Bring it on: wat het nieuwe schooljaar mij gaat brengen

Onder Personal life Studeren en lesgeven op 13 september 2016

img_8150

Het is toch altijd even wennen, het begin van dat nieuwe schooljaar: inmiddels heb ik mijn eerste week stagedagen en colleges gehad en het is nog even puzzelen en ploeteren om de balans te vinden: hoeveel rust moet ik nemen om het allemaal te blijven trekken, wanneer maak ik huiswerk en wanneer ruim ik tijd in voor leuke dingen, zoals mijn blog? Het feit dat dit stukje een dag later verschijnt dan de bedoeling was, geeft aan dat ik mijn draai nog niet helemaal heb gevonden. Maar dat neemt niet weg dat ik me al wel weer helemaal in mijn element voel in het nieuwe schooljaar!

Studentje van alles

Eigenlijk ben ik het komend jaar een beetje van alles en nog wat aan het doen: het is een soort derde jaar, maar ook een soort tweede jaar en eigenlijk is het een soort tussenjaar. Vakken afronden van de voorgaande jaren is vooral wat ik doe, omdat ik nog niet toe ben aan de afstudeerfase en het allemaal op een wat lager tempo doe. Niets mis mee, ik vind het wel relaxed dat ik de tijd kan nemen en alles op mijn eigen manier mag doen. Dingen zoals keuzevakken, de kennistoets en de grote vakken zoals Praktijkonderzoek (scriptievoorbereiding eigenlijk) stel ik nog eventjes uit. Het nadeel? Ik heb geen vaste klas meer, maar bungel overal een beetje naast – gelukkig is iedereen heel aardig, maar toch.

Vakken

De komende periode – tot begin november – volg ik drie vakken. Eén vak, Effectief leren & Directe instructie, is nog van het tweede jaar en gaat echt nog over de essentie van lesgeven: daar kan ik veel van gebruiken voor het organiseren van mijn eigen lessen. De andere twee vakken zijn van het derde jaar: Klanken en Woorden gaat over de opbouw en de verwerving van taal, maar ook over stukjes taalwetenschap. Vind ik verrassend genoeg – want ik ben meer van de lees- en schrijfkanten van taal – best wel leuk! Het scheelt ook dat we een docent hebben die er steeds weer een lolletje van maakt en veel taalgrapjes gebruikt. Het andere vak is Taalgericht Vakonderwijs: ik vind het nog een beetje vaag, maar het gaat vooral over hoe taalvaardigheid geïntegreerd kan worden in de andere schoolvakken. Wel interessant, omdat je veel leert over taalonderwijs en hoe taalvaardigheid in elkaar zit.

img_8149

Stage

Tijdens de stage van vorig jaar kwamen we erachter dat het horen en zien toch wat meer problemen opleveren dan gedacht. De stage van dit jaar is er dan ook vooral op gefocust om te ontdekken wat ik er wél mee kan, lekker experimenteren met wat wel en niet werkt en het verkennen van mijn sterke, maar ook het ontwikkelen van mijn minder sterke punten. Ik ben inmiddels begonnen op mijn stage, een school voor kinderen met een visuele beperking, en ik heb het enorm naar mijn zin! Het is echt een leuke school, leuke sfeer, gezellige groepen en leuke manieren van lesgeven. Ik heb best veel groepen en ik geef ook NT2-begeleiding en ik voel me er heel fijn op mijn plek! Vooral omdat het weer heel anders is dan de jaren hiervoor en dat zorgt ervoor dat ik alleen maar meer leer.

img_8148

Op mezelf passen

Het is dus weer volop druk in mijn dagelijkse leventje! Heel fijn, want na de vakantie had ik ook wel echt weer zin om te beginnen met school en miste ik het lesgeven en gewoon het stagelopen ook echt. Ik vind het ook allemaal heel leuk, maar ik merk wel dat ik echt goed op mezelf moet passen: ik moet drie keer in de week vroeg op (lees: om kwart voor zeven, want om half negen op school zijn) en ik ben wel steeds al rond het middaguur thuis, maar het is lastig om een goed ritme te vinden. Ik wil graag op mijn gemakje huiswerk kunnen maken zonder dat het college morgen al is, maar ik wil ook tijd in kunnen ruimen om te bloggen en te schrijven.

Op gevoel

Het is nog een beetje zoeken en puzzelen, maar ik vind het wel heel fijn om het lekker op gevoel te doen: na school even een uurtje rusten en dan lekker productief bezig, vroeg naar bed gaan met een fijn boek of Full House, in de tuin relaxen, even wat minder bloggen als het zo uitkomt, in het weekend leuke dingen doen en opladen… het is weer een nieuw ritme en dat vraagt om een nieuwe Vivian-manier om alles te kunnen doen wat ik graag wil en toch aan mijn rust te kunnen blijven denken. Komt vast wel goed. Ik krijg in ieder geval ook een hoop energie van alle nieuwe dingen!

Hoe bevalt het nieuwe ‘’jaar’’ jou tot nu toe?

Reacties
CommentLuv badge