Dit is geen gewone oorlogsroman. Dit is een boek dat het hartverscheurende verhaal vertelt van twee geliefden die door de Tweede Wereldoorlog uit elkaar worden gerukt en elk apart moeten zien te overleven in een verschrikkelijke nieuwe wereld. Een verhaal over liefde en verlies, over vergiffenis en geheimen, over verleden en toekomst, over vrienden en vijanden. Een verhaal over moed, trouw, angst en de drang naar overleving. Een boek dat je simpelweg gelezen moet hebben als je gefascineerd bent door de Tweede Wereldoorlog.

Oorspronkelijke titel: 22 Britannia Road
Titel: Britannia Road 22
Auteur: Amanda Hodgkinson
Uitgeverij: Leesclub Orlando
Genre: post-oorlogsroman
Aantal bladzijden: 374
Prijs: 19,95 bij Bol.com
Beoordeling: 5/5

Wat een oorlog kan aanrichten
De Poolse Silvana en haar kersverse echtgenoot Janusz hebben net een zoontje gekregen wanneer de Tweede Wereldoorlog ze uit elkaar rukt. Janusz moet in dienst, maar doet uiteindelijk allesbehalve vechten. Silvana probeert in erbarmelijke omstandigheden te leven in de wilde natuur, samen met haar zoontje. Zes jaar later worden ze herenigd en gaan ze in het pittoreske Engelse Ipswich wonen, om een nieuw leven te beginnen en de oorlog ver achter zich te laten. Maar de vraag is of ze daarvoor niet teveel veranderd zijn, want de waarheid is dat de oorlog van zowel Janusz als Silvana een heel ander persoon heeft gemaakt.

Voor de liefhebbers van Haar naam was Sarah
Vanaf de eerste bladzijde word je meegesleept in dit hartverscheurende en tegelijkertijd romantische verhaal. Het begint misschien wat saai, maar zodra een beetje duidelijk wordt wat er aan het eerste hoofdstuk vooraf is gegaan, wordt ook de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt. Het is onmogelijk om de levendige personages niet in je hart te sluiten, want hun gedachten, gevoelens en geschiedenis worden heel nauwgezet gevolgd. Er wordt regelmatig van perspectief gewisseld tussen de ingetogen Silvana met haar geheimen, de eervolle Janusz die niets liever wil dan aan ieders verwachtingen voldoen en de kinderlijk onschuldige Aurek, die over alles het zijne denkt. Het boek wordt goed opgebouwd en leest vlot door: spanning en prettig gepraat over koetjes en kalfjes wisselen elkaar af. De vele thema’s maken het verhaal emotioneel en waardevol, maar geven de lezer voornamelijk veel inzicht in wat een oorlog kan aanrichten bij degenen die hem meegemaakt hebben.

Wel lezen als: je houdt van boeken als Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay.
Niet lezen als: je helemaal niets hebt met oorlogsboeken.

You may also like...

5 Comments

  1. Wat een supermooie voorkant! Zo’n gevalletje ‘die wil ik in mijn Billy hebben staan!’ En dan ook nog zo’n verhaal erbij, ik ga hem lezen. Gewoon nu, direct *wanneer ik alle andere boeken uit heb dus*

  2. Klinkt als een erg meeslepend verhaal.

  3. Ik hou van Haar naam was Sarah en ik hou van oorlogsromans (klink raar!). Dus dit is zeker een boek voor mij. Hij komt op mijn to read lijstje!

  4. Zelfde genre, ook heel goed: ‘Het familieportret’ van Jenna Blum!

    (@Vief: Oma heeft ‘m van mij gekregen voor haar verjaardag 😉 )

  5. Ik vond dit boek ook zeker het lezen waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]