Het stond al jarenlang op mijn verlanglijstje: een paar weken trekken door Engeland. In Londen kwam ik voor het eerst als kind en vervolgens nog twee keer als tiener, maar al het moois buiten de grenzen van Buckingham Palace en de Tower hadden we nog nooit gezien, en dat terwijl Engeland zo verschrikkelijk veel te bieden heeft waar mijn hart al bij voorbaat sneller van ging kloppen. Geboortehuizen van auteurs als Charles Dickens en Jane Austen, kastelen uit de Tudor-tijd waar ik zo van hou en me zo in verdiept heb, maar ook steden als Bristol (‘’hij viel in slaap toen we boven Bristol vlogen’, zei Hagrid’’ is me om de één of andere reden altijd bijgebleven uit het eerste Harry Potterboek) Manchester, Birmingham, Oxford… ik wilde het al heel lang heel graag, en dit jaar besloten we het te doen. Met onze splinternieuwe caravan door de Eurotunnel, al linksrijdend navigeren door het bizar chaotische Britse verkeer… op naar de scones, ruige woestenijen en beleefde plichtplegingen. En op naar de regen. Want boy, wat was het weer slecht. Maar boy, wat was de reis gaaf. En boy, wat hebben we geweldige dingen gezien! Deze highlights mag je beslist niet missen als je op reis gaat door Engeland.

Struinen door studentensteden

Cambridge | We begonnen onze reis in Cambridge, een paar uur rijden vanaf de Eurotunnel. Cambridge werd zo’n achthonderd jaar geleden gesticht door Oxford-studenten die niet blij waren dat één van de hunne zonder pardon of proces werd geëxecuteerd op verdenking van moord. Het is later uitgegroeid tot dé grote concurrent van Oxford. De campus is prachtig: je komt nergens echt binnen, maar het is alsnog heel gaaf om op de binnenplaatsen rond te lopen en van elke faculteit de universiteitskapel te bewonderen: je hebt er niet veel fantasie voor nodig om je voor te stellen dat grootheden als Isaac Newton en Stephen Hawking hier ooit rondliepen.

Begin bij de Great St. Mary’s Church, waar de universiteit destijds is begonnen met de eerste colleges en diploma-uitreikingen en bezoek daarna King’s College met de weelderige binnenplaats en de Notre Dame-achtige kapel en St. John’s College, met binnenplaatsen en galerijen die je het gevoel geven dat je de Harry Potter-wereld bent binnengestapt. Hier vind je ook de adembenemende Brug der Zuchten, die vroeger werd gebruikt als loopbrug tussen faculteiten (voor docenten) en sluiproute (door studenten). Je kunt deze zien vanaf een andere brug… maar ik had geluk, want ik mocht er wél overheen: de gewone route heeft namelijk trappen, dus rolstoelers mogen de brug over om verder te komen.

Oxford |  Oxford is weer heel anders dan Cambridge en in sommige opzichten misschien nog wel mooier. We hebben hier vooral door de stad gedwaald: het enige college dat we hebben bezocht is Christ Church College: hier mag je ook daadwerkelijk binnen een kijkje nemen in de eetzaal en mán… dat is wel echt een hele gave ervaring. Deze eetzaal stond namelijk model voor de Grote Zaal in de Potterfilms, maar ook van zichzelf is het een magische ruimte, zeker als je bedenkt dat mensen als Thomas More, John Locke, Tolkien en C.S. Lewis hier hebben gestudeerd. Extra leuk is dat op de binnenplaats een deur zit waarachter het kantoor zat van de vader van het meisje op wie Lewis Carroll zijn Alice baseerde.

Neem ook een kijkje in de kapel – hier mogen afgestudeerde Oxfordstudenten trouwen als ze dat willen – en vervolgens bij de Bodleian Old Library: dit is een prachtig gebouw. Vanbinnen helaas alleen met rondleiding te bezoeken en het is niet rolstoeltoegankelijk. Wél kun je even binnen kijken in de Divinity School: hier werden vroeger mondelinge examens afgenomen én de ziekenzaalscènes uit de Potterfilms zijn hier opgenomen. Slenter vervolgens een beetje door het centrum: daar zitten veel leuke straatjes en winkels en vind je ook nog andere colleges: Hertford College heeft bijvoorbeeld ook een van buiten te bekijken Brug der Zuchten.

