‘Ik wil dit boek in drie dagen uitlezen.’ ‘Ik wil deze maand nog vijf boeken lezen.’ ‘Ik wil drie boeken tegelijk lezen.’ ‘Ik wil recensie-exemplaren op volgorde lezen.’ ‘Ik wil me aan mijn TBR houden.’ ‘Ik wil per dag zoveel bladzijden lezen van twee boeken.’ Het zijn allemaal regels die ik mezelf vaak onbewust opleg wat het lezen betreft, omdat ik denk dat ik die dingen moet doen, omdat ik denk dat dat fijn voelt. Maar dankzij dit stukje van Sanne besefte ik afgelopen week iets: ik hoef helemaal niet te lezen. Ik doe het zelf, omdat ik het wil. Al die regels doe ik mezelf aan. En waarom eigenlijk? Wordt het lezen daar leuker van? Als ik heel eerlijk ben niet.  Waarom doe ik het dan?

Structuur

Ik vind het fijn om een beetje structuur te hebben in mijn leesleven: dat was de reden dat ik ergens vorig jaar, rond de tijd dat ik met mijn blog startte, besloot o elke maand een TBR-lijst te maken. Die structuur werd ook al bepaald door de boeken die ik las voor boekverslagen, maar daar stopte ik begin dit jaar mee en toen merkte ik dat ik het toch wel erg fijn vond om een beetje te weten in welke richting ik wilde lezen. En nog steeds vind ik het fijn, want het stelt me in staat om bepaalde boeken ook echt te lezen in plaats van dat ze in de kast blijven staan. Maar, en ik had het er al over in mijn wrap-up van april: zo’n TBR kan ook heel vervelend zijn omdat je er eigenlijk door opgejaagd wordt om te blijven lezen, want het is stom als je boeken aan het eind van de maand opnieuw op je TBR zet. Vind ik tenminste wel stom. En het legt een hoop druk op je. Nog stommer.

Ik *moet* nog lezen

Heel vaak betrapte ik mezelf erop dat ik het lezen op mijn takenlijstje zette voor die dag of dat ik tijdens het bloggen of studeren voortdurend iets in mijn hoofd hoorde gonzen: ik moet nog lezen ik moet nog lezen ik moet nog lezen. Dat is natuurlijk belachelijk, want dan ga je jezelf verplichten te lezen, je gaat stressen omdat je nog niet gelezen hebt en je gaat je gejaagd voelen omdat je óók nog moet/wilt lezen terwijl je het al zo druk hebt. En als je dan ook nog eens vindt dat je 100 bladzijden moet lezen, of 10 hoofdstukken, dan wordt het nog erger. Want dan ga je jezelf pushen. Terwijl je eigenlijk andere dingen wilt doen: schrijven, een serie kijken, naar buiten gaan. Slapen. Waarom doe ik mezelf dat aan?

Relaxed lezen

Relaxed lezen

Is relaxed lezen eigenlijk niet veel fijner? Je hoeft immers niet te lezen. Het is iets wat je leuk vindt, wat je graag doet, dus doe het dan ook alleen wanneer je het echt wilt. Ik merk dat ik het onwijs fijn vind om af en toe gewoon een uurtje of twee op bed te gaan liggen met een boek, zonder enige verplichting: soms vind ik het fijn om na het eten eventjes te gaan lezen voordat ik verder ga met bloggen, en ik vind het ook superfijn om gewoon heel spontaan lekker te gaan lezen terwijl ik eigenlijk bedacht had iets anders te gaan doen. Maar ik vind het ook best lekker om niet te lezen. Om niet te lezen in een ebook voor het slapengaan, maar lekker luchtig Farm Heroes Saga te spelen. Om tussen zeven en acht niet op bed te gaan lezen, maar lekker te schrijven aan mijn roman.  Ik vind het fijn om wat langer over een boek te doen als ik daar zin in heb, om één boek tegelijk te lezen, om gewoon wel te zien hoe en wat ik lees.

Ik doe het niet meer

Dus… ik doe het niet meer, dat pushen met het lezen. Ik ga niet meer van mezelf vragen dat ik een boek in twee of drie dagen uit heb en ik ga mezelf ook niet meer verplichten om een x-aantal bladzijden per dag te lezen, hooguit om tot een bepaald hoofdstuk te lezen als ik eenmaal bezig ben en alleen als ik het echt wil en fijn vind. Ik ga me niet meer stom voelen als het niet lukt om een dag niet te lezen, sterker nog: ik ga gewoon lezen als ik er zin in heb en anders niet. En ik denk dat ik ook eens ga proberen om een maandje zonder TBR te lezen en gewoon te kijken wat ik wil gaan lezen en wanneer. Benieuwd hoe dat me gaat bevallen. Eigenlijk ben ik best een enorme controlefreak, blijkt wel: we zullen zien hoe het gaat als ik dat lezen een beetje meer loslaat!

