Bullet journal basics

Hoewel er soms perioden zijn dat ik mijn bullet journal nauwelijks aanraak, is het toch een onmisbare tool voor mij geworden: zeker op dagen dat ik productief wil zijn of wanneer mijn hoofd overloopt is het een ontzettend fijne manier om alles van me af te kunnen schrijven zonder het overzicht te verliezen. Daarnaast vind ik het ook gewoon heel leuk om ermee bezig te zijn en is het iets waar iedereen – ja, jij ook! – iets aan zou kunnen hebben. Maar hoe begin je dan eigenlijk met een bullet journal? Waar gebruik je het allemaal voor en wat heb je er nu écht aan?

Het principe van een bullet journal

Oké, eerst even dit: een bullet journal kan alles zijn wat jij wilt dat het is. Als je op internet gaat rondkijken, kun je twee uitersten aantreffen: het superstrakke design met hokjes en stipjes en zwarte stift, en het compleet opgedirkte design met washitapes, kleurtjes, stickers en nog meer stuff. Er is te lezen dat een BJ te gebruiken is voor alle notities en dat je dus geen andere boekjes meer mag gebruiken, maar er wordt ook gezegd dat het BJ vooral te gebruiken is als planner. En dat kan allemaal, dat is allemaal prima – maar dat is niet het mooie van een bullet journal.

Altijd georganiseerd

Het mooie van een bullet journal vind ik dat je er helemaal je eigen ding van kan maken, maar dat het hoe dan ook een superfijne tool is om altijd georganiseerd te zijn. Het is een manier om al je notities over heel veel onderwerpen bij elkaar te hebben, geïndexeerd en wel. Al je lijstjes, al je ideeën, al je plannen en doelen en systemen op één plek, waar je het makkelijk kunt terugvinden. Gepersonaliseerd zoals jij dat wilt. Het mooie is dat je geen tientallen notitieboekjes en sticky notes meer nodig hebt omdat je alles in één notitieboek kwijt kunt zonder dat het rommelig wordt.

Hoe ik mijn bullet journal gebruik

De mooiste illustratie van het bovenstaande is waarschijnlijk het feit dat ik meerdere bullet journals heb. Ja, dat kan! Je hoeft er niet per se eentje te hebben: als er dingen zijn waar je regelmatig je ideeën over kwijt wilt, ideeën die alle kanten uit gaan, of als je gesystematiseerd bepaalde notities bijhoudt, dan werkt het prima om daar aparte boekjes voor in te richten. Zo heb ik een notitieboek voor mijn fictieprojecten, een notitieboek voor films en boeken die ik kijk en lees en eentje voor mijn boekendatabase, om maar wat te noemen. Daarnaast heb ik een algemene bullet journal waarin ik mijn dagelijkse taken, wekelijkse planningen en andere lijstjes bijhoud, zoals van dingen die me blij maken, maandelijkse hoogtepunten, doelen enzovoorts. En soms is mijn bullet journal een fantastische plek om écht even van me af te schrijven wat me bezighoudt. Plus: ik vind het altijd heel rustgevend om ermee bezig te zijn en de boel op te leuken met tape en stickers en stiften! Het heeft dus in meerdere opzichten een therapeutische werking, als je het mij vraagt.

Waarom zou je met een bullet journal beginnen?

Het kan natuurlijk zijn dat het je ding niet is, één notitieboek voor alles: ik kan me best voorstellen dat dat alsnog chaotisch gaat aanvoelen, dat heb ik zelf soms ook. Maar het werkt ook wel heel rustgevend om alles op één plek te kunnen raadplegen. Een vraag die je jezelf moet stellen voordat je begint, is wel: wat wil ik er precies mee gaan doen? Grofweg kun je je bullet journal-activiteiten namelijk in twee categorieën verdelen: to use en to keep. Oftewel: informatie bijhouden die je echt kunt/moet/wilt gebruiken, en informatie die je wilt opschrijven om het te bewaren, als een soort dagboek. Beide kan prima, maar als het of-of is, gebruik je je BJ toch op een andere manier.

