Terwijl ik nog volop aan het nagenieten ben van mijn vakantie in Italië en het heerlijke lezen daar – zo fijn relaxed en ongedwongen – is de maand september alweer begonnen. As we speak heb ik mijn eerste stagedag en deze week beginnen ook mijn colleges weer, dus de vakantie is officieel ten einde. Maar dat is helemaal niet erg, want september belooft een supertoffe maand te worden vol events, boekreleases en bizar veel aandacht voor YA!

September is YA-maand

Een paar jaar geleden is Literatour geïntroduceerd, een Boekenweek voor YA. Hoewel het zich toen vooral beperkte tot schoolbezoeken en boeken die nog nét in de categorie jeugdliteratuur vallen, is het inmiddels uitgegroeid tot een waar YA-festijn. Op talloze plekken organiseren heel veel boekhandels allerlei events mét toffe auteurs, de nieuwste YA-sensaties komen in deze maand uit en veel uitgevers houden fijne kortingsacties. En ik vind het allemaal best wel tof, want daardoor krijgt het genre des te meer aandacht en erkenning, en al die mooie boeken en ondergewaardeerde auteurs verdienen dat absoluut. YA mag best wat hipper worden!

Maar toch…

Ik vind het dus supertof dat er zoveel events zijn en er zoveel boeken verschijnen, maar… ik laat het wel een beetje aan me voorbijgaan. September is een onwijs drukke maand en veel events zijn doordeweeks in de avonduurtjes, wat voor mij gewoon niet haalbaar is. Daarnaast heb ik inmiddels wat ervaring met ‘’grote’’ events en ik heb ontdekt dat ik de kleinere bijeenkomsten met puur een auteursbezoek eigenlijk leuker vind, omdat de organisatie dan vaak beter is en je gewoon op een wat rustigere manier qualitytime kunt doorbrengen met de auteur in kwestie. Plus… het is allemaal wel héél erg veel. Echt héél erg veel. Op Facebook vliegt alles je om de oren en ik denk dat de timing niet zo best is. Door alles tegelijk te doen, dwing je mensen te kiezen en zullen sommige events nu eenmaal minder aandacht krijgen. En dat is jammer.

De maand september

Wat ga ik dan wél doen?

Ik verheug me deze maand vooral enorm op de boeken die gaan verschijnen: 54 minuten van Marieke Nijkamp, PS: Ik hou nog steeds van je van Jenny Han, Wink, Poppy & Midnight van April Tucholke en nog een aantal andere titels. Daarnaast ga ik wél naar het auteursbezoek van Jenny Han en Laure Eve in Donner – ik vind het zó tof dat ze daarnaartoe komen! – en heb ik ook een boekpresentatie van een lifestyleboek op mijn lijstje staan. Ik ga ook nog eens naar de Harry Potter Expo in Brussel: eigenlijk al superveel dus! En begrijp me vooral niet verkeerd: ik vind het supertof dat al die events er zijn, maar het zijn er gewoon te veel, de meeste zijn te ver weg en onhandig gepland en ik voel gewoon niet de behoefte om te gaan. Misschien als ik nog eens tijd over heb. Maar waarschijnlijk krijg ik het al druk genoeg.

Literatour

Overigens wil ik nog even iets kwijt over het Literatour-concept: ik vind het echt goed dat dit er is en dat het zich al flink aan het ontwikkelen is. Dit is namelijk echt een hele goeie manier om jongeren/middelbare scholieren meer aan het lezen te krijgen en YA ook wat meer erkend te maken op scholen en bij het algemene leespubliek, om te laten zien dat het meer is dan alleen The Hunger Games en Twilight. YA is echt een (grotere) opmars aan het maken, ook de YA van Nederlandse bodem, en daar juich ik voor!

Wat ga jij doen de komende maand?

You may also like...