Push jij jezelf vaak om te lezen?

You may also like...

24 Comments

 1. Ja, ik doe dit ook. Ik baal ook van mezelf als ik een dag niet heb gelezen, of zelfs een paar dagen niet. Dan roep ik boos tegen mezelf: “Het is toch je hobby? Lees dan!” Maar juist dat pushen maakt het minder leuk. Dat is ook de reden dat ik geen fan ben van leesmarathons…

  1. Ik merk dat ik het ook echt op gevoel moet doen zeg maar, als ik ga lezen omdat ik vind dat ik moet lezen geniet ik er niet echt van maar als ik ga lezen omdat ik zin heb om te lezen is het veel fijner!

 2. Ja, ik doe dit ook. Ik baal ook van mezelf als ik een dag niet heb gelezen, of zelfs een paar dagen niet. Dan roep ik boos tegen mezelf: “Het is toch je hobby? Lees dan!” Maar juist dat pushen maakt het minder leuk. Dat is ook de reden dat ik geen fan ben van leesmarathons…

  1. Ik merk dat ik het ook echt op gevoel moet doen zeg maar, als ik ga lezen omdat ik vind dat ik moet lezen geniet ik er niet echt van maar als ik ga lezen omdat ik zin heb om te lezen is het veel fijner!

 3. Ik push mezelf bijna nooit om te lezen; ik weet dat het vanzelf wel komt wanneer ik er zin in heb. En als ik dan een dag of twee niet lees, dan vind ik dat helemaal niet zo erg. Dat haal ik dan de dagen daarna wel weer in 😉 Door geen TBR te maken, houd ik voor mezelf het lezen leuk! Al zorg ik wel dat ik zo snel mogelijk in recensie-exemplaren begin 🙂

 4. Ik push mezelf bijna nooit om te lezen; ik weet dat het vanzelf wel komt wanneer ik er zin in heb. En als ik dan een dag of twee niet lees, dan vind ik dat helemaal niet zo erg. Dat haal ik dan de dagen daarna wel weer in 😉 Door geen TBR te maken, houd ik voor mezelf het lezen leuk! Al zorg ik wel dat ik zo snel mogelijk in recensie-exemplaren begin 🙂

 5. Ik probeer het echt te voorkomen omdat ik lezen ontspannend wil houden. Wel geef ik recensieboeken vaak voorrang op eigen boeken. Maar steeds vaker vraag ik me af of ik niet beter wat kan afwisselen. Ik denk dat mijn recensies snel genoeg online verschijnen en vermoed dat ik niet meteen klachten zal krijgen wanneer het eens iets langer duurt.

  Ik leg mezelf geen verplicht aantal pagina’s of hoofdstukken per dag op en als ik me niet goed genoeg voel om te lezen zal ik eerder een serie bekijken. Het haalt niet uit om dan toch te gaan lezen wanneer je niets van het verhaal kan opslaan. Wel merk ik dat ik zelfs na één dag zonder lezen mijn leesvoer al mis. Blijkbaar kan ik gewoon niet lang zonder.

  1. Ik vind het ook wel erg fijn om een periode veel te lezen zodat ik ook veel recensies kan inplannen en daarna wat minder, dan geniet ik er ook vaak meer van!

 6. Ik probeer het echt te voorkomen omdat ik lezen ontspannend wil houden. Wel geef ik recensieboeken vaak voorrang op eigen boeken. Maar steeds vaker vraag ik me af of ik niet beter wat kan afwisselen. Ik denk dat mijn recensies snel genoeg online verschijnen en vermoed dat ik niet meteen klachten zal krijgen wanneer het eens iets langer duurt.

  Ik leg mezelf geen verplicht aantal pagina’s of hoofdstukken per dag op en als ik me niet goed genoeg voel om te lezen zal ik eerder een serie bekijken. Het haalt niet uit om dan toch te gaan lezen wanneer je niets van het verhaal kan opslaan. Wel merk ik dat ik zelfs na één dag zonder lezen mijn leesvoer al mis. Blijkbaar kan ik gewoon niet lang zonder.