Dwalen door de North Yorkshire Dales

Bolton Abbey Estate |  Na Cambridge staan er in de fotocollectie op mijn telefoon héél veel kiekjes die vanuit het autoraam genomen zijn van de North Yorkshire Dales, het adembenemende natuurgebied vol ruige heuvels, woeste valleien en simpelweg prachtige uitzichten met hier en daar een kerk, kasteel of wandelpad. Het kost absoluut geen moeite om taferelen uit Wuthering Heights, Jane Eyre en The Secret Garden voor je te zien, en wij hadden het geluk dat we midden in het Bolton Abbey-landgoed zaten: hier vind je een prachtige kloosterruïne (in de zestiende eeuw verwoest door de Reformatie) en voor tien pond kun je ook de wandelpaden op, waarvan sommige (voor een klein deel) rolstoeltoegankelijk zijn.

Haworth: Brontë Parsonage Museum | Haworth was de woonplaats van de beroemde gezusters Charlotte, Emily en Anne Brontë, die met hun boeken (Jane Eyre, Wuthering Heights en The Tenant of Wildfell Hall bijvoorbeeld) de canon van de wereldliteratuur veroverden. In dit sowieso heel schattige plaatsje met een steile straat vol tearooms en vintagewinkels – waar je de rijtuigen en de Victoriaans geklede dames nog wel voor je kunt zien – is het Brontë Parsonage Museum gevestigd. De zussen woonden hun hele leven lang samen met hun vader in de pastorie en hebben daar ook al hun boeken geschreven. Je kunt de kamers volledig ingericht bekijken, inclusief voorwerpen en andere museumstukken, en het geeft een heel bijzonder kijkje in het – eigenlijk best bedroevende – leven dat deze vrouwen leidden. De staf is erg aardig en vertelt je graag meer over hen, en het is een heel bijzonder, intiem sfeertje wat je er aantreft. Sowieso is alleen de route naar het museum toe – deze leidt ook langs de kerk die gebouwd is op de plek van de parochiekerk – al heel leuk!

York |  York is… een soort Engelse melange (ha) van historisch, trendy en toeristisch: je loopt het ene oude steegje uit en het volgende winkelblok in. Je hebt de immense en onbeschrijfelijk mooie York Minster: trek gerust een uur uit om hier je ogen uit te kijken – want je valt van de ene verbazing in de andere en elke keer weer stokt je adem en alles is even prachtig.  Andere aanraders zijn het piepkleine straatje Whip-Ma-Whop-Ma-Gate en The Shambles, de smalle en steile winkelstraat met links en rechts winkels in Harry Potter-thema: niet vreemd, want deze straat heeft model gestaan voor Diagon Alley oftewel de Wegisweg in de Potterfilms. Leuk weetje: van oorsprong was dit een straatje met slagerskraampjes, eeuwen geleden. Ook de omliggende straatjes zijn de moeite waard.

En vergeet het York Castle Museum niet: hier vind je exposities over onder andere de Eerste Wereldoorlog en de sixties, maar veel leuker is de Victorian Street: een straatblok nagebouwd in Victoriaanse stijl, compleet met winkels – van de doodgraver tot de drankverkoper en van de kleermaker tot de snoepwinkel – gekostumeerde medewerkers, binnenplaatsjes, geluiden van rijtuigen en de geurtjes die bij deze tijd hoorden. Het is een klein beetje creepy – want: donker, verlaten – maar ook wel heel erg leuk, want het wekt de tijd echt tot leven en dat is heel tof om te zien.

