Een poosje terug ging ik naar de Donner om het Best of YA-magazine en een cadeautje te scoren en uiteraard kon ik het niet laten om even langs die fijne Young Adult-afdeling te gaan. Ik kwam heel veel boeken tegen die ik al in de kast heb staan, boeken die nog op mijn verlanglijstje bivakkeren en die me wanhopig smeekten ze mee te nemen… en ik kwam ook wat boeken tegen die ik nog niet in mijn bezit had en die ook nog niet waren toegewezen aan een verlanglijstje op Bol.com, maar die me wél aanspraken. Waarom? Omdat ik ze voorbij had zien komen op diverse boekenblogs en ze in mijn hoofd waren blijven hangen.

Vertel me drie dingen

Het boek waar ik uiteindelijk mee naar huis ging, was Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum, een young adult contemporary die een paar weken terug heel veel aandacht kreeg op allerlei boekenblogs: elke boekenblogger leek wel zo’n lijstje te hebben gemaakt met ‘’drie redenen waarom ik Vertel me drie dingen wil lezen’’ en tja, dat ontgaat je dan toch niet, ook al heb ik lang niet al die posts gelezen. En dus stond ik al heel snel met het boek in mijn handen. Ik herkende het van de boekenblogs, las de achterflap… las vervolgens bladzijde 10 zoals me werd aangeraden en ik dacht ‘’o waarom ook niet’’ zoals ik meestal denk. En hop, naar de kassa ermee. Voor ik me zou kunnen bedenken. Ik heb het nog niet gelezen, maar moet er af en toe even naar kijken want het is zo’n schattig boek. Het lijkt me echt leuk.

Andere boeken

En toen ging ik erover nadenken. Ik heb dit boek dus gekocht omdat ik het tegenkwam op heel veel boekenblogs en daardoor overtuigd ben geraakt dat ik misschien toch eens wilde proberen. Ik bedacht me dat ik dat eigenlijk helemaal niet zo vaak doe: het gebeurt maar weinig dat ik boeken echt ga kopen omdat veel van de bloggers die ik volg er enthousiast over zijn, meestal ga ik toch af op mijn eigen smaak en instinct. Of… wacht even. Ik besloot eens een kritische blik te werpen op mijn boekenkast. En heel eerlijk, heel kritisch gezegd, zijn er best wel wat boeken die ik heb gekocht omdat zoveel mensen er zo enthousiast over waren op blogs, vooral young adults. Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli bijvoorbeeld, en De hemel begint bij je voeten van Jandy Nelson. Maar ook De Fixer van Jennifer Lynn Barnes,  Vrees me van Tahereh Mafi, de boeken van Jojo Moyes… best wel veel dus. Laatst kocht ik zelfs De vijfde golf van Rick Yancey omdat zoveel bloggers er enthousiast over waren, terwijl het een boek is dat ik mezelf nooit zo zag/zie lezen. En zo zijn er, nu ik er zo over nadenk, nog best veel andere boeken die ik heb gekocht omdat bloggers ze aanbevolen.

Boeken van blogs

Hoe werkt het?

Het bijzondere aan dit hele verhaal is dat ik me hierdoor realiseer dat bloggers dus best wel wat invloed hebben. Oké, het gebeurt best wel eens dat een boek me leuk lijkt door de recensies en dan zet ik het op mijn Goodreads-TBR – om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Of het is een boek dat ik toch deels al zelf wilde kopen, dat ik misschien zelfs wel koop óndanks de recensies. Maar nu overkwam het me voor het eerst dat ik echt heel bewust een boek zag dat ik van blogs herkende en dat ik dat boek ook besloot te kopen. Ik kom niet op de juiste term, maar het is volgens mij een soort psychologisch proces. Je ziet iets, je maakt een soort mental note en vervolgens vergeet je het… tot er iets gebeurt waardoor die mentale aantekening weer wordt geactiveerd, een boek tegenkomen in de boekhandel bijvoorbeeld. Ik vind dat best grappig!

Nieuwsgierigheid

Het doet mij ook beseffen dat ik me blijkbaar toch meer laat beïnvloeden door boekenblogs dan ik zelf dacht. Mijn nieuwsgierigheid over Vertel me drie dingen werd al gewekt door alle blogposts en dan word ik toch wel erg benieuwd of ik het boek net zo leuk zal vinden en of de bloggers gelijk hebben. En het is leuk om daarover na te denken, want dat maakt me ook bewust van wat ik met mijn eigen recensies wil bereiken: lezers helpen zich een beeld te vormen van een bepaald boek om voor zichzelf te kunnen bepalen of ze het willen lezen. Ze nieuwsgierig maken, ze een mental note laten maken zodat ze het niet meer vergeten. Bijzonder hoe dat werkt eigenlijk, toch?