  1. Ik vind het ook wel erg fijn om een periode veel te lezen zodat ik ook veel recensies kan inplannen en daarna wat minder, dan geniet ik er ook vaak meer van!

 7. Ik ben hier nogal relaxed in. Ik lees echt puur voor mijn plezier. Als ik een paar dagen niet gelezen heb, maak ik mij daar ook niet druk over. Een TBR-lijst maken, doe ik ook niet. Ik heb altijd stapels ongelezen boeken thuis liggen en het hangt gewoon van mijn bui af in welk boek ik zin heb. Maar ik kan mij wel voorstellen dat wanneer je een gestructureerd persoon bent, een zekere regelmaat in je lezen aangenaam is.

  1. Ja precies, regelmaat in het lezen is eigenlijk verrassend fijn!

 8. Ik ben hier nogal relaxed in. Ik lees echt puur voor mijn plezier. Als ik een paar dagen niet gelezen heb, maak ik mij daar ook niet druk over. Een TBR-lijst maken, doe ik ook niet. Ik heb altijd stapels ongelezen boeken thuis liggen en het hangt gewoon van mijn bui af in welk boek ik zin heb. Maar ik kan mij wel voorstellen dat wanneer je een gestructureerd persoon bent, een zekere regelmaat in je lezen aangenaam is.

  1. Ja precies, regelmaat in het lezen is eigenlijk verrassend fijn!

 9. Heel herkenbaar. Ook ik wil elke dag minimaal één hoofdstuk lezen. Soms vind ik dit fijn, omdat ik mezelf hiermee een laagdrempelig doel stel. Maar soms voelt het belachelijk om van iets wat je voor je plezier doet een doel te maken.

  1. Ik merk nu ook dat ik het lastig vind om mezelf níet als doel te stellen om te lezen, omdat ik het ook wel fijn vind om elke dag wat bladzijden te lezen zeg maar. Moeilijk, moeilijk!

 10. Heel herkenbaar. Ook ik wil elke dag minimaal één hoofdstuk lezen. Soms vind ik dit fijn, omdat ik mezelf hiermee een laagdrempelig doel stel. Maar soms voelt het belachelijk om van iets wat je voor je plezier doet een doel te maken.

  1. Ik merk nu ook dat ik het lastig vind om mezelf níet als doel te stellen om te lezen, omdat ik het ook wel fijn vind om elke dag wat bladzijden te lezen zeg maar. Moeilijk, moeilijk!

 11. Ik merk wel dat ik soms baal als ik een dag (of een paar dagen) niet gelezen heb, maar ik heb niets met ‘ik moet van mezelf zoveel hoofdstukken/bladzijdes’, of een TBR die ik in een maand uit wil lezen.

  Wel geef ik recensieboeken nog steeds voorrang op ‘eigen’ boeken, en als ik daar wat meer van heb wil ik ze eigenlijk wel graag uit hebben. Als het goede boeken zijn is dat verder ook niet zo erg, want dan lees ik toch wel xD Maar als die boeken dan wat dikker zijn, of mijn hoofd staat minder naar lezen, dan kan het alsnog als een aardige stapel aanvoelen. Zelfs als het eigenlijk heel erg meevalt.

  1. Ja precies hè, veel boeken of dikke boeken werken bij mij ook vaak demotiverend…

 12. Ik merk wel dat ik soms baal als ik een dag (of een paar dagen) niet gelezen heb, maar ik heb niets met ‘ik moet van mezelf zoveel hoofdstukken/bladzijdes’, of een TBR die ik in een maand uit wil lezen.

  Wel geef ik recensieboeken nog steeds voorrang op ‘eigen’ boeken, en als ik daar wat meer van heb wil ik ze eigenlijk wel graag uit hebben. Als het goede boeken zijn is dat verder ook niet zo erg, want dan lees ik toch wel xD Maar als die boeken dan wat dikker zijn, of mijn hoofd staat minder naar lezen, dan kan het alsnog als een aardige stapel aanvoelen. Zelfs als het eigenlijk heel erg meevalt.

  1. Ja precies hè, veel boeken of dikke boeken werken bij mij ook vaak demotiverend…

 13. Volgens mij geniet je er echt veel meer van als je gewoon op een relaxte manier kan lezen. Ik leg het mezelf nooit op. 🙂

 14. Volgens mij geniet je er echt veel meer van als je gewoon op een relaxte manier kan lezen. Ik leg het mezelf nooit op. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]