On the first, second, third (etcetera) day of Christmas, my true love gave to me…

Twaalf Nederlandse auteurs zijn “allen tezamen gekomen” om fans van young adultverhalen te voorzien van genoeg leesvoer voor de hele kerstperiode! Voor alle twaalf dagen van kerst is er een verhaal te lezen. De verhalen bevatten zonder uitzondering een sprankje magie, of het nu om een magisch bos, een midwinterfeest, een kerstboomboerderij, een mysterieuze sneeuwkoningin of een afgelegen dorpje in Canada gaat. Laat jij je ook meevoeren door deze wintermagie?

Voor mensen die het liefste de hele kerstvakantie opgekruld bij het haardvuur een boek lezen!

Samen met Emmy van Ruijven, Cathinca van Spundel, Lysander Mazee, Marijke F. Jansen, Jen Minkman, Suzanne Peters, Isolde Boers, Cassandra Sterling, Maresa Jacobs, Annette van Geloof en Fenneke Zwaaneveld maak ik deel uit van deze winterse verhalenbundel, opgehangen aan het concept van de twaalf dagen van kerst. Dat maakt het boek geknipt voor de decemberperiode, maar ook de merkwaardige dagen tussen kerst en oudjaar en de eerste dagen van het nieuwe jaar lenen zich er uitstekend voor, aangezien de kersttijd van 25 december tot 5 januari loopt. Dit is van oudsher het seizoen waarin de geboorte van Jezus werd gevierd, langer dus dan onze twee à drie kerstdagen, maar de verhalen in de bundel zijn ook een heel mooie afspiegeling van alles dat in het winterseizoen gevierd wordt. Sommige verhalen zouden zo uit een winters sprookjesboek kunnen komen, andere zijn meer folklore-achtig en hebben een ‘verhalen vertellen op kerstavond’-vibe. Veel ervan is fantasy, maar ook het magisch realisme komt terug, en het gaat van kerst naar Yule naar Sinterklaas. Er zitten auteurs bij die een belletje zullen doen rinkelen en namen die (nog) niet zo bekend zijn, en dat maakt de bundel des te diverser.

Alle auteurs tezamen hebben zorggedragen voor een zeer geslaagde en gevarieerde bundel vol met hele fijne verhalen. De doeltreffendheid ontloopt elkaar niet veel, waardoor de persoonlijke beoordeling door de lezers vooral een kwestie van smaak en niet van kwaliteit zal zijn. Want binnen dat laatste punt is een behoorlijke gelijkwaardigheid aanwezig. – Sheila Vermeulen (Instagram)

In december 2021 hoorde ik van Dutch Venture Publishing-uitgever Jen dat ze het volgende jaar graag weer een young adult-verhalenbundel uit wilde brengen, dit keer in navolging van Wonderland (2017) weer met kerstthema. Het idee was om 12 auteurs te verzamelen voor een Twelve Days of Christmas-thema, en het duurde niet lang voordat die groep compleet was. Ik wilde meteen graag meedoen, en kerst 2021 was amper voorbij of er werd al gebrainstormd over hoe we ons konden laten inspireren door songteksten en in welke richting onze verhalen zouden gaan. In april begon ik met het echte draften: ik wist al wel meteen dat ik, net zoals ik bij mijn verhaal voor de bundel All I Want for Christmas is You had gedaan, een verhaallijn uit mijn langere kerstnovelle wilde pakken: de hoofdpersoon in dat verhaal groeide op op een kerstbomenboerderij waar de meest bijzondere dingen gebeurden, en die setting wilde ik heel graag gebruiken – en oké, het liedje Christmas Tree Farm van Taylor Swift (en het feit dat zij letterlijk zo’n jeugd had) hielp ook mee. Kerstmuziek luisteren en over sneeuwengelen en kerstbomen nadenken in hartje zomer – inclusief hittegolf – bleek verrassend productief te werken, want halverwege juni schreef ik de eerste versie af en een paar maanden later had ik, dankzij een paar co-auteurs die proeflezer wilden zijn, een verhaal liggen dat groen licht kreeg van de uitgever. Flash forward naar december en mijn tweede fysieke verhalenbundel stond mooi te zijn in mijn favoriete boekhandel.

