Een bundel met verhalen van oude rotten in het vak en nieuwkomers, allemaal met een futuristisch tintje en geschreven voor young adults.

Wat als je voor elk klein vergrijp al de doodstraf zou krijgen, het concept reality TV iets te ver door zou schieten naar een dystopie, of je genen verregaand gemanipuleerd zouden worden? In deze verhalen word je door ruimteprinsessen meegenomen naar de sterren, worden er handelsoorlogen uitgevochten, wagen mensen het om hun veilige wereld te verlaten en winnen ze ondanks barre omstandigheden elkaars hart.

Durf jij voorbij de nieuwe horizon te kijken?

In Nieuwe Horizon schitteren in totaal 7 verhalen van Nederlandse auteurs: naast mijn verhaal Uit de gratie bevat de bundel werk van Tais Teng, Vanessa Gerrits, Antoin Dol, Joni Voorter, Ilse van der Hout en Cassandra Sterling. Sommigen hebben al wat titels op hun naam staan, voor anderen is het hun eerste publicatie. Alle verhalen zijn ontzettend gaaf geïllustreerd door Bibi van Leeuwen en de plots zijn enorm divers en laten juist daardoor ook goed zien hoe breed het sciencefictiongenre is.

Het zijn allemaal op zichzelf te lezen verhalen, en ze lezen heel prettig weg, elk verhaal op zich is heel spannend, en een aantal hebben leuke plotwendingen. – The Reading Twins (blog)

Toen ik in augustus 2020 op Facebook de oproep van uitgeverij Dutch Venture Publishing voor young adult-sciencefictionverhalen tegenkwam, wist ik onmiddellijk dat ik mee wilde doen. Ik had enige tijd daarvoor een idee genoteerd over een dystopie waarin de doodstraf opnieuw is ingevoerd in een rampzalige vorm, en het zou mijn eerste keer sciencefiction schrijven worden, maar het idee bruiste en borrelde zo nadrukkelijk dat ik het absoluut wilde proberen – en niet geschoten is altijd mis, toch? Op zijn allerminst zou het een tof experiment zijn. Inzendingen konden tussen 1 en 31 januari 2021 worden ingestuurd, wat betekende dat ik bijna een halfjaar de tijd had voor een verhaal van 15.000 woorden. Dat moest te doen zijn. En dus zette ik een outline op papier, die uitgroeide tot een eerste versie die op 27 januari af was… waarna ik in vier dagen tijd van 36.000 woorden naar exact 15.000 woorden ging. Ik stuurde het in en ontving een tijdje later bericht dat mijn verhaal in de bundel zou worden opgenomen. Er volgden een paar herschrijfrondes om inhoudelijk wat zaken recht te trekken en alles taalkundig in orde te maken… en tien maanden nadat ik iets instuurde dat hopelijk goed genoeg zou zijn voor mijn derde verhalenbundel, lag Nieuwe Horizon in de winkels – want na de twee e-only verhalenbundels was dit ook meteen de eerste keer dat ik een bundel waarvan een stukje van mij was echt kon vasthouden.

Misschien staat dapper niet per se gelijk aan je eigen doodvonnis tekenen. Misschien is er een andere mogelijkheid.

Voor mijn verhaal Uit de gratie heb ik me enerzijds sterk laten inspireren door mijn fascinatie door de doodstraf – een strafsysteem waarvan ik de complexiteit, het eindeloze ethische debat en de beleving door allerlei verschillende partijen enorm interessant vind – en anderzijds door YA-boeken als Cel 7 van Kerry Drewery (puur op basis van het onderwerp, want ik had het op het moment dat ik mijn verhaal schreef nog niet eens gelezen) en De executie van Danielle Bakhuis. In een behoorlijk nabije toekomst – over zo’n honderd jaar – leeft men met een constante angst doordat het doodstrafsysteem steeds verder uit de hand dreigt te lopen. Er zijn geen andere straffen meer: elke overtreding van de wet, hoe klein ook en inclusief afzetting tegen het systeem, levert punten op, en bij een totaal van 100 punten word je ter dood veroordeeld. en tot en met je executie gevolgd door tv-camera’s. De achttienjarige Grace en heeft al meermaals moeten toekijken hoe mensen van wie ze hield berecht werden, en dat weerhoudt haar ervan om er iets tegen te doen. De vraag is alleen hoe lang ze zich nog koest kan houden zonder nog meer mensen te verliezen…

Zij die spotten met het leven, worden vogelvrij verklaard. Uit het verkiezingsprogramma van de Levenspartij, maart 2069

Ik kijk met heel veel plezier terug op dit project. Ik vond het echt enorm tof om zo’n wat als-maatschappijidee vanuit niets tot leven te brengen en te bedenken met welke details en invalshoeken ik dat het beste kon doen: zo heb ik in het verhaal ook fragmenten uit krantenartikelen en het wetboek gebruikt en vond ik het puzzelen met het geloofwaardig neerzetten van een maatschappij die in niets lijkt op de onze en toch ook weer wel echt een leuke uitdaging, zeker omdat het de eerste keer was dat ik sciencefiction schreef. Het is absoluut een genre waar ik me vaker aan wil wagen, maar ik vind het ook heel vet dat het als genre-experiment an sich zo geslaagd is!

Nieuwe Horizon | 7 auteurs | Dutch Venture Publishing | november 2021 | 320 bladzijden | young adult sciencefiction | ISBN: 9789492585936 | ebook: €5,99 | audioboek: €12,99 | gratis met Kobo Plus | paperback: €18,50 |

Voeg toe aan je boekenkast:

Begin meteen met lezen/luisteren:

Leen bij de bibliotheek:

Of koop bij:

[instagram-feed]