Skipton |  Skipton lag vlak bij onze camping en is één van de bekende Market Towns in het gebied. Het dorp is vrij klein, met een aantal leuke winkelstraten en vier dagen per week een markt waar de inwoners van dit deel van de Yorkshire Dales hun boodschappen doen. Je kunt er kleren, groenten, vlees en dergelijke krijgen, maar – voor de toeristen extra leuk – ook regionale producten als lemon curd voor op brood of scones en kaasjes. Je vindt hier ook Skipton Castle –helaas niet rolstoeltoegankelijk – en een heel mooie middeleeuwse Holy Trinity Church: van buiten prachtig, van binnen iets meer een communitycenter dan een kerk. Verder zijn vooral de winkelstraatjes leuk: let ook even op Craven Court, een winkelpassage die ook een beetje aan de Victoriaanse tijd doet denken.

Crushen op de Cotswolds

Woodstock: Blenheim Palace |  De Cotswolds is een populair gebied in Engeland: het is een verzameling van een paar tientallen kleine dorpjes met een enorm schattig en pittoresk straatbeeld vol cottages en kleine straatjes. Er is niet veel meer te doen dan rondwandelen en eigenlijk gewoon helemaal verliefd worden… maar af en toe zit er een parel tussen. Zoals Woodstock: van zichzelf niet bijzonder, maar hier vind je wel het prachtige Blenheim Palace, dat sinds de zeventiende eeuw van de familie Churchill is: hier woonde Sarah Churchill, één van de hoofdpersonen uit de historische tragikomedie The Favourite, en ook premier Winston Churchill is hier geboren. Het is een paleis met enorm veel pracht en praal, luisterrijke zalen… heerlijk om doorheen te dwalen!

Bampton |  Fan van Downton Abbey? Dan mag je Bampton niet missen: dit is een heel petieterig Cotswolds-dorpje waar de dorpsscènes uit de serie zijn opgenomen! Verwacht er niet te veel van: het grootste deel is gewoon dorp, maar als je naar de dorpskerk gaat, zul je het graspleintje daarvóor wel herkennen, evenals de begraafplaats en het interieur van de kerk. Iets verderop is een laantje dat is gebruikt als toegangsweg tot het dorp: ook daar is dus veel gefilmd. Leuk om even een halfuurtje rond te wandelen!

Stratford-upon-Avon |  Of het echt telt als een Cotswolds-dorpje durf ik niet te zeggen, maar Stratford-upon-Avon is wél een heel leuk stadje. Hier woonde en werkte William Shakespeare, en je vindt er verschillende huizen van hem en zijn familie die je – voor een combinatieprijs – kunt bezoeken. Het is allemaal wel erg uitgemolken, dus wij hebben uiteindelijk alleen zijn Birthplace, zijn New Place en Hall’s Croft (het huis waar zijn dochter woonde) bezocht, maar het is absoluut de moeite waard!  Zijn geboortehuis en Hall’s Croft zijn nog vrij authentiek ingericht met veel historische voorwerpen, erg leuk: bonuspunten voor het feit dat je als rolstoelgebruiker een iPad krijgt met foto’s van de bovenverdiepingen, die je soms meer info geven dan wanneer je deze zelf bezoekt.

Het leukste is echter Shakespeare’s New Place: het huis waar hij met zijn gezin woonde is verwoest door een brand, dus hier vind je eigenlijk alleen een museumruimte. Dat wordt echter goed gemaakt door de weelderige, echt Engelse tuin: deze is prachtig, zeker bij mooi weer. Er staan beelden die personages uit Shakespeares werk voorstellen en in de looppaden zijn de beginregels van zijn sonnetten gegraveerd. Als je van hieraf verder wandelt, kom je uiteindelijk bij de Holy Trinity Church: hier heeft Shakespeare gewerkt en ligt hij ook begraven, in een erg mooie kapel. Loop zeker ook nog even naar de Butterfly Farm en door het park met het Royal Shakespeare Theatre.

Staren naar Stonehenge

Tja, Stonehenge… wat moet je ervan zeggen. Veel meer dan een grote verzameling van grote stenen is het niet, toch? Nou, eigenlijk wel. Als je naar Stonehenge gaat, zoals wij graag wilden, is het wel handig om je er een beetje in te verdiepen: er is natuurlijk nog een hoop onbekend, maar feit is wel dat het hoogstwaarschijnlijk door mensen is gebouwd en dat het dus een fascinerend stukje prehistorie is. Ik vond het ook best bijzonder om er rond te lopen: je kunt helemaal om de grote groep stenen heen en elke keer zie je het dus weer vanuit een iets ander perspectief, en alleen al die gedachte van ‘’wat is dit geweest, wat moest het voorstellen, waar diende het voor’’ maakt het interessant. Je kunt wel over de koppen van de toeristen lopen, maar alsnog: zeker de moeite waard.  

