’’ en ‘’we nemen het zoals het komt. En daarom wordt juni misschien ook wel een maand van minder lezen: in ieder geval een maand zonder TBR. En dat vind ik best wel wat.

Vóór ik met mijn boekenblog begon, las ik vrijwel elke maand gewoon wat ik wilde: toen besloot ik dat ik graag eens wilde uitproberen hoe dat beviel, zo’n TBR, en het bleek toch eigenlijk best fijn te zijn. Maar het nadeel is toch wel dat het ook een stukje druk oplevert en dat is minder fijn, want lezen hoort niet druk te zijn: het moet leuk en ontspannend en relaxed zijn. Dus besloot ik de maand juni uit te kiezen voor een nieuw soort leesexperiment: lezen zonder TBR. Geen ellenlang lijstje dat ik systematisch wil afwerken, geen klein aantal boeken dat ik in ieder geval wil lezen… gewoon helemaal niets.

Op dit moment loop ik 5 boeken vóór op mijn Goodreads reading challenge en waarschijnlijk komt daar nog een boek bij, want Anna & de french kiss lees ik vandaag of morgen ook uit. Misschien ga ik komende maand wel van 5 boeken vóór op schema naar on track, of naar een bepaald aantal boeken áchter. Wie weet. Misschien lees ik, afgezien van de paar boeken die ik voor school moet lezen, wel helemaal niets in juni, of maar één boek. Misschien lees ik ook juist wel héél véél, juist doordat ik het helemaal op mijn gemak kan doen… de mogelijkheden zijn eindeloos!

De maand juni

Ik heb in mijn kast een aardig aantal boeken liggen die ik binnenkort graag wil lezen, dus misschien ga ik wel lekker die boeken lezen: Lola & de boy next door, Alles wat je lief is, De afstand tussen jou en mij… Of misschien wordt juni wel de maand dat ik besluit om eindelijk eens De Selectie helemaal in het Nederlands te gaan lezen, inclusief het nieuwste boek. Of misschien ga ik wel eindelijk eens beginnen in de wat oudere ebooks op mijn iPad. Of in de resterende boeken van de Geek Girl-serie, of in alle ‘’op de gok’’-downloads van Elly’s Choice. Alles kan, en dat voelt lekker!

Hoe dan ook ga ik gewoon lekker lezen op mijn eigen tempo: ik ga mezelf niet verplichten een boek binnen een bepaald aantal dagen uit te lezen en als ik op bepaalde dagen geen zin heb om te lezen, dan lees ik niet. De recensie-exemplaren die ik binnen heb gekregen (dat zijn er nu 4) laat ik eventjes liggen: die ga ik gewoon lekker lezen als ik er zin in heb, misschien wel snel en misschien over een poosje. Misschien richt ik me wel op één boek tegelijk of op twee of drie tegelijk. Misschien ga ik wel even alleen ebooks lezen, of juist alleen fysieke boeken. Misschien ga ik wel HEEL VEEL lezen komende maand. Of helemaal niet. Maar weet je? Ik zie het wel. Want juni wordt een drukke maand, en juist daarom is het superfijn om lekker te kunnen bijkomen en opladen met een goed boek! Ik heb er nu al zin in.

Vind jij het fijn om zonder TBR te lezen?

You may also like...

12 Comments

 1. Dat klinkt inderdaad als een drukke maand. Ik zie persoonlijk TBR’s als boeken waar ik mij op wil richten, maar niet als een lijstje dat ik wil afwerken. Ik leg de stapel apart, kijk waar ik zin in heb en pak dat boek dan. Maar als ik geen zin heb in een van die boeken dan kijk ik gewoon naar de rest van mijn boekenkast.

  1. Zo werkt het ook inderdaad!

 2. Dat klinkt inderdaad als een drukke maand. Ik zie persoonlijk TBR’s als boeken waar ik mij op wil richten, maar niet als een lijstje dat ik wil afwerken. Ik leg de stapel apart, kijk waar ik zin in heb en pak dat boek dan. Maar als ik geen zin heb in een van die boeken dan kijk ik gewoon naar de rest van mijn boekenkast.

  1. Zo werkt het ook inderdaad!

 3. Mijn TBR zijn eigenlijk gewoon mijn eigen ongelezen boeken waar ik ooit eens aan toe wil komen. Ik leg ze echter niet klaar in stapeltjes en schrijf ook geen lijstje voor mezelf uit om te bepalen in welke volgorde ik ze wil lezen. Zodra ik er tijd voor heb kies ik gewoon dat boek uit dat me op het moment het meeste aanspreekt. Als ik alle boeken die ik graag wil lezen maar zelf niet bezit in een lijstje ga noteren dan … tja, dat zou een wel heel lange lijst worden en waarschijnlijk krijg ik daar dan spontaat leesstress van. 🙂

  1. Oeh, leesstress moeten we niet hebben!

   1. Daarnet keek ik meteen spontaaN naar mijn klavier om te zien hoe ver de T en N uit elkaar staan. Ik heb echt geen flauw idee hoe ik dat fout heb kunnen typen. 🙂

 4. Mijn TBR zijn eigenlijk gewoon mijn eigen ongelezen boeken waar ik ooit eens aan toe wil komen. Ik leg ze echter niet klaar in stapeltjes en schrijf ook geen lijstje voor mezelf uit om te bepalen in welke volgorde ik ze wil lezen. Zodra ik er tijd voor heb kies ik gewoon dat boek uit dat me op het moment het meeste aanspreekt. Als ik alle boeken die ik graag wil lezen maar zelf niet bezit in een lijstje ga noteren dan … tja, dat zou een wel heel lange lijst worden en waarschijnlijk krijg ik daar dan spontaat leesstress van. 🙂

  1. Oeh, leesstress moeten we niet hebben!

   1. Daarnet keek ik meteen spontaaN naar mijn klavier om te zien hoe ver de T en N uit elkaar staan. Ik heb echt geen flauw idee hoe ik dat fout heb kunnen typen. 🙂

 5. Ik lees nooit met een TBR maar heb wel een stapel recensieboeken die ik eigenlijk zsm wil lezen. Toch lees ik in mijn eigen tempo, en loop momenteel achter op mijn Goodreads challenge :p

 6. Ik lees nooit met een TBR maar heb wel een stapel recensieboeken die ik eigenlijk zsm wil lezen. Toch lees ik in mijn eigen tempo, en loop momenteel achter op mijn Goodreads challenge :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]