Jarenlang zocht ik naar een woord dat mijn liefde voor boeken en lezen goed kon omschrijven. Met boekenwurm nam ik geen genoegen, met leesbeest evenmin. Toen ontdekte ik, volgens mij via het inmiddels in ongenade geraakte We Heart It, het fenomeen bibliophilia. Oftewel: bibliofilie. Ik vond het meteen een superfijn woord en dus besloot ik dat ik vanaf dat moment een bibliofiel was. Maar ik gaf er wel een eigen definitie aan: een bibliofiel is volgens mij iemand die heel graag leest en toegewijd is aan boeken. Dat de werkelijke betekenis anders is, liet ik maar even voor wat het was.

Volgens het geliefde online woordenboek heb je naast bibliofilie ook nog bibliomanie. Bij bibliomanie houd je je op een obsessieve, bijna ziekelijke manier bezig met het verzamelen van boeken, zonder ze te lezen: puur om ze in je kast te hebben staan. Bibliofilie wordt breder geduid: dat staat deels voor boekenliefhebberij, maar ook voor het verzamelen en bezitten van boeken met een mooie vormgeving, die je dan ook echt koestert. Als bibliofiel ben je dus wel degelijk een gepassioneerd lezer en boekenliefhebber, maar je bent ook iemand die boeken graag uitkiest en bezit op basis van mooie omslagen.

Column bibliofilie

Ik denk dat ik rustig kan zeggen dat we allemaal wel een beetje bibliofiel zijn aangelegd. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen niets te malen om omslagen en dat begrijp ik ook wel: een boek hoeft voor mij ook niet per se een mooie omslag te hebben. Maar we zijn wel allemaal bibliofiel in de zin van de liefhebberij: we zijn lezers en liefhebbers van literatuur in hart en nieren. De een zal er wat meer of minder gepassioneerd mee bezig zijn dan de ander, maar in zekere zin is bibliofilie wel wat ten grondslag ligt aan ons leesgedrag.

Toch ben ik ook wel een bibliofiel in de zin van de vormgeving van boeken. Absoluut: ik kan helemaal verliefd worden op een mooi omslag en vind het sowieso fijn om gewoon mooie boeken in de kast te hebben staan. Niet voor niets ben ik altijd zuinig op mijn boeken: de vormgeving moet gewoon mooi blijven. Maar ook vind ik het heerlijk om naar mijn boekenkast te kijken en de planken oprecht mooi te vinden: dat is ook precies waarom ik mijn planken op uitgever wil indelen omdat ik het heel rustgevend vind als de boeken ongeveer even groot en hoog zijn en allemaal hetzelfde logootje hebben en als er een beetje een lijn zit in de stijl van de vormgeving. Tel daarbij op dat ik ook wel eens de fysieke versie koop van een digitaal boek en dat ik liever papieren boeken fotografeer dan ebooks op mijn iPad en ik denk dat je wel kunt zeggen dat ik een bibliofiel. En dat is eigenlijk best leuk, want het draagt weer iets bij aan die fijne leesbeleving.

Beschouw jij jezelf als een bibliofiel?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]