Betoverend Bath

Bath is absoluut één van de mooiste plekken die ik tijdens deze reis heb gezien. Deze verrassend hoog gelegen stad biedt héél veel geschiedenis: in de Romeinse tijd stonden hier badhuizen die het later, in de negentiende eeuw, tot een toeristische trekpleister maakten. De badhuizen worden inmiddels niet meer gebruikt, maar zijn nog wel te bezichtigen en dat is echt heel bijzonder.

Daarnaast is Bath enorm leuk om doorheen te wandelen: veel mooie straten en kleine pleintjes. Wij waren er pas vrij laat, dus we hebben wat dingen gemist: naast de badhuizen vind je hier bijvoorbeeld ook de Assembly Rooms – waar in de tijd van Jane Austen soirees, bals en teaparty’s werden gehouden – en het Jane Austen Museum. Aanrader is ook de Pulteney Bridge: deze op de Florentijnse Ponte Vecchio geïnspireerde brug staat vol met juwelierswinkels.  

Great Missenden: Roald Dahl Museum

Het Roald Dahl-museum stond vrij hoog op mijn verlanglijstje voor deze vakantie: ik ben opgegroeid met zijn boeken en de daarop gebaseerde films en wilde dan ook heel graag zijn schrijfhut zien. Great Missenden, een klein dorpje met maar een paar straten, is waar hij woonde: zijn familie woont nu nog in het huis en dat is verboden terrein, maar zijn schrijfhut is verplaatst naar het kleine museum. Jammer genoeg viel dat nogal tegen: het is echt heel klein en vooral heel erg gericht op kinderen. Wel nog steeds leuk, maar niet iets waar ik nog veel aan terug zal denken. Iets buiten het dorpje vind je zijn graf: eenmaal bij de kerk brengen de voetstappen van de Grote Vriendelijke Reus je erheen (ahhh….). Leuk om te weten is ook dat eigenlijk alle verhalen zich ook afspelen in Great Missenden: je loopt dus letterlijk door zijn boeken heen!

Windsor Castle

Oké, bekentenis: ik ben echt gek op alles wat met koningshuizen te maken heeft, en dan vooral het Engelse koningshuis. Ik vond het dan ook geweldig om alles te volgen rondom de relatie van prins Harry en Meghan Markle en van de bruiloft heb ik met volle teugen genoten. De bruiloft die, jazeker, plaatsvond op Windsor Castle… een van de diverse thuisadressen van de Britse royals en de plek waar ook veel voormalige vorsten, onder andere uit de Tudor-periode, zijn begraven. En boy oh boy, wat is het hier geweldig mooi! Het is écht een kasteel, met zo onwijs veel geschiedenis (foto’s maken mocht helaas niet) en zo veel pracht en praal en weelde en splendour en ahhh… echt geweldig. Oh ja, en om bij de rolstoelingang van St. George’s Chapel te komen, steek je verboden terrein over en kom je bij de trap aan de voorkant – de trap die Meghan besteeg tijdens de Royal Weding! Rolstoelvoordeeltjes, jongens, rolstoelvoordeeltjes! Overigens, een dikke pluim voor de staf hier, want ik heb wél mooi overal kunnen komen doordat ze gewoon liften hadden en opritjes neerlegden, echt helemaal top.

