Wij mensen vinden het erg fijn om met beloningssystemen te werken, om onszelf iets te beloven als we een bepaalde opdracht uit hebben gevoerd of iets goed hebben gedaan. Hartstikke normaal, en ook heerlijk om te doen: na een drukke dag even met een welverdiend drankje en de voeten omhoog een leuke serie kijken, extra lang uitslapen na een vermoeiende week, dat ene klusje niet hoeven doen als je dat andere klusje wél hebt gedaan of een mooi cadeau voor jezelf kopen als je heel lang ergens veel moeite voor hebt moeten doen. En zo’n cadeau hè, dat is vaak een boek. Of meerdere boeken.

Ik zal je verklappen – of waarschijnlijk wist je het allang – dat ik op Bol.com verlanglijstjes heb gemaakt per uitgever. En heel vaak beloof ik mezelf dat ik alle boeken van zo’n lijstje mag bestellen als ik a) mijn tentamens van een periode weer in één keer heb gehaald b) een doel heb bereikt met The Book Review dan wel c) een goede stagebeoordeling heb gehaald of d) een drukke periode door ben gekomen zonder oververmoeidheid of ziekte. Want het lijkt heel fijn, zo’n vooruitzicht op een cadeau aan mezelf, het lijkt iets waardoor je gemotiveerd raakt en ergens naar kunt streven. Maar is dat wel zo?

Column boeken als beloning

Het punt is dat ik dit soort dingen heel snel vergeet. Het zijn ideeën die bij me opkomen en waarvan ik een goed gevoel krijg, een beetje in de trant van ‘’kijk mij eens lief voor mezelf zijn.’’ Maar daadwerkelijk dat boek of die boeken kopen wanneer het doel is bereikt, doe ik niet zo vaak. Eigenlijk koop ik namelijk helemaal niet zoveel boeken, of in ieder geval niet vaak. Meestal ga ik in één keer all out en daarna een poosje niet meer. Meestal ga ik naar Bol.com voor een enkel boek en dan surf ik net zo lang tot ik een vijf- of zestal boeken in mijn mandje heb want één boek is niet leuk en zo heb ik een divers aantal en/of een gelijk aantal ebooks en fysieke boeken. Aldus de welbekende smoesjes die een boekenwurm verzint om het kopen van teveel boeken te bagatelliseren.

Natuurlijk is het fijn om eens een keertje daadwerkelijk een boek te kopen als beloning voor het een of ander en natuurlijk mag dat. Maar weet je wat het is? Het is niet nodig. Boeken kopen is sowieso al leuk en fijn, daarvoor hoeft het niet te worden ingezet als beloningssysteem. Ik vind het vooral fijn als ik weet dat ik het géld heb om boeken te kopen. Ja oké, ik zou mijn geld ook aan iets anders kunnen uitgeven en ik zou ook wat actiever bezig kunnen zijn met sparen voor die fijne Macbook die het bloggen makkelijker zal maken, maar ik kan mijn geld ook gewoon aan boeken uitgeven. En boeken winnen het gewoon altijd. Omdat ze fijn zijn. En omdat ze verrijkend zijn en waardevol blijven en omdat het beter is om heel veel boeken te kopen dan heel veel games of kleren of bioscooptickets of uitgaansconsumpties of weet ik veel wat. Boeken zijn het waard. Hoe dan ook. Het thuiskomen met een tas vol boeken of het vinden van het pakket op de deurmat, dát is de beloning. Dat is het allerfijnste dat er is. Pareltjes.

Zo, en nu ga ik genieten van mijn stapel nieuwe boeken! Een tip voor liefhebbers van Divergent en De selectie: op de boekenafdeling van de V&D zijn de boxen van deze series te koop voor maar €17!

Beloon jij jezelf wel eens met boeken?

You may also like...

5 Comments

  1. Ik beloon mezelf niet erg vaak met het kopen van boeken, maar wel met leestijd. Dan heb ik een hele drukke dag gehad en plan ik een uur of half uur in om te gaan lezen. Dat voelt dan echt als een soort beloning. Even een moment voor mezelf

  2. Deze column is zo herkenbaar! Afgelopen week zei ik tegen mezelf: als ik in drie dagen vijf sollicitatiebrieven verstuur, mag ik Glass Sword van Victoria Aveyard bestellen als pre-order. Uiteindelijk bleek dat het niet te juiste editie was, dus heb ik het boek niet eens besteld.. Maar mijn doel van vijf sollicitatiebrieven in drie dagen had ik mooi wel bereikt! Eens kijken wat ik mezelf deze week kan beloven 😉

  3. Ja dit klinkt wel herkenbaar. Al heb ik zóveel boeken op mijn tbr plank staan dat ik me nu een beetje schuldig voel als ik boeken koop. Eerst eens die enorme tbr plank een kopje kleiner maken, want daar staan veel veelbelovende titels tussen die meer liefde verdienen!

  4. Ik heb weleens gedaan dat ik eerst vijf boeken moest lezen en daarna mocht ik mezelf beloven met een nieuw boek. Nu ik wat meer salaris heb, werk ik niet meer met dat systeem maar koop ik gewoon boeken als ik ze wil hebben. Tegenwoordig lees ik ook wel vaker boeken uit voordat ik er nieuwe bij koop en koop ik boeken alleen nog maar als ik ze echt graag wil, en niet omdat ik ze heel misschien ooit nog wel eens wil lezen.

  5. Ik beloon mezelf niet écht, denk ik. Ik koop een boek alleen als ik hem écht wil…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]