Wiebelende stapels boeken met daarop een wankele iPad als camera, nerveus brabbelen tegen je eigen spiegelbeeld, de seconden die weg tikken als je even niet weet wat je moet zeggen, een gevoel alsof je weer voor het eerst een spreekbeurt moet houden, urenlang worstelen met bewerkingsprogramma’s, nog eens urenlang wachten op het uploaden naar YouTube, koud zweet als het allemaal niet gaat zoals je wilt, de handen in het haar als er briljante stukjes film verdwenen zijn, het nagelbijtend wachten op weergaven, duimpjes omhoog en comments, de twijfel bij het zien van de lengte van de video’s en de awkwardness, negatieve feedback, het idee dat je open en bloot op het internet staat….

Het klinkt als een worstcasescenario, maar het zijn echt dingen die me er jarenlang van hebben weerhouden om te vloggen. Voor mijn persoonlijke blog heb ik welgeteld twee filmpjes gemaakt omdat het me wel leuk leek en omdat het werk uitspaarde, maar toen had ik het wel weer gezien. Vlogs kijken doe ik ook eigenlijk nooit: het idee ervan vind ik leuk, maar ik word er altijd onrustig van om alleen maar naar een filmpje te kijken terwijl ik tal van andere dingen zou kunnen doen. Een BookTube-account was dan ook iets heel erg onwaarschijnlijks. Ja, als Pasen en Pinksteren op één dag vallen ga ik vloggen.

Maar… daar moet ik toch op terugkomen. Want… ik heb een YouTube-kanaal aangemaakt voor The Book Review. Ja, echt! En er staan zelfs al drie video’s op, waarvan eentje de intro is die voor elke vlog zit. Het was eigenlijk allemaal heel erg impulsief: ik zag her en der blogjes verschijnen over het vloggen en het BookTuben en er begon iets aan me te knagen. Zou het niet leuk zijn als… zou het niet een mooie aanvulling zijn op… kan ik eigenlijk nog wel zonder… zou ik het eigenlijk niet heel leuk vinden? En toen, zomaar ineens, PATSBOEM: ik ga vloggen! Nee, ik ga booktuben! Er kwamen allemaal ideeën voor video’s in me op en de volgende dag, toen ik een vrije middag had, was ik al bezig met de eerste filmpjes. De ideeën bleven komen en afgelopen weekend maakte en uploadde ik een derde video. Nu is het officieel: ik kan niet meer terug. Ik ben een BookTuber.

BookTuber

En ik geniet er met volle teugen van! Ik had het echt niet achter mezelf gezocht, maar eigenlijk voelt het heel erg natuurlijk. Misschien komt het door het lesgeven dat ik er eigenlijk heel relaxt onder ben als de aandacht op me gericht is, misschien is het onderdeel van mijn ontwikkeling als boekenblogger, misschien past het gewoon heel erg goed voor mij. Maar eigenlijk gaat het me dus gewoon supermakkelijk af: ik begin en eindig elke video op dezelfde manier en vind dat ontzettend leuk bedacht van mezelf, ik praat met het grootste gemak over boeken en lezen en merk dat ik het echt tof vind om op die manier mijn ei kwijt te kunnen, mijn enthousiasme lekker te laten zien, een beetje gek en vooral heel erg boekenwurmerig te doen en van alles te bespreken en te laten zien waar ik op mijn blog geen aandacht aan besteed: het is op die manier echt een verlengde van The Book Review en ook dat is onwijs leuk. Ik voel me helemaal in mijn element!

Natuurlijk is het ook nog wel lastig: ik vind het nog erg moeilijk om de juiste lengte te vinden en om te bepalen wat ik nou precies wil vertellen: ik ben veel aan het hakkelen en val ook wel eens stil: dat heeft natuurlijk ook wel iets natuurlijks, maar ik wil het ook graag een beetje vlot kunnen. Cameratechnisch ben ik ook nog niet zo sterk, maar over het algemeen vind ik dat dat best goed gaat. Ik zit nog boordevol ideeën en ben ook steeds aan het kijken hoe ik de video’s kan verbeteren.

Ik vind het natuurlijk super als jullie je willen abonneren op mijn kanaal: als het goed is komen er twee video’s per week, een Currently Reading en een ander soort filmpje, waarin ik bijvoorbeeld een plank van mijn boekenkast laat zien of een aantal favoriete boeken. Ik wil ook mini-reviews gaan doen van mini-boeken, bijvoorbeeld novelles of andersoortige boekige buitenbeentjes, om het zo maar te noemen. O, en alle tips zijn absoluut welkom! Ik wil heel graag leren en verbeteren.

Heb jij ook een BookTube-kanaal?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik kwam er net tot mijn verbazing achter dat ik je nog niet volg op Youtube, schande! Want je doet het al zo leuk en helemaal voor hoe lang je het doet. Je leert het pas echt als je het doet natuurlijk. Ik heb alvast een tip voor je om de belichting wat beter te maken: koop een zo’n studiolamp. Volgens mij heb ik er 30 euro voor neergelegd maar ik heb er geen spijt van gehad. Heel simpel! Maar je kan natuurlijk ook bij het raam zitten, daglicht is het beste licht dat je kan krijgen haha.

    Keep up the good work!

    1. Dankjewel! Ik zit inderdaad al bij het raam, maar ik kan daar nog wel een beetje mee spelen natuurlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]