Chawton: Jane Austen House Museum

Bij het plannen van onze trip kwamen we erachter dat eigenlijk alles wat we op ons verlanglijstje hadden staan, redelijk bij elkaar in de buurt lag, waardoor we gemakkelijk een route konden uitzetten. En die route voerde ook langs het huis van Jane Austen, schrijfster van achttiende-eeuwse feelgood: Pride and Prejudice, Sense and Sensibility, Emma en Mansfield Park, om er een paar te noemen. In haar huis in Chawton – dat haar broer, een edelman, voor haar en de rest van zijn familie kocht toen bleek dat Jane en haar zus Cassandra ongetrouwd zouden blijven – heeft ze haar boeken geschreven en hier vind je dan ook haar schrijfhoek en de eerste edities van haar boeken. Het is een klein, maar ontzettend leuk huisje om te verkennen, zeker met de tuin en het omliggende dorpje erbij. Een kleine wandeling brengt je naar Chawton House, waar Janes broer woonde: we zijn hier niet in geweest, maar ook zonder ticket kun je hier aanwippen voor het cream tea-moment  – thee met scones – dat in Engeland zo populair is. Erg leuk! Bij Chawton House staat bovendien ook de kerk waar Jane en haar familie naartoe gingen en waar een paar van haar familieleden begraven liggen: Janes eigen graf is in Winchester. Enne, als je gaat: de museumshop heeft een kat <3

Londen uitgespeeld? Welnee!

Ik kwam voor het eerst in Londen toen ik nog vrij jong was: daarvan herinner ik me dus nog maar heel weinig. Later kwam ik er met school en het jaar daarop met mijn moeder en zus, als cadeau voor mijn vmbo-diploma. Zeker toen hebben we heel veel gedaan: de London Eye, Covent Garden, de Tower, St. Paul’s, Hampton Court… we zijn nu dan ook een beetje op de minder toeristische toer gegaan en hebben eigenlijk vooral op ons gemakje dor Londen gewandeld en dat is gewoon het allerleukste. Het is zo’n fijne stad, heel erg mooi en rijk en bruisend: ik ben weer helemaal verliefd geworden op Trafalgar Square en Picadilly Circus, op West End, op de Mall-wandeling richting Buckingham Palace, op de Whitehall-straat met het oorlogsmonument, de winkelstraten met heel veel Waterstones-boekhandels en het bizar chique Fortnum & Masum-warenhuis waarvan de begane grond helemaal gewijd is aan thee en de afternoon tea en waar de koningin in hoogsteigen persoon haar theeboodschappen schijnt te komen doen. En ook in het kader van leuk shoppen: lekker een beetje flaneren en met een Selfridges-meneer op de foto in Oxford Street (wel hééél erg druk daar, oef) en de trendy winkeltjes bewonderen in Carnaby Street.

Maar ook: het House of Parliement waar nu tal van demonstranten liepen voor zowel de Europese Unie als de Brexit – heel apart, maar ook wel heel leuk om dat gewoon heel eensgezind naast elkaar te zien staan, ik zag letterlijk een meisje met een Europese vlag en een jongen met een Brexit-vlag naast elkaar lopen lachen en praten… Bovendien zijn we nu ook naar de Westminster Abbey geweest, waar zoveel historische grootheden begraven liggen en waar zoveel geschiedenis ligt, van kroningen tot bruiloften. Extra mooi: het graf van Stephen Hawking, waarop staat ‘’here lies what was mortal of Stephen Hawking.’’ Denk daar maar eens over na. Jammer genoeg is het hier wel een stuk minder goed gesteld met de toegankelijkheid: veel delen van de kathedraal zijn off-limits, waaronder de graven van Elizabeth I, Mary I en Mary, Queen of Scots… en dat brak mijn hart toch wel een beetje, hoewel ik het dor de constructie van de kerk echt wel snap. Maar toch. Heel jammer.

Birthday girl, baby!

Vorig jaar zijn we begonnen met in juni op vakantie gaan (want: voordeliger qua weer en boeken) en toen zijn we bij wijze van verjaardagscadeau voor mij naar Disneyland Parijs gegaan. Het leuke was dat ik toen de dag nadat we thuiskwamen jarig was: dit keer was ik écht tijdens onze vakantie jarig, in Londen! Ik vond dat ontzettend tof, want de laatste jaren ben ik het echt heel erg bijzonder gaan vinden om mijn verjaardag te vieren met bijzondere uitjes of momenten in plaats van met cadeaus. Dit jaar wilde ik heel graag naar de Harry Potter Studios Tour even buiten Londen, en jongens… dat was zo gaaf. Het was echt helemaal het einde. Ik was er samen met papa en echt, het is zó cool om al die decors en rekwisieten te herkennen en het allemaal echt tot leven te zien komen, en het gevoel dat daar bij komt kijken… dat was echt magisch en compleet onvergetelijk. De Potterboeken en -films zijn een heel groot deel van mijn kindertijd geweest, gingen mee op vakantie en naar het ziekenhuis en ik ben er ouder en volwassener mee geworden en nog steeds hou ik er zoveel van, dus dit was echt heel erg geslaagd.