Koop jij vaak boeken die je voorbij zag komen op boekenblogs?

You may also like...

28 Comments

 1. Ik denk dat dit ergens het doel van een boekenblog is: mensen enthousiasmeren voor een bepaald boek. Ik vind het altijd echt een enorme eer als bezoekers tegen me zeggen dat ze een boek hebben aangeschaft op mijn aanraden. Dan voel ik me echt trots… want ik heb de boekenliefde kunnen verspreiden.

  1. Dat is zeker heel erg fijn!

 2. Ik denk dat dit ergens het doel van een boekenblog is: mensen enthousiasmeren voor een bepaald boek. Ik vind het altijd echt een enorme eer als bezoekers tegen me zeggen dat ze een boek hebben aangeschaft op mijn aanraden. Dan voel ik me echt trots… want ik heb de boekenliefde kunnen verspreiden.

  1. Dat is zeker heel erg fijn!

 3. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt maar zelf is het wel mijn doel om mensen boeken te laten kopen/lezen door mijn video’s. Zodat zij ook meer gaan lezen en weten wat voor leuke boeken er allemaal zijn! Maar zelf heb ik ook heel vaak dat ik een boek koop door een boekblogger en om eerlijk te zijn heb ik er best veel van! Wel heel leuk natuurlijk om te zien hoeveel invloed het heeft!

  1. Het is niet per se mijn doel om dat te bereiken, maar het is wel echt heel leuk als het gebeurt, ook als ik reacties krijg van ”wauw die ga ik kopen/lezen!”

 4. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt maar zelf is het wel mijn doel om mensen boeken te laten kopen/lezen door mijn video’s. Zodat zij ook meer gaan lezen en weten wat voor leuke boeken er allemaal zijn! Maar zelf heb ik ook heel vaak dat ik een boek koop door een boekblogger en om eerlijk te zijn heb ik er best veel van! Wel heel leuk natuurlijk om te zien hoeveel invloed het heeft!

  1. Het is niet per se mijn doel om dat te bereiken, maar het is wel echt heel leuk als het gebeurt, ook als ik reacties krijg van ”wauw die ga ik kopen/lezen!”

 5. Wat Emmy al zegt, ik denk ook dat dit (althans, dat geldt ook voor mij) grotendeels het doel is van een boekenblog, naast je liefde voor lezen en schrijven delen. Zelf koop ik ook wel eens een boek omdat het enorm gehyped wordt op blogs, maar ik bedenk me wel altijd of het boek bij mij (en mijn blog) past. En soms ga ik wel eens buiten mijn comfortzone om een ander genre te proberen, juist omdat veel bloggers er enthousiast over zijn.

 6. Wat Emmy al zegt, ik denk ook dat dit (althans, dat geldt ook voor mij) grotendeels het doel is van een boekenblog, naast je liefde voor lezen en schrijven delen. Zelf koop ik ook wel eens een boek omdat het enorm gehyped wordt op blogs, maar ik bedenk me wel altijd of het boek bij mij (en mijn blog) past. En soms ga ik wel eens buiten mijn comfortzone om een ander genre te proberen, juist omdat veel bloggers er enthousiast over zijn.

 7. Ik denk ook dat dat het doel is van een boekenblog, al ga ik er tegenwoordig zelf lang niet altijd op in. Soms wel, en dan ben ik later vaak blij dat ik het gedaan heb, maar als ik teveel YA zou lezen zou ik helemaal niet meer aan de boeken in mijn comfort zone toekomen xD Aan de andere kant laat ik vaak juist de gehypete boeken vaak staan, en lees ik liever boeken waar een enkele blogger enthousiast over is.

  Enthousiasme werkt vaak aanstekelijk. Of dat nou gaat over boeken en bloggen, of over make-up en kleding (ik heb vriendinnen die daar meer mee bezig zijn dan ik, en dan gaat het bij mij ook wel eens kriebelen), handwerken (ik moet echt niet in teveel van die facebookgroepen zitten, dan wil ik het liefst álles maken!) etc.

  1. Dat is het ‘m vooral inderdaad: het is ontzettend aanstekelijk en daardoor ben je snel geneigd te kijken of heto ok iets voor jou is.

