Afgelopen Halloween kwam ik op een Disney-blog een filmpje tegen van Todrick Hall, een soort internetcabaretier die parodies maakt op bekende commerciële concepten zoals Disney-films. In dit filmpje was het een parodie op Chicago, met in de hoofdrollen een aantal vrouwelijke Disney-villains. Ik vond het echt geniaal en kon de songtekst maar niet uit mijn hoofd zetten, dus besloot ik het origineel van deze Spell Block Tango (mocht je geïnteresseerd zijn, klik dan hier) te gaan bekijken: Cell Block Tango. Van daaruit kwam ik bij All That Jazz en de IMDB-pagina van de film, en toen was ik algauw verslaafd. Een dag of twee later bekeek ik de film samen met mijn ouders en werd compleet verliefd. De dag erna keek ik hem nog een keer en de dag daarna nog een keer. En toen volgde de Youtube-obsessie. Inmiddels is dit mijn favoriete musicalfilm. 

Chicago is gebaseerd op de Broadway-musical uit 1975 die weer gebaseerd is op het toneelstuk uit 1926. De musical is de hele wereld over geweest en heeft in Nederland ook twee keer op de planken gestaan, de eerste keer met Pia Douwes en Simone Kleinsma in de hoofdrollen, daarna met Joke de Kruijf en Mariska van Kolck. Het verhaal speelt zich af in het Chicago van de woelige jaren twintig, waar de jonge en vooral naïeve Roxanne ”Roxie” Hart in de Cook County-gevangenis belandt nadat ze haar minnaar heeft doodgeschoten omdat hij haar niet de publiciteit gaf waarvan ze droomde. Haar grote idool en nachtclubzangeres Velma Kelly zit in diezelfde gevangenis omdat ze ervan verdacht wordt haar man en zus te hebben vermoord. Roxie ambieert een leven als lieveling van de showbizz en de beruchte advocaat Billy Flynn, die haar zaak gaat verdedigen, geeft haar de kans om de lieveling van het volk te zijn – maar er ontstaat al snel een flinke rivaliteit tussen Roxie en Velma, terwijl de twee eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen.

Dit is gewoon een ongelooflijk geweldige film, beter kan ik het niet zeggen. De cast is simpelweg fenomenaal: Catherine Zeta-Jones speelt de rol van Velma en als je bedenkt dat ze zwanger was tijdens de opnames, is ze niet alleen een ongelooflijk goede actrice en zangeres maar ook nog eens een spectaculaire danseres. Reese Witherspoon speelt Roxie en legt daarbij zoveel lieflijkheid en naïviteit aan de dag dat je enerzijds een hekel aan haar krijgt en anderzijds dol op haar wordt. En dan is er nog Richard Gere in de rol van Billy Flynn, verschrikkelijk charmant en grappig en gewiekst. Oh ja, en Queen Latifah als Mama Morton is kostelijk, ontzettend leuk.  Zelfs de minder prominente personages, zoals Roxies echtgenoot Amos en de andere dames in de Cook County-gevangenis spelen de sterren van de hemel, stuk voor stuk ijzersterke performances. Daarnaast is het verhaal ontzettend interessant en het blijft onvoorspelbaar, De personages ontwikkelen zich op een heel erg boeiende manier en er ligt ook een laag diepgang in, wat het nog intrigerender maakt.

Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het beste aan de film absoluut de muziek is. Dat, en de choreografie. De film is namelijk ontzettend mooi gemaakt, één en al glitter en glamour en hippe jaren twintig-outfits en toffe kapsels en gladde make-up, maar vooral de muziek en dans zijn geweldig. De liedjes heb je na één keer horen in je hoofd zitten en kun je gemakkelijk meezingen, en de dansjes die erbij horen zijn gewoonweg wervelend spectaculair, echt een lust voor het oog. Het voelt alsof de hele film een façade van schitterende illusies is en misschien is dat ook wel zo. In ieder geval, tja, het is gewoon een ontzettend gave film. Perfect als je even je gedachten wilt verzetten of als je gewoon zin hebt in wat goeie muziek en mooie show.

Ter illustratie, hier de clip van mijn favoriete nummer (geen spoilers):

You may also like...

1 Comment

  1. Zooooo’n geweldige film! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]