Sinds ik meer sociale dingen ben gaan doen, heb ik in iets meer dan een halfjaar maar liefst 12 auteurs ontmoet. Van Esther Walraven (Daan & Nadia) in maart tot Marieke Nijkamp (54 minuten) afgelopen weekend: allemaal te gekke schrijfsters (ja, allemaal vrouwen haha!) die ontzettend leuk en lief en fantastisch waren en die er stuk voor stuk voor hebben gezorgd dat ik een geweldige dag had. Het heeft iets magisch, iets bijzonders, iets waarvan ik als een gek ga glimlachen: the stuff memories are made of. Maar waar zit ‘m dat nou in? Wat is er nou zo gaaf aan om die auteurs te ontmoeten?

Van deze tijd

Iets wat ik vooral heel erg leuk vind, is dat het nu zo goed mogelijk is om auteurs te ontmoeten. Vroeger was de kans dat je de schrijver van je lievelingsboek mocht spreken echt superklein, maar nu reizen ze de hele wereld over, gaan ze boekhandels en boekenbeurzen langs en ontmoeten ze duizenden fans. Het is helemaal niet meer zo moeilijk om een gesigneerd boek, een selfie en een persoonlijk gesprek te krijgen en dat vind ik zo bijzonder! Het kán gewoon, je kunt je lievelingsauteur gewoon ontmoeten, je kunt je boekendromen gewoon laten uitkomen. Elke keer weer zorgt dat voor een soort onwerkelijk gevoel en toch is het heel écht.

Het zijn supertoffe mensen!

Het heeft misschien ook iets te maken met het feit dat alle auteurs die ik ontmoet heb Young Adults schrijven, maar ze zijn allemaal gewoon zó leuk! Het zijn echt hele toffe mensen, die ook van boeken houden en een beetje gek zijn en net zo kunnen fangirlen als wij, heel bescheiden en makkelijk in de omgang… eigenlijk zijn het de mensen met wie we in ons dagelijks leven bevriend zouden willen zijn omdat we zo’n klik met ze hebben! Dat vind ik zo bijzonder.

auteurs

De boeken gaan leven

Ik vind het soms heel gek om tijdens het lezen te bedenken dat het boek is geschreven door die of die persoon, dat het een verzonnen verhaal is dat iemand helemaal heeft uitgewerkt en bijgeschaafd. En het ontmoeten van die auteur stelt je vervolgens in staat om precies te vertellen wat je zo tof vond aan het boek, om de geheimen te horen achter het verhaal, om te ontdekken hoe het tot stand is gekomen… het gaat leven en het wordt nog echter. Ik vind het altijd heel gaaf om een interview met een schrijver bij te wonen of te praten met de auteur zelf en dan te ontdekken wat voor gedachtes overal achter zitten. Dat is echt enorm intrigerend!

Auteurs die ik ontmoet heb

Ik kan wel een lijstje gaan maken van alle auteurs die ik ontmoet heb en wat ik van ze vond, maar dat zou een vrij eentonig lijstje worden – want ze zijn eigenlijk allemaal heel gezellig en onwijs leuk in de omgang en precies zoals ik hierboven al heb beschreven. Maar… voor de leuk toch even een lijstje!

 • Esther Walraven: Daan & Nadia (Best of YA), bij boekhandel Donner. Hoogtepunt: het leesclubgesprek dat op zeker moment een fanfictiegesprek werd over een vervolg!
 • Jen Minkman: Het Boek van Voorheen (Storm Publishers) bij het YA-event in Alphen aan den Rijn. Hoogtepunt: de schrijfworkshop die ze daar gaf.
 • Miriam Bruijstens: Het boek van Tess (Clavis) bij het YA-event in Alphen aan den Rijn. Hoogtepunt: de gedichtenworkshop die ze daar gaf. Miriam is zo lief en leuk!
 • Maren Stoffels: Omdat jij anders bent (Leopold) bij het YA-event in Alphen aan den Rijn. Hoogtepunt: kort, maar leuk gesprek over het verschil tussen YA en jeugdboeken en hoe troebel dat soms is.
 • Chinouk Thijssen: Blindelings (Scelta) bij het YA Summer Festival. Hoogtepunt: het gesprek over redactiewerk en BookTube en eigenlijk alles!
 • Lis Lucassen: Hitte (Storm Publishers) bij het YA Summer Festival. Hoogtepunt: de workshop New Adult die ze gaf. Zo’n leuke vrouw!
 • Mara Li/Marieke Veringa: De stem van de zee (Storm Publishers) bij het YA Summer Festival. Hoogtepunt: hoe leuk ze het vond dat ik haar complimenteerde met het verhaal in In opstand!
 • Vanessa Gerrits: Tweedehands vleugels (Dutch Venture Publishing) bij het YA Summer Festival. Hoogtepunt: het leuke, intieme gesprek over schrijven en engelen en hoe tof ze het vond dat ik het boek zo mooi vond en dat ik er echt over had nagedacht.
 • Kass Morgan: De 100 (Blossom Books) bij boekhandel Donner. Hoogtepunt: dat ze in elk van de drie boeken een andere boodschap schreef en om de tafel heen wilde lopen voor een foto! Oh, en ze wist nog welke vraag ik had gesteld en daar bedankte ze me voor!
 • Laure Eve: De Graces (Best of YA) bij boekhandel Donner. Hoogtepunt: hoe cool ze is <3
 • Jenny Han: Aan alle jongens van wie ik hield (Moon) bij boekhandel Donner. Hoogtepunt: ALLES want Jenny is zo tof! Maar dan toch het feit dat ze echt met me praatte over wat ik zei over haar boeken en hoe ze omliep voor een foto en gewoon alles!
 • Marieke Nijkamp: 54 minuten (Harper Collins) bij boekhandel Maximus. Hoogtepunt: het gesprek na het signeren over boekenevents en hoe relaxed en spontaan ze is!