 8. Ik denk ook dat dat het doel is van een boekenblog, al ga ik er tegenwoordig zelf lang niet altijd op in. Soms wel, en dan ben ik later vaak blij dat ik het gedaan heb, maar als ik teveel YA zou lezen zou ik helemaal niet meer aan de boeken in mijn comfort zone toekomen xD Aan de andere kant laat ik vaak juist de gehypete boeken vaak staan, en lees ik liever boeken waar een enkele blogger enthousiast over is.

  Enthousiasme werkt vaak aanstekelijk. Of dat nou gaat over boeken en bloggen, of over make-up en kleding (ik heb vriendinnen die daar meer mee bezig zijn dan ik, en dan gaat het bij mij ook wel eens kriebelen), handwerken (ik moet echt niet in teveel van die facebookgroepen zitten, dan wil ik het liefst álles maken!) etc.

  1. Dat is het ‘m vooral inderdaad: het is ontzettend aanstekelijk en daardoor ben je snel geneigd te kijken of heto ok iets voor jou is.

 9. Ik ben het ook met Emmy eens! Wij raden bepaalde boeken aan of juist af en dat is denk ik zeker van invloed op onze lezers. Maar hoe gaaf is het dat mensen juist een boek kopen onder andere door jouw recensie!

 10. Ik ben het ook met Emmy eens! Wij raden bepaalde boeken aan of juist af en dat is denk ik zeker van invloed op onze lezers. Maar hoe gaaf is het dat mensen juist een boek kopen onder andere door jouw recensie!

 11. Het enthousiasme van veel boekenbloggers is ook aanstekelijk waarbij je het sneller zal oppakken/kopen. Daarbij zijn er ook bepaalde bloggers van wie je weet dat zij van dezelfde soort boeken houden als jij, en als zij dan een boek aanraden ben ik ook eerder geneigd dat boek aan te schaffen als ik het tegen kom.

  En andersom ook eigenlijk. Als ik veel negatieve reviews heb gezien voor een boek op mijn TBR ben ik minder geneigd het boek gelijk te kopen wanneer ik het zie, afhaneklijk wel van de reden dat de review negatief is. Oops.

 12. Het enthousiasme van veel boekenbloggers is ook aanstekelijk waarbij je het sneller zal oppakken/kopen. Daarbij zijn er ook bepaalde bloggers van wie je weet dat zij van dezelfde soort boeken houden als jij, en als zij dan een boek aanraden ben ik ook eerder geneigd dat boek aan te schaffen als ik het tegen kom.

  En andersom ook eigenlijk. Als ik veel negatieve reviews heb gezien voor een boek op mijn TBR ben ik minder geneigd het boek gelijk te kopen wanneer ik het zie, afhaneklijk wel van de reden dat de review negatief is. Oops.

 13. Misschien een leuk weetje: boekhandelaren zoals ik lezen ook graag boekenblogs, omdat ikzelf ook niet alles kan lezen, en zo toch goed bij kan blijven. Overigens heb ik zelf al regelmatig een boek aangeschaft vanwege goede recensies op blogs. Dus eigenlijk ben je op meerdere manieren erg belangrijk voor de boekhandel 😀

  1. Dat is zeker leuk om te weten!

 14. Misschien een leuk weetje: boekhandelaren zoals ik lezen ook graag boekenblogs, omdat ikzelf ook niet alles kan lezen, en zo toch goed bij kan blijven. Overigens heb ik zelf al regelmatig een boek aangeschaft vanwege goede recensies op blogs. Dus eigenlijk ben je op meerdere manieren erg belangrijk voor de boekhandel 😀

  1. Dat is zeker leuk om te weten!

 15. Door mijn recensie van De appeltaart van hoop heb ik van meer dan 20 mensen gehoord dat ze dit boek hebben gekocht omdat ik er zo enthousiast over was. Dat doet mij zo goed, zo weet je dat je recensies echt helpen! Ik heb ook vaak dat ik door andere bloggers benieuwd raak naar een bepaald boek, dat is uiteraard onze taak! 😀

  1. Ik begin me ook steeds meer te realiseren hoe bijzonder het eigenlijk is, super!

 16. Door mijn recensie van De appeltaart van hoop heb ik van meer dan 20 mensen gehoord dat ze dit boek hebben gekocht omdat ik er zo enthousiast over was. Dat doet mij zo goed, zo weet je dat je recensies echt helpen! Ik heb ook vaak dat ik door andere bloggers benieuwd raak naar een bepaald boek, dat is uiteraard onze taak! 😀

  1. Ik begin me ook steeds meer te realiseren hoe bijzonder het eigenlijk is, super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]