De laatste tijd ben ik enorm fan van het YA-genre: ik vind het heerlijk hoe divers de boeken zijn, hoe fijn de schrijfstijl is, hoe ik mijzelf kan herkennen in de personages en hoe intens de verhalen vaak zijn. Dat ik heel goed weet wat mij wel en niet ligt, heb ik altijd prettig gevonden – maar toch ontdek ik steeds meer dat het ook enorm waardevol is om af en toe je grenzen te verleggen. Dat is dan ook precies wat ik stukje bij beetje wat meer doe.

Geen verwachtingen

Lezen zonder verwachtingen is, zo heb ik geleerd, soms enorm verfrissend: dan valt een boek niet zo snel tegen en kan het je wél sneller verrassen, en aangenaam verrast worden door een boek is één van de fijnste dingen aan het lezen. Zo verwachtte ik weinig van Eenzaam en extreem ver weg en Did I mention I love you? en dat bleken écht goede boeken te zijn. Het geeft een gevoel van vrijheid, van ontspannen afwachten wat er op je pad gaat komen.

Uitstapjes naar andere genres

Mijn grenzen verleggen doe ik echter veel meer door af en toe uitstapjes te maken naar andere genres dan wat ik normaal gesproken lees. Sciencefiction? Niet mijn ding, maar na Eenzaam en extreem ver weg sta ik er wel wat meer voor open. New Adults lees ik niet echt meer, maar toch heb ik Razend van Lis Lucassen en Onbereikbaar van Rebecca Yarros gekocht. Ook romans lees ik wat meer. Er is zoveel meer dan YA, zoveel meer wat óók te gek en bijzonder en magisch kan zijn!

Grenzen verleggen

Lezen wat je niet leuk lijkt

Het is een enigszins gekke denkwijze: waarom zou je boeken kopen die je niet echt leuk lijken? Om het te proberen, simpelweg – want soms blijkt het dan tóch leuk te zijn en waren het puur vooroordelen die je tegenhielden, zoals ik had bij DIMILY en bij nog wel wat andere boeken die me eerst niks leken, maar die ik toch wel erg goed vond. Soms moet je even een soort drempel over, moet je dat eerste ‘’nah’’-gevoel kwijt en je verwachtingen uitschakelen. En dan… MAGIE.

Soms valt het tegen

Natuurlijk is het niet altijd zo dat er dan ook echt toffe boeken op je pad komen: soms is dat waarvan je dacht dat het niks zou zijn, ook gewoon echt niks voor jou. En soms heb je tóch nog hoge verwachtingen en die komen dan niet uit, jammer genoeg. Soms stop je alsnog met een boek. Kan allemaal. Maar door het gewoon te proberen, stel je jezelf open voor heel veel meer dan wat je denkt te kennen qua boeken en genres, en daar kun je jezelf zeker dankbaar voor zijn, uiteindelijk!

Verleg jij graag je grenzen wat lezen betreft?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]