Maar oh Londen, ook op mijn verjaardag was je fantastisch – hoewel het wel een béétje gek is om in het buitenland jarig te zijn, was het ook wel echt heel bijzonder. De dag ervoor gingen we naar Kensington Palace, waar de Engelse vorsten vanaf William en Mary (William was een Nederlandse stadhouder die met een Engelse prinses trouwde, extra leuk!) hebben gewoond en waar Victoria veel tijd heeft doorgebracht… en het is ook het paleis waar William en Harry zijn opgegroeid en nu ook weer wonen. Het is er absoluut prachtig en geweldig om te bedenken dat ook dit zo’n rijke historische plek is waar zich van alles heeft afgespeeld. Ook de tuin is prachtig: de Sunken Garden is nu opgedragen aan prinses Diana en daar kun je prachtig wandelen. Bovendien hebben we na het paleisbezoek nog een echte traditioneel klassieke afternoon tea gedaan in het Kensington Paalce Pavillion: echte sandwiches en typische gebakjes en de heerlijkste scones en ahhh, dat was zo leuk! Heel apart wel, want je zit er tussen de toeristen en tegelijkertijd tussen de upper class-mensen die op een doordeweekse dag daar thee komen drinken. Heel erg tof.

Op mijn verjaardag zelf – papa en mama hadden slingers opgehangen in mijn slaaphoek in onze caravan – zijn we verder Londen in geweest en hebben we wat rondgelopen door de National Gallery op Trafalgar Square: dit is een geweldig mooi museum, lijkt wel wat op het Rijksmuseum, met heel veel oude en moderne kunst waar je gewoon helemaal gratis in mag. Als ik in Londen woonde, zou ik gewoon af en toe op een zondagmiddag daarheen gaan en elke keer op mijn gemakje een afdeling bekijken, want het is er GROOT. En heel mooi. Er hangen ook Hollandse meesters en portretten uit de Tudor-tijd en nog veel meer… plus: je ziet Trafalgar Square vanaf de bovenkant en dat is ook extra leuk. in ieder geval was het ontzettend tof om op deze manier, alles bij elkaar, mijn verjardag te vieren en ik had het niet anders gewild!

Althorp Estate

Onze laatste echte stop was Althorp Estate: het landgoed van de familie Spencer, de adellijke familie waar prinses Diana bij hoorde. Het landgoed is alleen in de zomermaanden open en we wilden het al heel lang heel graag bezoeken. En terecht… want het is echt een prachtige plek om rond te lopen. Het huis is heel erg mooi, majestueus maar ook verrassend huiselijk, met echt comfortabele meubels, veel foto’s, tijdschriften, boeken en gewoon echt een gevoel van knusheid en warmte: het is eigenlijk gewoon een paleis, maar wel eentje waar je je kunt voorstellen dat de kinderen de trap af komen rennen en de honden op de bank slapen terwijl er spelletjes worden gespeeld en televisie wordt gekeken: een huis waarvan ik echt wel zoiets heb van ‘’hier zou ik best kunnen wonen.’’ En het landgoed is gigantisch groot, maar ook heel mooi: hier vind je natuurlijk het meer met het eilandje waar Diana begraven ligt, inclusief een klein tempelgebouwtje dat na haar overlijden aan haar is gewijd. Heel mooi en bijzonder om te zien, zeker als je het drama rond haar leven bewust hebt meegemaakt: ik ken het alleen uit verhalen, maar zelfs voor mij was het indrukwekkend… zeker omdat in de stalgebouwen ook een kleine tentoonstelling is gemaakt met uitvaartbeelden, een verzameling condoleanceboeken en begrafenisspeeches.

