Er zijn zoveel boeken die ik nog zo graag wil lezen. Echt, het zin er zo belachelijk veel. Toen ik laatst weer eens naar boekhandel Donner in Rotterdam ging, waren er zó veel boeken die ik wilde meenemen dat er een paar alarmbellen af gingen. Want tja… hoe graag ik het ook wilde, ik had echt niet genoeg plek en ook echt niet genoeg ruimte voor ál die boeken. En er zijn nog zó veel boeken die ik nog moet lezen… zó veel boeken die ik misschien niet leuk vind en die dus het veld kunnen ruimen om plaats te maken voor nieuwe, fijnere boeken… dus ik had een nieuw soort focus nodig. Een book buying ban?

Book buying ban

Ik ben nooit zo’n fan geweest van wat mensen een book buying ban noemen: geen boeken mogen kopen gedurende een bepaalde tijd. Niet alleen vind ik dat boeken kopen iets is wat gewoon fijn is en wat je gewoon moet doen om jezelf blij te maken… ik denk dat het ook niet zo goed werkt, want het kopen van boeken wordt dan gezien als ‘’fout’’ gedrag en dat is gewoon niet leuk. Natuurlijk kan het zijn dat e geen geld of geen ruimte hebt, maar ik denk dat er toch vaak wel manieren zijn om boeken te kopen als je dat graag wilt. Een book buying ban heeft voor mij in ieder geval nooit zo goed gewerkt.

Book buying deal

Wat ik in plaats daarvan graag doe – en wat ook best wel goed werkt – is een book buying deal: ik spreek iets met mezelf af over het kopen van nieuwe boeken en daar hou ik me ook aan. Bijvoorbeeld dat ik na mijn tentamens een bepaald aantal boeken of bepaalde titels mag kopen, als beloning. Meestal doe ik ook iets rond de feestdagen en mijn verjaardag, dan geef ik mezelf gewoon een boek cadeau omdat het leuk is om af en toe iets voor mezelf te kopen. Maar zo’n deal neemt ook wel eens vastere vormen aan: zo heb ik laatst bi Donner met mezelf afgesproken dat ik elke keer als ik daar kom, twee boeken mag kopen: een Potterboek (ik ben bezig de hardcovers te verzamelen) en een ‘’gewoon’’ boek. Niet meer dan twee.

book-buying-deal

Werkt dat nou?

Ja, dat werkt! Want op die manier heb ik iets om naar uit te kijken én een beetje structuur, en zo voorkom ik dat ik steeds mijn boekje te buiten ga wat boeken kopen betreft. Maar ik maak ook wel eens andere deals met mezelf. Bijvoorbeeld: eerst een x-aantal titels lezen die al heel lang ongelezen in mijn kast staan en dan pas nieuwe boeken kopen. Of: eerst serie X lezen en dan pas serie Y compleet maken. Of: alleen boeken kopen die ik ook echt meteen wil lezen, om te voorkomen dat ik boeken in huis haal die ik eigenlijk niet écht wil lezen. Of: eerst alle recensie-exemplaren lezen en dan pas nieuwe boeken kopen. Soms werkt het ook niet, want dan voelt het als een festijn van regels en nou ja, lezen moet niet aan te veel regeltjes gebonden zijn.

Altijd wel een excuus

Het gevaar van zo’n book buying deal is ook wel, merk ik, dat het soms een beetje al té leuk wordt. Dan wordt het een soort ‘’altijd wel een excuus om een boek te kopen’’-feestje omdat ik altijd wel iets kan verzinnen waar ik een beloning voor verdien, of altijd wel een excuus kan verzinnen om niet aan een deal te hoeven voldoen. Maar ja, als je boekenkast overvol is – op wat gaten van uitgeleende boeken na – en de voorraad ebooks op je iPad angstaanjagend groot wordt… dan moet je toch wat. En om nou al die mooie boeken die je tóch niet meer leest naar boven te gaan verplaatsen (kan natuurlijk ook!) is ook een beetje overdreven. En zielig. Bovendien: als je zo’n deal écht met jezelf maakt, dan is het des te leuker om je er écht aan te houden!

Soms voel ik me heel sterk, met zo’n deal. Want met elk boek dat ik lees, draag ik er een beetje aan bij! En op andere momenten ben ik ook absoluut niet sterk. Dan denk ik ‘’ach wat, ik koop gewoon een nieuwe boekenkast’’ en dan wil ik het liefst naar Ikea rennen voor zo’n lieve nieuwe Billy. Hoe en wat, dat valt nog te bezien. Ach ja… #bookwormproblems

Werkt een book buying deal voor jou?

You may also like...

8 Comments

  1. Een book buying deal heb ik ook een tijdje gedaan toen ik bezig was met afvallen. Als ik dan een bepaald gewicht bereikte dan mocht ik een boek kopen. Misschien moet ik zoiets volgend jaar maar weer doen nu er nog zwangerschaps kilo’s af moeten, haha.

    1. Dat is ook een goeie inderdaad!

  2. Een book buying deal heb ik ook een tijdje gedaan toen ik bezig was met afvallen. Als ik dan een bepaald gewicht bereikte dan mocht ik een boek kopen. Misschien moet ik zoiets volgend jaar maar weer doen nu er nog zwangerschaps kilo’s af moeten, haha.

    1. Dat is ook een goeie inderdaad!

  3. Ik werk nog steeds met een kritischere benadering als vroeger. Waar ik eerder snel een boek zou gekocht hebben wanneer het me aansprak en de prijs meeviel stel ik me nu bij ieder boek de vraag of ik het enkel wil lezen of ook echt wil hebben. Alleen bij winkels als de Kringloopwinkel en het Boekenfestijn durf ik af en toe een uitzondering toelaten maar dan gaat het doorgaans om boeken die ik niet de bibliotheek kan ontlenen.

  4. Ik werk nog steeds met een kritischere benadering als vroeger. Waar ik eerder snel een boek zou gekocht hebben wanneer het me aansprak en de prijs meeviel stel ik me nu bij ieder boek de vraag of ik het enkel wil lezen of ook echt wil hebben. Alleen bij winkels als de Kringloopwinkel en het Boekenfestijn durf ik af en toe een uitzondering toelaten maar dan gaat het doorgaans om boeken die ik niet de bibliotheek kan ontlenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]