De TBR-lijst is voor veel lezers een uitkomst: een lijst van welke boeken je wanneer wilt lezen zodat je ook daadwerkelijk aan die boeken toekomt. Hartstikke fijn, heb ik zelf ontdekt: zo bereik je écht iets wat je boeken betreft en kun je aan het eind van de maand een mooi lijstje maken van je gelezen boeken. Maar inmiddels ben ik weer op zo’n punt aanbeland dat ik he-le-maal klaar ben met die TBR. Hoewel… toch niet helemaal. Een klein beetje. Op een bepaalde manier. Echt wel.

Wedstrijd

Het idee van die TBR vind ik op zich ontzettend fijn: heel vaak weet ik gewoon echt niet wat ik wil lezen en dan helpt het wel om zo’n lijst te hebben. Maar heel vaak is het ook vervelend omdat je soms toch zin hebt in andere boeken en dan voelt het weer zo vervelend als je aan het eind van de maand niet de boeken van je TBR hebt gelezen, alsof je jezelf teniet hebt gedaan. Wat natuurlijk nergens op slaat, want lezen is leuk en moet leuk blíjven. Het moet geen wedstrijd met jezelf worden en al helemaal geen werk of opdracht, en zo voelt het soms wel als ik een TBR maak.

Tijdsdruk

Daarnaast heb ik ontdekt dat ik de tijdsdruk vervelend vind. Deze maand besloot ik voor het eerst de focus te leggen op een serie, namelijk De Selectie van Kiera Cass. Superfijn om daar daadwerkelijk aan toe te komen, maar als je tegen het eind van de maand ontdekt dat het je waarschijnlijk niet gaat lukken om álle boeken van de serie te lezen… dan is dat niet zo fijn voor je leesmotivatie. Het is gewoon vervelend als je jezelf min of meer pusht om bepaalde boeken in een bepaalde maand te lezen. Het voelt voor mij bijvoorbeeld alsof ik niet de vrijheid heb om van die lijst af te wijken. En ‘’die lijst’’ wordt dan algauw ‘’die stomme lijst.’’ Dat wil je toch ook niet?

bye-deadlines

Nieuw plan

Dus heb ik een nieuw plan gemaakt – yay voor nieuwe leesplannen! Ik wil nog wél met een TBR werken, omdat ik een hoop boeken in mijn kast heb staan waar ik al heel lang constant benieuwd naar ben en die wil ik dan ook écht binnenkort gaan lezen: op die lijst staan bovendien ook de series waar ik me binnenkort (opnieuw) aan wil gaan wagen. Maar ik werk niet meer met een maandelijkse TBR, dat is het grote verschil. Ik lees gewon in een doorlopende lijn. Als ik wil afwijken van de TBR-lijst is dat ook prima (he is slechts een soort focus) maar het gaat er vooral om dat ik niet de stress voel van ‘’o ik moet die boeken in die maand lezen.’’ Zo wordt het wat relaxter. Vind ik best wel goed klinken!

Dus…?

Dus ga ik waarschijnlijk even stoppen met de Gelezen en te lezen-rubriek en ook met het serie van de maand-idee. Af en toe besteed ik wel aandacht aan de TBR-lijst, maar niet echt expliciet. Het idee is dat ik daar gewoon steeds een boek van kies waar ik zin in heb, en dan zie ik wel waar het schip strandt!

Lees jij het liefst met of zonder TBR-lijst?

You may also like...

8 Comments

  1. Ik heb wel graag een lijstje met boeken waar ik echt aan toe wil komen – of boeken die al veel te lang in mijn boekenkast liggen, als ik zin heb in zo’n soort boek geef ik die dan voorrang. Voor mij geldt juist het tegenovergestelde: ik heb lang zonder echt een TBR gelezen, en ik merkte de laatste tijd dat ik daardoor nooit toekwam aan de boeken die ik echt wilde lezen. Want ach, ik had toch geen TBR, dus nog een recensieboek aanvragen ging wel. Eigenlijk ontzettend jammer, dus voor komende maand ga ik wel met een TBR werken. Even kijken hoe dat gaat.

    1. Heel herkenbaar inderdaad, succes!

  2. Ik heb wel graag een lijstje met boeken waar ik echt aan toe wil komen – of boeken die al veel te lang in mijn boekenkast liggen, als ik zin heb in zo’n soort boek geef ik die dan voorrang. Voor mij geldt juist het tegenovergestelde: ik heb lang zonder echt een TBR gelezen, en ik merkte de laatste tijd dat ik daardoor nooit toekwam aan de boeken die ik echt wilde lezen. Want ach, ik had toch geen TBR, dus nog een recensieboek aanvragen ging wel. Eigenlijk ontzettend jammer, dus voor komende maand ga ik wel met een TBR werken. Even kijken hoe dat gaat.

    1. Heel herkenbaar inderdaad, succes!

  3. Zo heb ik mijn TBR eigenlijk altijd al beschouwd. Het is gewoon een ontzettend lange lijst van (eigen) boeken die ik graag een keer wil lezen en boeken die ik ooit een keer wil lenen/kopen/… wanneer ik daar de tijd voor vind. Een maandelijks lijstje zou voor mij ook teveel als een verplichting aanvoelen dus daarom doe ik het op deze manier.

  4. Zo heb ik mijn TBR eigenlijk altijd al beschouwd. Het is gewoon een ontzettend lange lijst van (eigen) boeken die ik graag een keer wil lezen en boeken die ik ooit een keer wil lenen/kopen/… wanneer ik daar de tijd voor vind. Een maandelijks lijstje zou voor mij ook teveel als een verplichting aanvoelen dus daarom doe ik het op deze manier.

  5. Ik maak nooit TBR lijstjes. Ik heb één grote TBR lijst met alle boeken die ik nog heb liggen en wil lezen, en bepaald gewoon op het moment dat ik een boek uit heb in welk volgende boek ik ga beginnen.

  6. Ik maak nooit TBR lijstjes. Ik heb één grote TBR lijst met alle boeken die ik nog heb liggen en wil lezen, en bepaald gewoon op het moment dat ik een boek uit heb in welk volgende boek ik ga beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]