14 Comments

 1. Literatour zoals het nu door het CPNB vormgegeven is, dat vind ik nog niet helemaal OK. Van de schrijvers die langs de scholen gaan, schrijven er maar twee echte YA.. En dan is ZO ZO ZO ZO zonde. Ik vind het echt jammer dat zij Literatour enkel richten op de leeftijd van 15-18 jaar en enkel op scholen. Gemiste kans. (En die naam, die kan écht niet).

  1. Er is inderdaad nog wel ruimte voor verbetering maar ik vind het al tof dat het de aanzet geeft tot zoveel andere YA-aangelegenheden!

 2. Literatour zoals het nu door het CPNB vormgegeven is, dat vind ik nog niet helemaal OK. Van de schrijvers die langs de scholen gaan, schrijven er maar twee echte YA.. En dan is ZO ZO ZO ZO zonde. Ik vind het echt jammer dat zij Literatour enkel richten op de leeftijd van 15-18 jaar en enkel op scholen. Gemiste kans. (En die naam, die kan écht niet).

  1. Er is inderdaad nog wel ruimte voor verbetering maar ik vind het al tof dat het de aanzet geeft tot zoveel andere YA-aangelegenheden!

 3. Ik ben het er mee eens dat het inderdaad wat druk is. Soms zelfs meerdere events op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Ikzelf ga in elk geval naar Yalbal en de 23e ben ik zelf gast in Heerenveen, en op de 25e ga ik naar hapjes en sapjes. Ik wil er nog wel meer bezoeken maar dat wordt te druk en teveel gereis.

  Wel vind ik alle events echt superleuk! 🙂

  1. En je gaat ook naar Dagmars boekpresentatie toch? Daar ben ik ook bij!

 4. Ik ben het er mee eens dat het inderdaad wat druk is. Soms zelfs meerdere events op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip. Ikzelf ga in elk geval naar Yalbal en de 23e ben ik zelf gast in Heerenveen, en op de 25e ga ik naar hapjes en sapjes. Ik wil er nog wel meer bezoeken maar dat wordt te druk en teveel gereis.

  Wel vind ik alle events echt superleuk! 🙂

  1. En je gaat ook naar Dagmars boekpresentatie toch? Daar ben ik ook bij!

 5. Toen ik terugkwam van vakantie werd ik echt overspoeld door alle events. Ik heb nog niet beslist of er iets voor mij tussen zit, ik moet het voor mezelf eerst even structureren wanneer wat is. Inderdaad heel erg veel!

 6. Toen ik terugkwam van vakantie werd ik echt overspoeld door alle events. Ik heb nog niet beslist of er iets voor mij tussen zit, ik moet het voor mezelf eerst even structureren wanneer wat is. Inderdaad heel erg veel!

 7. Eigenlijk is het wel jammer dat alles zo samen komt wat evenementen betreft. Je kan onmogelijk overal naartoe en dan moet je inderdaad selectief keuzes maken én vallen er sowieso enkele af. Hier in België zijn er dan weer heel weinig evementen. Al ga ik deze maand waarschijnlijk wel naar de voorstelling van het boek dat mijn nicht schreef. Die voorstelling is immers relatief dicht bij huis daar geraak ik normaal vrij makkelijk met bus en tram. Als ik me die dag goed genoeg voel zou ik er alleszins graag willen bij zijn.

  1. Dat klinkt ook als een bijzonder uitstapje inderdaad!

 8. Eigenlijk is het wel jammer dat alles zo samen komt wat evenementen betreft. Je kan onmogelijk overal naartoe en dan moet je inderdaad selectief keuzes maken én vallen er sowieso enkele af. Hier in België zijn er dan weer heel weinig evementen. Al ga ik deze maand waarschijnlijk wel naar de voorstelling van het boek dat mijn nicht schreef. Die voorstelling is immers relatief dicht bij huis daar geraak ik normaal vrij makkelijk met bus en tram. Als ik me die dag goed genoeg voel zou ik er alleszins graag willen bij zijn.

  1. Dat klinkt ook als een bijzonder uitstapje inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]