Hoe begin je met een bullet journal?

 1. Scoor een mooi notitieboek! Bij de Action en de HEMA hebben ze keus genoeg. Zorg dat het een fijn formaat heeft en kijk even of je lijntjes of ruitjes wilt: sommige BJ’ers zweren bij ruitjes, maar ik vind zelf lijntjes toch het fijnste. Wel raad ik aan om een boekje te nemen met een bladwijzerlint! En koop dan meteen even wat leuk freubelspul zoals washitape, stickers, stiften en wat je maar leuk vindt.
 2. Op de eerste pagina van je bullet journal komt de index. Deze ga je hoogstwaarschijnlijk niet gebruiken om echt dingen op te zoeken, maar zo aan het begin is het wel heel fijn. Gebruik de index nu eerst voor een lijst van ‘’grote’’ notities die je in elk geval in je BJ kwijt wilt, zoals films die je wilt zien, boeken die je wilt lezen, vakantiebestemmingen enzovoorts. Trek voor elk onderdeel twee pagina’s uit en nummer elke pagina die je gebruikt zodat je die nummers in je index kunt zetten. Zo heb je in ieder geval wat items waar je al mee aan de slag kunt!
 3. Bedenk wat je, naast die algemene grote notities, nog meer in je BJ wilt hebben. Maandelijkse kalenders? Wekelijkse planningen? Dagelijkse taken en notities? Kan allemaal. Maar denk ook aan andere dingen zoals boodschappenlijstjes, recepten die je wilt bewaren, leuke anekdotes, notes to self, lijstjes van dingen die je blij maken, deadlines enzovoorts. Denk erom: je BJ is niet alleen voor takenlijstjes! En je hoeft ‘m echt niet elke dag te gebruiken als je geen zin hebt: het moet vooral leuk blijven.
 4. Zo simpel is het! Bedenk wat je ermee wilt doen en ga gewoon lekker schrijven. Gebruik de index om verschillende items overzichtelijk te houden en gebruik eventueel het freubelspul voor wat meer kleur en nóg meer overzicht. Je hoeft niet alles op te schrijven, maar bedenk gewoon dat dat wel allemaal kán. En mag!

Binnenkort zal ik nog wat uitgebreider schrijven over hoe je het kunt aanpakken, maar met zo’n bullet journal draait het er vooral om dat je je ei erin kwijt kunt. Maakt niet uit of dat notities vol frustratie en scheldwoorden zijn of je dagelijkse klussenlijstje: wat je maar kwijt wilt, kun je ook daadwerkelijk kwijt in zo’n bullet journal. Daarom is het zo fijn!

Ben jij bullet journal-fan?

You may also like...

6 Comments

 1. Ja, maar ik gebruik het niet in een notitieboek haha! Ik vind het handig voor het plannen 🙂
  Anouk onlangs geplaatst…Creativitijd #7: vernieuwd! (juli 2016)My Profile

 2. Ooit ben ik er wel mee gestart. Nu gebruik ik hem eigenlijk zelden nog. Haha!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #32My Profile

 3. Ik gebruik geen bullet journal, maar wel de methode er van! Uren kan ik op pinterest naar nieuwe lijstjes en versieringen kijken. Heerlijk! Ik ben trouwens wel team ruitjes (of nog liever, team puntjes! Ben benieuwd naar de vervolgartikelen hierop 🙂

 4. Het ziet er altijd zo leuk uit, toch weet ik niet of het wat voor mij is. Ik ben meer van digitaal plannen 🙂
  Astrid onlangs geplaatst…Boozyshop shoplogMy Profile

  1. Dat kan ook heel fijn zijn!

 5. Ik heb een notitieboekje voor blogideetjes enzo, maar dat is niet heel erg geordend. Zelfs geen lijntjes- of hokjespapier, maar wel 4 verschillende kleuren papier.
  Jacqueline onlangs geplaatst…1000 km gefietst met mijn driewielligfietsMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]