Ik rij naar de boom toe en gebruik de app op mijn telefoon om het label te scannen. Dan stuur ik een berichtje naar Pieter van het magazijn, dat-ie ‘m moet oppikken en klaarzetten. ‘Doe normaal. Ik ben níet de dochter van de kerstman.’

‘O, maar als je vader een kerstboomboerderij runt, is hij de kerstman en dan ben jij dus de dochter van de kerstman. Ik heb de regels niet verzonnen.’

‘Als je niet ophoudt, krijg je een kolossale boom mee.’ Ik gebaar ongeduldig dat hij mee moet komen naar de winkel. Ik ben wel weer klaar met deze gast en zijn grapjes die nog afgezaagder zijn dan de bomen hier.

Mijn verhaal Sneeuwengel staat als vijfde in de bundel en gaat over Merel, die op een kerstbomenboerderij werkt, maar het kerstgevoel al een tijdje kwijt is, evenals haar geloof in de kerstwonderen die zich op de boerderij voltrekken. Als een van haar klanten, een jongen van haar leeftijd die Felix heet, van heel ver blijkt te komen voor een boom, is haar nieuwsgierigheid gewekt – en de zijne ook. Het is een verhaal geworden waar ik veel lol mee heb gehad, van de 86 kerstwonderen die er in eerste instantie in zaten (spoiler: de patrijs in de perenboom mocht blijven!) tot mijn hoofdpersoon die tijdens het schrijven een heel stuk directer en brutaler bleek dan ik eerst door had. Daarnaast zit in mijn kerstverhalen altijd een net even andere interpretatie van de kerstgedachte, en ik vond het mooi om bij dit verhaal juist met die kerstwonderen te spelen en op die manier te laten zien dat je met kerst best een beetje mag vertrouwen op goede eindes en dingen die zo hebben moeten zijn. Bovendien is dit het eerste verhaal waarbij ik besloot om er handicap-representatie in op te nemen: Merel zit namelijk in een rolstoel, maar dat is verder geen onderdeel van het verhaal – en dat is precies wat ik belangrijk vind als het gaat om representatie in boeken, aangezien onze handicap bij ons hoort, maar niet bepalend is voor alles wat we doen, zijn of meemaken.

Ik knijp in de joystick van mijn rolstoel en kijk hem aan. ‘Wat doe je hier?’

Nu kijkt hij me recht aan. ‘Geloof je niet wat ik eerder zei?’

Ik bijt op mijn lip. ‘Geloven is niet mijn sterkste kant,’ zeg ik zachtjes.

Felix houdt mijn blik vast terwijl hij zijn lege bekertje in dat van mij stopt en daarbij met zijn vingers langs de mijne strijkt. Zijn andere hand legt hij op de armleuning van mijn rolstoel. ‘Volgens mij heb jij te weinig kerstwonderen meegemaakt.’

Ik grimas. ‘Er waren er genoeg. Alleen was de magie er een keer af.’

Hij knikt langzaam. ‘Misschien ben ik wel je kerstwonder.’

Ik denk dat het een hele logische ontwikkeling is, maar ik word absoluut met elke verhalenbundel trotser op het eindproduct. Bij Wintermagie komt dat niet alleen door het verhaal, maar zeker ook door het nauwe contact met de andere auteurs: we zitten sinds eind december 2021 met elkaar in een groepsapp, hebben voor elkaar proefgelezen en samen gebrainstormd en met gebundelde krachten gezorgd voor een ontzettend geslaagde boekpresentatie: dat evenement was ook echt een fantastische kers op de taart, aangezien de andere verhalenbundels allemaal uitkwamen in coronatijd en er dus niets voor georganiseerd kon worden… maar nu zaten we met een hele groep op een geweldig leuke locatie en werd er gequizzed, kerstmuziek gezongen en gesigneerd en kreeg elke aanwezige auteur tijd in de spotlights, en dat was echt heel erg leuk. We hebben het proces echt van begin tot eind samen beleefd en dat maakt dit project absoluut nog extra bijzonder en memorabel.

Wintermagie | 12 auteurs | Dutch Venture Publishing | november 2022 | 320 bladzijden | young adult, kerst | ISBN: 9789493265301 | ebook: €6,49 | audioboek: €12,99 | gratis met Kobo Plus | paperback: €18,95 |

Voeg toe aan je boekenkast:

Begin meteen met lezen/luisteren:

Of koop bij:

[instagram-feed]