Dover Krijtrotsen

De dag voordat we weer de trein terug zouden nemen door de Eurotunnel, kwamen we aan in Dover en besloten we nog even naar de Dover Krijtrotsen te gaan – en gelukkig maar, want dat was echt nog wel even heel tof. De Krijtrotsen liggen vlak bij Dover Castle en je kunt er via een wandelpad naartoe: op zeker moment bereik je een uitkijkpunt en vanaf daar kun je nog verder, maar dat pad is niet rolstoeltoegankelijk. We hadden het geluk dat het heel mooi weer was, want dan kun je ze heel mooi zien: het is prachtig om daar te zijn en dat weidse te zien: het is absoluut prachtig en echt zo’n plek waarvan je verzucht ‘’man, wat is de wereld mooi.’’ Een perfecte afsluiter!

Engeland, je was geweldig: we zijn op zoveel mooie plekken geweest en hebben – ondanks het vaak heel erg koude en natte weer – enorm genoten. We denken er nu alweer over om over een par jaar terug te gaan, want gaandeweg is deze reis echt een soort snuffeltocht geworden om te ontdekken waar we nog eens willen terugkomen… maar hoe dan ook is Engeland een plek waar ik me ontzettend thuis voel, een plek die heel erg bij mij past en waarvan ik onwijs blij ben dat ik er nu al zoveel van heb gezien!

Ben jij wel eens in Engeland geweest?

You may also like...

6 Comments

 1. Wauw, wat een prachtige foto’s! Het plezier straalt ervan af! Fijn dat je zo genoten hebt 🙂 Wel jammer dat niet alles rolstoeltoegankelijk is, maar wel fijn dat je daardoor soms ook bepaalde privileges hebt 😉
  Ik ben vorige zomer ook naar Londen geweest en dat blijft echt zo’n gave stad! Ik ben een keer toen ik een jaar of 14 was met mijn ouders naar Stonehenge geweest, omdat zij daar zo graag heen wilden. Toen vond ik het (als opstandige puber) maar niks, dus ik zou best eens terug willen, alleen maar om er dan wat meer plezier aan te beleven, haha!

 2. Wat een gave reis! Ik zou ook nog wel eens door Engeland willen reizen.
  Emmy onlangs geplaatst…Dagboek: rusten, vakantie en write-inMy Profile

 3. Fijn dat je zo genoten hebt!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Wegdromen op IbizaMy Profile

 4. Wauw, wat een geweldige reis en wat hebben jullie ontzettend veel gezien!
  Het is alweer 12 jaar geleden dat wij naar Engeland gingen, toen hebben we vooral kastelen bezocht in Kent. Oa ook Dover castle, erg indrukwekkend om te zien hoe dit tijdens de oorlog gebruikt werd.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Terugblik schooljaar 2018 – 2019My Profile

 5. Ik werd echt helemaal blij van het lezen van deze blogpost. Niet alleen omdat ik, net als jij, een zwak voor het Verenigd Koninkrijk heb maar ook omdat ik het zo fijn voor je vind dat je dit hebt kunnen meemaken. Zo leuk ook dat je ook enkele keren voordeel mocht ondervinden aan het feit dat je in een rolstoel zit. Knap ook dat de meeste plekken vrij goed toegankelijk zijn dankzij liften en opritjes en dat er wanneer dat niet mogelijk was zelfs een alternatief was bedacht waarbij me de technologie aansprak om je er via een tablet van te laten meegenieten. Vorig jaar ben ik met mijn nicht naar Londen geweest en hoogstwaarschijnlijk gaan we dat volgend jaar nogmaals doen. Zo’n lange roadtrip lijkt me te zwaar voor me, maar enkele dagen Londen waarbij we niet te veel proberen te doen en volop genieten van wat haalbaar is wil ik graag nogmaals meemaken.

 6. […] op Slovenië – Ma vie en vert Zuid-Zweden in zeven highlights – Tales from the Crib Britain, Baby! Ik ging op rondtrip door Engeland – Vivians Vocabulaire #zwedemarken 2019 in cijfers – Tales from the […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]