Parijs, La Belle Époque. We bevinden ons in de aristocratische bevolkingsklasse, voornamelijk bestaande uit ex-courtisanes die het ervan zijn gaan  nemen na een intense carrière waar ze flink wat rijkdom aan over hebben gehouden. Er is nogal een kloof tussen degenen die weten wat het is om te leven om anderen te begeren en degenen die zelf oprecht begeerd willen worden, en daar weet een zekere gepensioneerde courtisane alles van. Luxe, prachtige omgevingen, weelderige kostuums en de eeuwige vraag: to love or not to love. Daar draait het om in het leven van Léa de Lonval.

Titel: Chéri
Jaar: 2009
Genre: romantisch drama
Cast: Michelle Pfeiffer, Rupert Friend, Kathy Bates, Felicity Jones e.a.
Regie: Stephen Frears
Tagline: In a game of seduction, never fall in love.
Beoordeling: 4/5

Lessen der liefde
Léa de Lonval (Pfeiffer, zeer geloofwaardig) heeft een lange carrière als beroemde courtisane achter de rug en geniet tegenwoordig van de daardoor vergaarde rijkdom en luxe. Ze voert niet veel meer uit dan naar soirees, tuinfeesten en theevisites gaan, voornamelijk met of bij haar boezemvriendin Madame Peloux (Bates, heerlijk amusant en een rol die bijna exact gelijk is aan haar personage in Titanic). Haar zoon, die al van kinds af aan de bijnaam Chéri krijgt en die Léa heeft zien opgroeien, is nu een negentienjarige jongeman die volgens zijn moeder eens zou moeten gaan nadenken over zijn toekomst. Madame Peloux vraagt Léa om een oogje op de jongen te houden en hem ervan te weerhouden de wereld van gokken, drinken, hoeren en drugs in te gaan. Maar wat bedoeld was als een vriendschappelijke mentor-leerlingverhouding, verandert al snel in een gepassioneerde, voornamelijk seksuele relatie tussen een jongen die de wereld aan het ontdekken is en een oudere vrouw die verlangt naar liefde in plaats van lust.

Stukje kunst over liefde
Ik als liefhebber van Parijs, romantiek en geschiedenis vond deze film al vanaf het eerste moment geweldig. Toegegeven, het verhaal over een ex-prostituee trok me niet zo heel erg, maar de prachtige introductie die erg vintage aan doet en daarna de sprookjesachtig mooie huizen, kostuums, interieurs en omgevingshots maakten erg veel goed. Misschien wat oppervlakkig, maar het moet absoluut gezegd worden: de film is kunstzinnig mooi gemaakt, perfect passend bij de romantische stroming die in deze tijd hoogtij voerde. Het acteerwerk is erg goed, heel realistisch: het geeft een heel levendig beeld van de manier waarop men toen leefde. In de verhaallijn speelt seks een belangrijke rol en daar moet je wel tegen kunnen, maar het is zeker geen porno aangezien er een mooi verhaal achter steekt. Doorspekt met grappen, enigszins meeslepende spanning en vooral een interessante plot over de grenzen van liefde is dit een erg mooie film, al hadden de personages van mij wat beter uitgewerkt mogen worden en had ik ook wel wat meer willen weten over Léa zelf. Een visueel prachtige film, goede acteurs, een dramatische verhaallijn en genietbaar om te zien!

You may also like...

1 Comment

  1. Klinkt als een erg interessante film. Die ga ik binnenkort ook maar eens kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]