Ik vind het echt supertof om auteurs te ontmoeten en met ze te praten over hun boeken: elke keer is het weer een geweldige ervaring en ik hoop dat er nog veel zullen volgen!

Welke auteurs heb jij ontmoet?

You may also like...

14 Comments

 1. Wat een mooi lijstje! <3 Ik vind het ook echt heel bijzonder om auteurs te ontmoeten. Ik ben benieuwd welke auteurs je nog allemaal gaat ontmoeten!

  1. Ik ook, je weet maar nooit wie er nog naar Nederland besluiten te komen!

 2. Wat een mooi lijstje! <3 Ik vind het ook echt heel bijzonder om auteurs te ontmoeten. Ik ben benieuwd welke auteurs je nog allemaal gaat ontmoeten!

  1. Ik ook, je weet maar nooit wie er nog naar Nederland besluiten te komen!

 3. Zoveel auteurs op een vrij korte periode. Je bent precies een hele achterstand van ontmoetingen aan het inhalen. 😉 Zelf heb ik er ook al enkele mogen ontmoeten: Holly Black & Cassandra Clare, Julie Kagawa, Herman Brusselmans, An Janssens, Kaat de Kock (maar zij is naast schrijfster ook mijn nicht dus het lijkt me maar logisch dat ik haar al ontmoet heb 😉 ) en Janneke Philippi

  1. Aan het inhalen inderdaad: als ik bedenk welke toffe auteurs er naar Nederland zijn gekomen zonder dat ik erbij was, vind ik dat wel heel jammer. Maar hé, ik heb nu wel een hele mooie lijst!

 4. Zoveel auteurs op een vrij korte periode. Je bent precies een hele achterstand van ontmoetingen aan het inhalen. 😉 Zelf heb ik er ook al enkele mogen ontmoeten: Holly Black & Cassandra Clare, Julie Kagawa, Herman Brusselmans, An Janssens, Kaat de Kock (maar zij is naast schrijfster ook mijn nicht dus het lijkt me maar logisch dat ik haar al ontmoet heb 😉 ) en Janneke Philippi

  1. Aan het inhalen inderdaad: als ik bedenk welke toffe auteurs er naar Nederland zijn gekomen zonder dat ik erbij was, vind ik dat wel heel jammer. Maar hé, ik heb nu wel een hele mooie lijst!

 5. Vroeger ging ik elk jaar naar de Tinadag en daar kwam ik veel auteurs tegen. Ik vond dat altijd zo bijzonder! Onlangs heb ik Chantal en Priscilla van Gastel ontmoet, bij een signeersessie. Heel leuk om de auteurs in het echt te zien, dan komt een boek inderdaad nog meer tot leven.

  1. De Tinadag leek mij ook altijd heel leuk! Stiekem nu nog wel door alle leuke stands en auteurs inderdaad haha.

 6. Vroeger ging ik elk jaar naar de Tinadag en daar kwam ik veel auteurs tegen. Ik vond dat altijd zo bijzonder! Onlangs heb ik Chantal en Priscilla van Gastel ontmoet, bij een signeersessie. Heel leuk om de auteurs in het echt te zien, dan komt een boek inderdaad nog meer tot leven.

  1. De Tinadag leek mij ook altijd heel leuk! Stiekem nu nog wel door alle leuke stands en auteurs inderdaad haha.

 7. Wat een mooie lijst! Mijn lijstje is ondertussen al behoorlijk lang, maar elke keer ervaar ik het weer als bijzonder.

 8. Wat een mooie lijst! Mijn lijstje is ondertussen al behoorlijk lang, maar elke keer ervaar ik het weer als bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]