De gekte rondom Harry Potter eindigde een flink aantal jaar geleden, toen het laatste deel van de laatste verfilming in de bioscoop verscheen en J.K. Rowling, Daniel Radcliffe, Emma Watson en Rupert Grint definitief afscheid van elkaar namen. Een poos bleef het rustig, maar toen werd er aangekondigd dat het extra boekje Fantastic Beasts and Where to Find Them verfilmd zou worden. Die film is er inmiddels bijna… maar dat is nog niet alles. Want nu is er ook een toneelstuk. En, jazeker, een ‘’achtste’’ boek. En jongens, de gekte is weer he-le-maal terug.

Ik als Pottergek

Ik ben absoluut een Pottergek. Ik heb alle boeken gelezen, vind ze bijna allemaal super en ben van plan om de hele reeks, het liefst dit jaar nog, opnieuw te gaan lezen én alle hardcovers te verzamelen. Ik hou van de wereld die Rowling heeft geschapen, ik hou van het avontuur en de thema’s, ik hou van de fantasie… het is als een warme deken waaronder je heerlijk kunt ontspannen en wegdromen. Het is magisch.

Sceptisch

Maar toch. Ik vond het echt niet zo erg toen het voorbij was: van mij hoefden er niet zo nodig nog meer boeken of films te komen, want je kunt alles altijd weer opnieuw lezen en bekijken. Vandaar ook mijn scepsis toen alles weer werd opgerakeld, eerst met Fantastic Beasts – die ook in drie films gaat komen – en nu met Harry Potter & the Cursed Child. Het toneelstuk breekt alle records, evenals het boek in scriptvorm, en ik kan er alleen maar om zuchten.

Pottergekte

Magie

Begrijp me niet verkeerd, het spreekt me allemaal heus wel aan. Die fabeldieren vond ik altijd cool en de film ziet er ook écht cool uit. Het toneelstuk doet volgens mij echt geen afbreuk aan de magie, en ja – ik word er echt allemaal wel een beetje stuiterig van. Echt wel. En ik vind het bijzonder dat de magie zó sterk is dat er nog steeds nieuwe dingen worden gemaakt, dat er nog steeds geld aan wordt verdiend en dat het nog steeds enorm tijdloos en fenomenaal is. Dat vind ik bijzonder.

Klaar is klaar

Maar van mij hoeft het gewoon allemaal niet zo. Harry Potter hoort voor mij bij mijn jeugd, het is jaren geleden dat ik de boeken en films voor het laatst las en bekeek. En natuurlijk kun je nog tal van uitbreidingen doen – ik ben ook zo iemand die The Tales of Beedle the Bard tof vond en die dolgraag meer zou lezen over de Marauders en de Orde van de Feniks – maar op zeker moment moet het gewoon klaar zijn. Ik word er gewoon zo móe van. Ik had het ook bij Twilight en The Hunger Games, het draait om geld en dat is zonde.

Ga je het dan niet lezen?

Ik vind het allemaal een beetje overkill. Het Zweinstein-event bij boekhandel Donner heb ik aan me voorbij laten gaan, maar ik ga in september wel naar de Harry Potter Expo. Of ik het nieuwe ‘’boek’’ ga lezen weet ik nog niet… enerzijds ben ik wel benieuwd en hóórt het er gewoon een beetje bij, anderzijds hoeft het niet zo. Het doet me allemaal niet zoveel, want het zal gewoon nooit net zo magisch zijn als de oorspronkelijke reeks. Dáárom moet het ook gewoon klaar zijn, vind ik.

Wat vind jij van de weer herlevende Pottergekte?

You may also like...

10 Comments

 1. Het lijkt onder boekbloggers soms vloeken in de kerk, maar ik ben ook wel een beetje klaar met de Harry Potter-gekte. Ik was (ben) echt wel een Potter-fanaat, heb de zeven delen in huis en een aantal keer gelezen, en ‘Tales of Beedle the Bard’ ook. Maar achteraf haakte ik bij de verfilmingen al af toen ze deel zeven in twee films opsplitsten, en afgelopen lente merkte ik dat de boeken aan magie in begonnen te boeten. Voor mij blijven ze voorlopig in de kast staan, tot ik hopelijk kinderen heb die de Potter-leeftijd hebben: dan hoop ik dat de magie weer een hele nieuwe dimensie krijgt.

  Maar over het nieuwe boek twijfel ik niet eens: voor nu vind ik die het geld niet waard. Misschien ooit, maar de hype is niet meer aan mij besteed.

  1. Inderdaad, toen de film in tweeën werd gesplitst vloeide het fandom ook al een beetje uit mij weg.

 2. Het lijkt onder boekbloggers soms vloeken in de kerk, maar ik ben ook wel een beetje klaar met de Harry Potter-gekte. Ik was (ben) echt wel een Potter-fanaat, heb de zeven delen in huis en een aantal keer gelezen, en ‘Tales of Beedle the Bard’ ook. Maar achteraf haakte ik bij de verfilmingen al af toen ze deel zeven in twee films opsplitsten, en afgelopen lente merkte ik dat de boeken aan magie in begonnen te boeten. Voor mij blijven ze voorlopig in de kast staan, tot ik hopelijk kinderen heb die de Potter-leeftijd hebben: dan hoop ik dat de magie weer een hele nieuwe dimensie krijgt.

  Maar over het nieuwe boek twijfel ik niet eens: voor nu vind ik die het geld niet waard. Misschien ooit, maar de hype is niet meer aan mij besteed.

  1. Inderdaad, toen de film in tweeën werd gesplitst vloeide het fandom ook al een beetje uit mij weg.

 3. Ik ben het helemaal met je eens! ik sta ook niet te stuiteren van enthousiasme voor de nieuwe films of het theaterscript. Misschien dat ik het OOOIT eens lees, maar voorlopig heb ik er echt geen zin in 😛

  1. Haha, OOIT inderdaad!

 4. Ik ben het helemaal met je eens! ik sta ook niet te stuiteren van enthousiasme voor de nieuwe films of het theaterscript. Misschien dat ik het OOOIT eens lees, maar voorlopig heb ik er echt geen zin in 😛

  1. Haha, OOIT inderdaad!

 5. Meer Harry Potter, meer beter.

 6. Meer Harry Potter, meer beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]